< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2113 • 1149    GEVANGEN IN DE CITADEL


Het is een merkwaardig imperium waar Rhodan en de bemanning van de LEIF ERIKSSON in de herfst van 1311 Nieuwe Galactische tijdrekening terecht zijn gekomen. Het Rijk Tradom strekt zich uit over enkele galaxies en staat op een afstand van bijna 400 miljoen lichtjaar van de Melkweg. Het Rijk wordt overheerst door een militaire macht die zijn klauwen ook uitsteekt naar de Melkweg.

Door het mysterieuze Sterrenvenster kwam Trah Rogue, een Conquestor van het Rijk, in de galaxie van de mensheid. Met een ultimatum wil hij de Liga van Vrije Terranen dwingen zich aan te sluiten bij het Rijk Tradom. Perry Rhodan weigert en tijdens het daarop volgende conflict wordt het ruimteschip van de Conquestor vernietigd. Trah Rogue zelf kan vluchten.

Intussen zijn twee ruimteschepen erin geslaagd door het Sterrenvenster vanuit de Melkweg in Tradom te komen: de LEIF ERIKSSON met Rhodan als commandant, en de KARRIBO, die onder bevel staat van de Arkoonse Ascari da Vivo. Terwijl de Galaxers in de bolvormige sterrenconglomeratie Virginex - ver van de belangrijke planeten van het Rijk Tradom - een geheime basis bouwen, zwermen enkele sloepen uit om de galaxie te verkennen en langzaam krijgt men een beeld van het sterreneiland. Onder andere bezoekt de muisbever Gucky de planeet Pombar en ontdekt dat de regent daar is gevangen in de citadel ...


Oorspronkelijke titel: Gefangen in der Zitadelle

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Ralph Voltz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: H. BrownSamenvatting: een noodlot in Tradom – de duistere kant van het rijk.


Locatie en tijdsruimte: Tradom – 1311 NGT (4898 na Chr.)


Hoofdpersonen: Ikanema Two - De Landsheer van Pombar reist naar alle uithoeken van de galaxie Tradom. Perry Rhodan - De activeerderdrager verzamelt gegevens over het onbekende sterreneiland. Tratto - De eigenaardige vrouw is de draagster van een mysterieuze boodschap. Pirguso - De commandant van de ZIGZAG stinkt een uur in de wind. Ascarde - De Rishkaanse Kara schenkt een waardevolle steen.Perry Rhodan en Ascari da Vivo

Perry Rhodan en Ascari da Vivo gaan via gescheiden wegen: Rhodan wil de PHOENIX zoeken, Ascari wil de recent ontdekte PULS nader onderzoeken. De LEIF ERIKSSON kan eindelijk contact met de PHOENIX maken, commandant Rudo K'Renzer meldt grootte moeilijkheden.


Ikanema Two (verleden)

Op Aeusen XIV maakt Ikanema Two mee hoe een nederzetting, die mogelijkerwijs tot het Puinimperium behoort, bruut wordt aangevallen door E'Valenters. Daarbij wordt een vreemd, meer dan 2 meter lang, humanoide wezen ingezet dat zijn tegenstanders met werpmessen afslacht en door niets of niemand tegengehouden kan worden. Tratto is met afschuw vervult. Ikanema Two verdenkt dat ze betrekkingen onderhoudt met het Puinimperium. Na het bloedbad trekken de politietroepen zich weer terug. Ikanema Two en Tratto leven een paar maanden bij de overgebleven lokale bevolking.

Als er een armoedig handelsruimteschip, genaamd ZIGZAG, op Aeusen XIV landt, biedt zich de mogelijkheid aan om te vluchten. Ikanema Two, een amateur-archeoloog, ontdekt namelijk bij Pirguso, de commandant van het schip, een gemeenschappelijke interesse. Bij een later bezoek aan Aeusen XIV vindt men slechts een onbewoonbare woestenij – blijkbaar hebben de troepen van het Rijk Tradom een laatste verwoestende slag uitgevoerd.

Ikanema Two werkt zich hoog op in de hiërarchie van het handelsschip en mag zelfs in de centrale werken. Ikanema Two stuurt het schip door een pijnwissel als de ZIGZAG door piraten wordt aangevallen. Dit is echter een riskante onderneming omdat al veel schepen volledig worden vernietigt als ze proberen door een pijnwissel te vliegen of terecht komen in een onbekende verre regio van de galaxie. Ook de ZIGZAG komt er niet onbeschadigd doorheen en stort neer op een zuurstofplaneet. De meeste bemanningsleden sterven en Tratto raakt zwaar gewond. Voor haar dood bekent ze aan Ikanema Two dat ze daadwerkelijk tot het Puinimperium behoort en een boodschap moest overbrengen dat in de sector Roanna een sterrenvenster zal worden geopend.

Een overlevende van de ZIGZAG-bemanning lukt het om een hyperradiobericht te versturen dat helaas alleen maar de E'Valenters op het toneel roept. Deze verklaren meteen hun aanspraak op de bewoonde planeet en stellen hun tribuutvorderingen in. Nauwelijks is Ikanema Two weer op Pombar en in zijn werk en waardigheid teruggekeerd of hij wordt gearresteerd en ondervraagd in een tribuutkasteel. Hij wordt echter al snel weer vrijgelaten. Op de terugweg naar Pombar is hij getuige van een ruimtegevecht tussen een gemengde vloot van het Puinimperium en schepen van het Rijk Tradom. Een enkel AGLAZAR-schip vernietigd de gehele vloot van het Puinimperium.

Enkele sloepen zwermen uit om de galaxie te verkennen en langzaam krijgt men een beeld van het sterreneiland. Onder andere bezoekt de muisbever Gucky de planeet Pombar en ontdekt dat de regent Ikanema Two gevangen is. De Landheer van Pombar wordt berecht, een gebeurtenis die hij zeer waarschijnlijk niet zal overleven. Wat hij nog niet kan weten is dat de vreemde bezoekers op zijn planeet zijn moeilijkheden willen oplossen met een nieuwe aanpak.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende