< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2142 • 1226    IN HET RIJK VAN DE AARUS


Sinds de LEIF ERIKSSON onder commando van Perry Rhodan en het Arkoonse superslagschip KARRIBO aan de andere kant van het sterrenvenster zijn, bevinden ze zich op een ongelooflijke afstand van 388 miljoen lichtjaar van huis. Hier, in de galaxie Tradom, heerst de zogenaamde Inquisitie van de Rede met draconische middelen over ontelbare planeten.

De heersers over Tradom en de naburige galaxies willen om onbekende redenen de Melkweg inlijven bij hun imperium.

Arkoniden en Terranen moeten ondanks allerlei twisten samenwerken om de bedreiging te kunnen bestrijden. In de interstellaire Worm Aarus-Jima hebben hun ruimteschepen een voorlopig veilige schuilplaats gevonden. De Schwarmer Cheplin heeft partij gekozen voor de rebellen die in opstand komen tegen de heersers over zijn galaxie.

Maar nu willen de bondgenoten iets tegen het sterrenvenster doen en ervoor zorgen dat belangrijke informatie wordt doorgegeven aan de Melkweg. Samen plannen Terranen, Aarus en Arkoniden een actie - en die begint in het Rijk van de Aarus ...


Oorspronkelijke titel: Im Reich der Aarus

Auteur: Uwe Anton & Rainer Castor

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: H. BrownSamenvatting: muisbever Gucky in actie – sabotage in het sterrenvenster.


Locatie en tijdsruimte: Aarus-Kaart – 1311 NGT (4898 na Chr.)


Hoofdpersonen: Zim November - De jonge emotionaut vliegt met de LORD ZWIEBUS op een heikele missie. Trerok - De Zalitse wetenschapper stelt vergelijkingen op een bijzondere manier. Gucky - De muisbever riskeert ondanks zijn zwakte veel te veel. Cheplin - De Schwarmer moet zich op vreemd terrein begeven. Aherrn Roa - De eerbiedwaardige wetenschapper van de Dhyraba'Katabe vervult een belangrijke missie.Het commandoteam van de galactici dat in de Worm Aarus-Kaart binnen is gedrongen splitst zich in twee groepen. Gucky, Cheplin en Susa beginnen om het glinsterende scherm van de Worm zo te manipuleren dat het begint te flikkeren. Op deze manier zal de bouwtekening voor de paradim-pantserbreker als datapakket via optische weg naar de Melkweg worden overgeseind. Daar de pantserbreker het enige huidig bekende wapen is waarmee de  AGLAZAR-gevechtsschepen van het Rijk Tradom kunnen worden bestreden, moet de informatie over het functioneren tegen elke prijs, op welke manier dan ook, zo snel mogelijk naar de andere kant van het Sterrenvensters worden overgebracht. Het nadeel van deze overdrachtsmethode is dat het circa 18 uur duurt voordat het complete datapakket is overgeseind. Een andere mogelijkheid om informatie door het Sterrenvenster te krijgen is nu niet beschikbaar.

Om de eenzijdige ompoling van het Sterrenvensters in stand te houden wordt de tweede actiegroep via de hevelwip in één van de Vensterstations ingesluisd die het Sterrenvenster in stand houden. In dit station werken naast de Aarus ook de Eerbiedwaardige Wetenschappers aan het oplossen van de storingen veroorzaakt door de Eltanen. Dit humanoide volk beschikt over een geringe empathische begaafdheid en voelt zich door de technische concurrentie van de Aarus vernederd want terwijl de Eerbiedwaardige Wetenschappers al sinds langere tijd vruchteloos aan het probleem werken staan de Aarus al na korte tijd bijna voor een doorbraak. De galactische actiegroep wil met een sabotage daad verhinderen dat het Sterrenvenster weer volledig operationeel wordt. Trerok, die samen met Humphrey Parrot en Sackx Prakma in het vensterstation verblijven vinden interessante parallellen tussen de aanwezige techniek en artefacten van de Querionen die zij in de Hayok-sterrenarchipel hebben ontdekt.

Terwijl Gucky nog steeds met zijn alter ego Plofke en met de gevolgen van zijn zware verwondingen te kampen heeft, beginnen Cheplin en Susa vanuit de oceanische computer van de Worm Aarus-Kaart met de overdracht van de data. Natuurlijk blijft het flakkeren van het glinsterscherm ook voor de troepen van het Rijk Tradom niet verborgen en Trah Zebuck begrijpt al snel wat er achter steekt. Compromisloos laat hij de oceanische computer vernietigen. Dat is niet alleen een verschrikkelijk trauma voor alle Aarus – in de oceanische computer wordt immers het heilige water van Aar bewaard – maar ook Gucky en zijn begeleiders krijgen problemen. Uiteindelijk wordt er maar circa 30% van de data overgeseind en bovendien lukt het de verzwakte muisbever om maar ternauwernood te vluchten.

Tijdens deze gebeurtenissen krijgt Zim November zijn eerste eigen commando: hij wordt commandant van de kruiser LORD ZWIEBUS, die als relaisstation fungeert voor de actiegroepen. Het transport van Aarus-Jima naar Aarus-Kaart vindt buiten het peilbereik plaats met excalibur-overbrengers via dit schip. Zim krijgt een datakristal waarvan de afzender zijn vriendin is. Ze heeft geregeld dat het kristal pas aan Zim wordt gegeven als het zeker is dat hij na tien maanden nog steeds niet is teruggekeerd. Ze deelt Zim mee dat ze niet langer op hem wil wachten en neemt op deze wijze definitief afscheid van hem. Zim zakt weg in een diep emotioneel dal ...

De eerste acties werden ondernomen en men kon een bruggenhoofd inrichten. Maar de bondgenoten - Terranen, Arkoniden en Aarus - stonden pas aan het begin van hun strijd tegen het Rijk Tradom.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende