< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2146 • 1230    DE PANGALACTISCHE STATISTICI


Sinds de bemanning van de SOL zich in de Wassermal-galaxie ophoudt, waren Atlan en zijn metgezellen al getuigen van grote gebeurtenissen. Ze maakten de tragedie van Soner, de Prinsenstrijder van de Pfauchonen, mee en vernamen meer over de erecode van de Pfauchonen, maar eveneens over het vergaand vreedzaam samenleven van de volken van de galaxie.

Net als voorheen weten ze echter niet veel over de Pangalactische Statistici. Deze wezens zijn de reden waarom Atlan en de mensen van de SOL de galaxie bezoeken. Van hen hoopt men antwoorden te krijgen op de vragen, die tenslotte ook het voortbestaan van de mensheid in de Melkweg betreffen.

Wat steekt er achter dat geheimzinnige Thoregon? Waarom zijn de kosmocraten, de hoge macht van het universum, tegen het concept van de Thoregons?

Op die vragen zou Atlan in deze maand, januari 1312 Nieuwe Galactische Tijd, een antwoord willen krijgen. Daarom bevindt Atlan zich met de mutanten Trim Marath en Startac Schroeder op de planeet Vision en wacht op de Grote Verbinding. In Rik'ombir hoort Atlan een lang verhaal - het is de achtergrond van de Pangalactische Statistici ...


Oorspronkelijke titel: Die Pangalaktischen Statistiker

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: H. Jong


De afbeelding van de achterkant is fout!

Overeenkomstig de Duitse Perrypedia website http://www.perrypedia.proc.org/wiki/Datei:PR2146.jpg is deze afbeelding de juiste.

De uitgever Big Balloon Publishers heeft toegegeven dat hij een foute omslag heeft gemaakt en hiervoor excuus aangeboden.

Op 15 augustus 2012 ontving ik per post een nieuwe opgemaakte losse omslag met de gecorrigeerde voorkant afbeelding voor 2145. Deze nieuwe omslag, met een andere wat donkere kleurstelling, heeft nu wel de afbeelding overeenkomstig met de Duitse website bron.


Samenvatting: strijd om Wassermal – Cyno's verdedigen hun nieuwe thuis.


Locatie en tijdsruimte: Vision – 1311 NGT (4898 na Chr.)


Hoofdpersonen: Kewin Kirrik - De Techno ontwikkelt zich tot een Pangalactische Statisticus. Atlan - De Arkonide is getuige van een geschiedenis van meer dan 160.000 jaar. Trim Marath - De mutant krijgt een interessant aanbod. Kamattagira - De Mago ontwikkelt zich anders dan zijn techno-techno-begeleiders. Cairol - De robot van de kosmocraten neemt contact op met de galaxie Wassermal.Kewin Kirrik en zijn metgezellen hadden zich geestelijk ver boven het niveau ontwikkeld waartoe wezens van hun volk normaal gesproken in staat waren. Bovendien was hun levensduur enorm verlengd. Intussen was ook de eerste toren klaar voor bezoek. Het bleek dat alleen één Cyno de toren kon benutten – de aanwezigheid van enig ander bewustzijn werkte storend. Wanneer een Cyno alleen in de toren was beleefde hij een bewustzijnsverruiming die alle voorgaande in de schaduw stelde. De Ahhani ondervonden daardoor echter een zeer sterke collectieve schok zodat ze degenereerden en later als Visienten werden aangeduid.

Er werd besloten dat alle tien de Pangalactische Statistici hun eigen toren zouden krijgen. De op deze wijze verzamelde kennis werd in de nieuw gebouwde kosmologische mediatheken verzameld en het opschrijven van de door de Statistici afgegeven data is het enige waarvoor de Visienten nog in de buurt waren. Alleen Kamattagira kon aan dit alles niet deelnemen. Haar bewustzijn stoorde zelfs de vaardigheden haar metgezellen.

Het duurde niet lang tot zowel de kosmocraten als ook de chaotarchen opmerkzaam werden op de steeds machtiger wordende voormalige Cyno's. Bodes van beide kanten verschenen op Vision: Cairol de Eerste voor de Macht van de Orde en een wezen genaamd Goriatch voor de Macht van de Chaos. Beide verlangden slechts dat de Pangalactische Statistici neutraal bleven en zich niet met hogere aangelegenheden zouden bemoeien. Als tegenprestatie trokken de hoge machten zich geheel terug uit Wassermal.

De voormalige Cyno's besloten om een mythe voor zichzelf op te richten. Terwijl ze vroeger steeds ook lichamelijk optraden en actief in de gebeurtenissen van de planeet hadden ingegrepen wilden ze in de toekomst alleen nog op de achtergrond de rol van 'Grijze Eminenten' vervullen. Dit vastgestelde plan strekte zich uit over duizenden jaren. Daarna moest er echter een gevaar van buitenaf worden uitgeschakeld. Reusachtige vloten die uit honderdduizenden schepen bestonden drongen Wassermal binnen. Het eerste stootfront van volkeren die tot het convent van Bakoq behoorden kon met verenigde krachten en met hoge verliezen worden afgeslagen, maar een tweede golf dreigde de galaxie te overspoelen. Kort na van de vernietiging van de thuiswereld van de Pfauchonen verscheen een vloot onder het commando van Cairol de Tweede, die de aanvallers volkomen vernietigde. Cairol II verklaarde over zijn ingreep dat de agressors in opdracht van een negatieve superintelligentie over Wassermal zouden zijn gewalst en dat de kosmocraten wilden verhinderen dat de geweldige hoeveelheid van verzamelde kennis van de Statistici in de handen van een macht zou vallen die niet neutraal was.

Daarna werden uiteindelijk de grondstructuren voor de verhoudingen uitgewerkt die ook in het jaar 1400 NGT nog voor vrede en orde in Wassermal zorgden: Kamattagira werd Tagira – de Goede Geest van Wassermal die met behulp van haar psi-vaardigheden de grenzen van de galaxie beschermde. De Pfauchonen werden de militaire beschermmacht van de galaxie en de Statistici trokken zich als geheimzinnige, onaantastbare entiteiten in hun toren terug. Tegelijkertijd ontstond het systeem van de LOTERIJ waarmee ongehinderd uit alle delen van het universum zoekenden naar kennis Vision konden betreden.

Hiermee eindigde Rik's verhaal. Hij doet Trim Marath een zeer verrassend aanbod: klaarblijkelijk stroomt er Cyno-bloed door de aderen van de monochroom-mutant. Derhalve kan hij een plaats in de tiende toren innemen die eigenlijk voor Kamattagira was bedoeld. Atlan vraagt bedenktijd voor zijn metgezellen. Bovendien wil hij eindelijk antwoord op zijn vragen hebben die SOL eigenlijk naar Wassermal heeft gevoerd. Rik beaamt dat Atlan deze antwoorden binnenkort zal krijgen.

Een verhaal, na tienduizenden jaren verteld, is er voor Atlan en Trim Marath opgedoken. De Arkonide en de mutant van de planeet Yorname weten nu meer over de achtergronden van de Wassermal-galaxie, zien de verbanden tussen de Cyno's van vroeger en de Pangalactische Statistici van nu. En allen wachten ze op de grote verbinding, die antwoord op vele vragen zal geven.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende