< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2137 • 1221    OPERATIE MAUSER


Sinds de LEIF ERIKSSON onder Perry Rhodans commando en het Arkoonse superslagschip Karribo naar de andere kant van het sterrenvenster zijn overgegaan, staan de bemanningsleden in een uitzichtloze strijd tegenover een hele galaxie.

In Tradom, waar ze zich nu bevinden, een ongelooflijke 388 miljoen lichtjaar van huis verwijderd, zwaait de zogenoemde Inquisitie van de Rede met draconische middelen de scepter over ontelbare planeten. De Inquisitie wil met behulp van het sterrenvenster als transportmiddel ook de Melkweg in het Rijk Tradom inlijven. Daarin ligt dan weer de reden dat Terranen en Arkoniden ondanks al hun onderlinge spanningen gezamenlijk optreden.

Maar op dit moment zit de LEIF ERIKSSON vast in de bolvormige sterrenhoop Virginox. Alleen Perry Rhodan en zijn metgezellen die in Tradom onderweg zijn, verblijven in de KARRIBO van de admiralin Ascari da Vivo. De ongeduldige Terranen kunnen dit niet als blijvende toestand beschouwen.

Om die reden plannen ze samen met de Jankaron de operatie Mauser ...


Oorspronkelijke titel: Operation Mauser

Auteur: Leo Lukas

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Scriptura/S. J. SinnemaSamenvatting: Roxo Quatron en Gucky – ze vechten tegen de vloot van de conquestors.


Locatie en tijdsruimte: Aarus-Jima, Cocindoe – 1311 NGT (4898 na Chr.)


Hoofdpersonen: Roxo Quatron - De Jankaron bedenkt een gewaagd plan en ontmoet een bijzondere Dusche. Gucky - De muisbever is duidelijk weer - bijna - de oude. Zim November - De jonge emotionaut blinkt ook uit zonder SERT-hoofdkap. Trah Zebuck - De Conquestor is van plan om zich niet te laten overbluffen.De LEIF ERIKSSON zit nog steeds op Jankar vast. Catamarans van het Rijk Tradom bewaken elke planeet waar de Terranen zich mogelijkerwijs kunnen verbergen in de sterrenhoop Virginox. Het onderduikspel vreet aan de zenuwen van de bemanning en men probeert afleiding te zoeken. Zo wordt – passend bij het jaargetijde (aan boord is het december) – een kerstmarkt georganiseerd. Bovendien houdt een psychotherapeut de ronde in het schip. Een gelegenheid om de quasi-gevangenschap te ontkomen doet zich onverwachts aan: een Pijnwissel nadert Jankar. Deze zal de planeet relatief zeer dichtbij passeren maar deze echter niet beschadigen. In haar peilschaduw kan de LEIF ERIKSSON van Jankar kunnen ontsnappen.

Roxo Quatron en Gucky gaan voor de nodige afleiding zorgen. De muisbever is na zijn bijna dodelijke verwondingen weer wat opgeknapt. Hij ligt weliswaar nog in een ziekenbed maar wil toch erg graag actief worden en is meteen bereid om aan Roxo Quatron's plan mee te werken. Gucky, de Hand der Voorzienigheid, Zim November en enkele Swoons vliegen met een Jankaron-transitieschip naar de planeten Masch'intilt, om daar op de grootste scheepssloperij van de sterrenhoop een ruimteschip met bemanning te werven. Men doet zich voor als een piratenschip van de Red Chy dat reparatie nodig heeft. Sinds Ascari da Vivos aanval op vloten en steunpunten van de Red Chy hebben de piraten veel van hun status verloren. Zo moeten de voormalige bemanningen van de piratenschepen in erbarmelijke omstandigheden op Masch'intilt werken en zijn ze daarom maar al te graag bereid om zich door Gucky te laten werven.

Het schip, de VLUCHT ACHT, wordt gereed gemaakt. De Hand der Voorzienigheid verstopt zich aan boord. Tegelijkertijd wordt met Swoonse hulp een Shuftarr-ruimteschip geïnfiltreerd. Men neemt ongemerkt de besturing over en verdooft de bemanning. Bij al deze acties treden Gucky en Zim November zeer opvallend op. Ze worden prompt als galactici ontmaskerd en aan Trah Zebuck onthuld. De Conquestor laat zich vooralsnog niet uit zijn tent lokken. Het door Zim November op afstand bestuurde Shuftarr-schip en de VLUCHT ACHT leveren in een zonnestelsel in de buurt van Jankar een heftig schijngevecht. Twee daar gestationeerde Catamarans worden totaal verrast als de CoJito-planetenjager uit de VLUCHT ACHT wegschiet. Een van de Catamarans wordt vernietigd. Nu heeft Trah Zebuck geen keus meer en mobiliseert alle in de buurt gestationeerde Catamarans om de CoJito-jager te onderscheppen. Ook de Catamaran die Jankar bewaakte wordt weggeroepen. De LEIF ERIKSSON kan onopgemerkt starten en zich in de peilbescherming van de Pijnwissel verwijderen. Ook de CoJito-jager lukt het om te ontkomen en Jankar blijft ongemoeid.

Gucky's gedrag bij deze actie is tweeledig. Naar buiten toe speelt hij nog steeds de levenslustige muisbever maar zijn innerlijk ziet er heel anders uit. Daar strijden twee persoonlijkheden om de dominantie: aan de ene kant is hij de muisbever Gucky en aan de andere kant is hij Plofke de Ilt. De Plofke-persoonlijkheid is roekeloos, beangstigend brutaal en cynisch. Blijkbaar heeft Gucky het trauma van zijn zware verwonding nog niet overwonnen. Aan het einde van de actie is Gucky, die zijn kracht heeft overschat en met een zelfvernietigende instelling totaal heeft uitgeput , een lange tijd bewusteloos.

Na de succesvolle coup, die de Jankaron en - tegen hun wil - de onderdanen van verschillende andere volkeren in Virginox evenals de Terranen en de muisbever Gucky konden uitvoeren, zijn de mogelijkheden voor de verbonden strijdkrachten uit de Melkweg duidelijk toegenomen. De LEIF ERIKSSON kon eindelijk uit zijn ondergedoken positie ontsnappen. Maar de Jankaron bracht kennelijk niemand met de gebeurtenissen in het Brunkoni-stelsel in verband. Nu kunnen Perry Rhodan en zijn medestrijders eindelijk actief tegen de Inquisitie van de Rede optreden.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende