< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2177 • 1309    DE KRING


Sinds de Oxtorner Monkey en Alaska Saedelaere, de Terraan met het Cappinfragment, door de tijdbron gingen, maakten ze een unieke odyssee. Bijvoorbeeld bereikten de twee mannen, die dankzij hun cellenactiveerder relatief onsterfelijk zijn, de Zwerm Kys Chamei. Zoals andere Zwermen doorkruist deze kosmische schepping sinds Iange tijd het universum om denkvermogen te verspreiden. Saedelaere en Monkey kwamen net op tijd om het einde van deze Zwerm mee te maken, waarna ze opnieuw door een tijdbron gingen. Intussen trekken ze door een deel van het universum dat tot nu toe volledig onbekend was voor hen. Het schijnt gen bolvormige sterrenhoop te zijn die volkomen is afgesloten. Zijn bewoners noemen het het Eerste Thoregon en ze vinden hun kosmische regio een absoluut Utopia.

Maar de twee mannen uit de Melkweg begrijpen al snel dat dit Utopia ook zijn schaduwzijden heeft. In dit deel van de kosmos wordt bijvoorbeeld het halterschip SOL op een geheimzinnige manier gevangengehouden. En er is een rebellenbeweging die De Kring wordt genoemd ...


Oorspronkelijke titel: Das Zirkular

Auteur: Susan Schwartz

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: H. BrownSamenvatting: rebellen op Arth Chichath – ze helpen de mensen uit de Melkweg.


Locatie en tijdsruimte: eerste Thoregon – 1312 NGT (4899 na Chr.)


Hoofdpersonen: Alaska Saedelaere - De Terraan is met een container en Math-Patas in het Eerste Thoregon onderweg. Monkey - De Oxtorner volgt een spoor dat zijn Lamuuni hem toont. Elle Ghill - De Mochichi brengt de beide mannen in contact met de Circulair.Monkey en Alaska Saedelaere zullen in een container, waarin ze zich nauwelijks kunnen verroeren, naar de aanvoerster van de Mochichi worden gebracht. Het transport loopt alles behalve soepel. Zoals de Oxtorner en de man met het masker later ervaren wordt het konvooi door de Kattixu aangevallen en opgeruimd; de container stort daarbij neer. De metgezellen gaan op weg door de woestijn – van de stad, waaruit ze werden ontvoerd door de Mochichi, zijn ze meer dan duizend kilometer verwijderd. Dichterbij gelegen is de oeroude stad Aldarimme, waarin vroeger de Algorrianen hebben geleefd, en die sinds lange tijd als verboden geldt. Verborgen onder het zand van de woestijn liggen ruïnes die Monkey kan identificeren: ze lijken qua grootte op de stadsdelen die in de Eerste Thoregon tot Mega-Domen worden gemonteerd. Na een korte tocht, waarbij de twee Galactici te maken krijgen met opdringerige roofdieren en de ontberingen door het ruwe terrein, worden ze wederom door de Mochichi gevangen. Door hen worden ze naar de verboden stad van de Algorrianen gebracht waarin zich een geheime basis van de Mochichi bevindt. Daar moeten ze aan Elle Ghill, de aanvoerster van het verzet, alles uitleggen. Alaska verteld het verhaal van hun aankomst in de Eerste Thoregon en verzoekt Elle Ghill om zijn lichaam te scannen. Als de Mochichi de cellenactiveerder heeft opgemerkt is ze niet meer argwanend. Precies zoals de wijlen Chiffa Phi, houdt ze de Galactici voor afgevaardigde van de Ordende Machten en biedt hen aan om met ze samen te werken. Alaska is daartoe graag bereid omdat de nog steeds in het tijdveld gevangen SOL op hulp wacht.

Elle Ghill verstrekt nu ook wat achtergrondinformatie. In de Eerste Thoregon zijn meerdere groepen die de Helioten verzet bieden. De verzetsgroep die zij aanvoert noemt zich de Circulair. De opstandelingen hebben erkent dat de oppervlakkige harmonie, die heerst in de Eerste Thoregon, alleen dient om de hulpvolkeren van de Helioten te beteugelen. De lichtwezens werken al lange tijd aan iets dat ze het object Armaire, of ook het object van het Gevaar noemen, waarmee ze heerschappij van de Ordende Machten in het multiversum proberen te breken. Vermoedelijk is ook de grillige activiteit van de tijdbronnen aan dit onheilspellende object te wijten, maar vreemd genoeg vrezen de Helioten dit effect en/of alles wat uit de tijdbronnen tevoorschijn kan komen. Daarom hebben ze de Kattixu als tijdbronnenjagers ingezet en vervolgen ze ook de opstandelingen omdat ze met de wezens die door de tijdbronnen komen contact willen opnemen. Alaska en Monkey krijgen een nieuwe, op maat gemaakte teleporteeruitrusting. Terwijl Monkey al snel met zijn sarcofaag kan omgaan, heeft Alaska veel problemen met de besturing. Na een teleporteerfout bevindt hij zich opnieuw in de woestijn en wordt al snel door de Kattixu aangevallen en moet door een Mochichi-zoekexpeditie worden ontzet. Voor nu blijft het onduidelijk op welke wijze het de Kattixu steeds opnieuw lukt om de Mochichi op te sporen – in ieder geval verschijnt een groot schip van de tijdbronnenjagers in de buurt van de verboden stad en een hoop zwevers uitsluist die onmiddellijk beginnen met de zoektocht. Voor de Mochichi blijft alleen nog maar de evacuatie van de basis over.

Monkey ontdekt intussen met de hulp van zijn Lamuuni-vogel een verborgen ruimte in de Verboden Stad waar de Mochichi niets van af wisten. De vogel stuurt de Oxtorner beelden door van twee slapende Algorrianen. Monkey graaft de holte uit en ontvangt een mentale vraag die zoiets betekent als "is de lucht zuiver?" Hij antwoordt natuurlijk met "ja" en kort daarop verschijnen twee glazen kisten in de grot die zich tot dan toe hebben bevonden op een ander energieniveau. De Mochichi, die van verbazing versteld stonden, nemen de beide glazen kisten mee wanneer zij zich voorbereiden om te vluchten. Het doel is het geheime hoofdkwartier van de Circulair.

Het Eerste Thoregon schijnt meer geheimen te hebben dan de man met het masker en Monkey tot nu toe hebben kunnen vaststellen. En na de vondst van de vreemde Algorianns, die volgens Monkey slapen, staat vast dat ook de Mochichi's niet alles over hun thuiswereld weten. Toch gaan ze door met hun strijd tegen de Helioten.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende