< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2129 • 1213    DE ZEGSMAN


Terwijl in december van het jaar 1311 Nieuwe Galactische Tijdrekening de LEIF ERIKSSON onder commando van Perry Rhodan zich schuilhoudt op de planeet Jankar, opereert de Arkoonse KARRIBO nog steeds in de grote verre galaxie Tradom. De Mascantin Ascari da Vivo probeert in de sterrenzee van het Rijk Tradom haar eigen plannen te verwezenlijken.

Toch hebben Arkoniden en Terranen een gezamenlijk doel: ze willen de invasie in de Melkweg verhinderen. Intussen hebben zich 22.000 catamars van het Rijk Tradom bij het sterrenvenster verzameld, om van daaruit door te dringen in de galaxie van de mensheid en deze te integreren in hun imperium. Vanwege een manipulatie is het sterrenvenster op dit moment niet te passeren, maar dat kan spoedig veranderen.

De kleine strijdmacht uit de Melkweg moet in het Rijk Tradom in de eerste plaats naar bondgenoten zoeken en hulp vinden voor hun acties tegen de zogenaamde Inquisitie van de Rede. Om die reden valt de KARRIBO een basisplaneet van het Rijk aan en bevrijdt daar gevangenen. Een van deze gevangenen is de zegsman ...


Oorspronkelijke titel: Der Gewährsmann

Auteur: Horst Hoffmann

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: H. BrownSamenvatting: hij is een Medile – en gaat door de hel op een slavenmarkt.


Locatie en tijdsruimte: Jankar, Shurriks – 1311 NGT (4898 na Chr.)


Hoofdpersonen: Ascari da Vivo - De Arkonidische wil de Terranen van de LEIF ERIKSSON helpen. Perry Rhodan - De Terraan durft door te breken uit de gevangenis. Benjameen da Jacinta - De Zero-dromer krijgt contact met een belangrijk wezen. Tess Qumisha - De Terraanse neemt deel aan de expeditie naar Shurriks. Bleu Cefu - De Medile is een zegsman van het Puinimperium.Perry Rhodan zit met de LEIF ERIKSSON op Jankaron vast. Om contact op te nemen met de KARRIBO smokkelt Rhodan zichzelf, Tess Qumisha, Benjameen da Jacinta en de kloon-olifant Norman met twee MICRO-jets aan boord van een Jankaron-vrachtschip en geraakt zo voorbij de blokkade. De ontmoeting met de KARRIBO komt zonder problemen tot stand.

Onder de gevangenen, die Ascari da Vivo van een steunpunt van de Valenters heeft bevrijd, bevindt zich onherkenbaar ook een zegsman van het Puin-imperium, wat Benjameen da Jacinta in een zero-droom te weten is gekomen – wanneer ze de zegsman willen ondervragen is hij reeds op de planeet Shurriks op vrije voeten gezet. Het gaat hier om een Medile genaamd Bleu Cefu.

Natuurlijk gaat men meteen over tot de achtervolging want het is tenslotte dringend noodzakelijk dat er eindelijk contact wordt gelegd met een verzetsorganisatie in het Rijk Tradom. Een commandoteam, waartoe ook Benjameen da Jacinta hoort, wordt op de planeten Shurriks afgezet. Door meerdere zero-dromen kan Benjameen de Medile daadwerkelijk opsporen.

Bleu Cefu, de vredelievende Medile, vergaat het intussen niet goed. Op Shurriks zijn rechtspraak en ordehandhaving onbekende begrippen en de politiecorpsen van Tradom grijpen bij al de chaos veroorzaakt door misdaad en corruptie niet in. De Medile wordt overvallen en beroofd en alleen door het tijdige ingrijpen van een geheimzinnige helper overleeft hij. Tenslotte word Bleu Cefu bij een poging om een slavin te bevrijden (ze herinnert hem aan zijn zuster) door de slavenhandelaar gesnapt en zelf in een slavenverblijf ondergebracht.

Bij een eerder door Bleu Cefu toevallig veroorzaakte slavenopstand lukt het hem zelfs om te vluchten, maar de Medile raakt daarbij helaas dodelijk gewond. Op het laatste moment vindt Benjameen de stervende en dringt met een zero-droom de geest van de zegsman binnen. Om zijn opdracht, een belangrijke boodschap (waarvan hij zelf de inhoud niet kent!), over te brengen en toch nog te kunnen uitvoeren, vraagt de Medile aan de Arkonide om zijn lichaam op een bepaalde dag naar de planeet Toko-Ro te brengen en hem daar aan een zeker persoon over te dragen. Perry Rhodan vertrekt meteen naar dit ontmoetingspunt.

Min of meer toevallig komen de bemanningsleden van de KARRIBO indirect in contact met het Puinimperium. Op de aanhangers van het Puinimperium wordt meedogenloos jacht gemaakt, maar ze zijn de enigen die in verzet komen tegen het Rijk Tradom en met hen zal men moeten samenwerken, maar dat blijkt niet eenvoudig te zijn.

Het Rijk Tradom is enorm groot en in een van de uithoeken bestaat een civilisatie die van grote betekenis is voor het Rijk.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende