< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2134 • 1218    DOORSTOOT NAAR VISION


Na een lange tocht over een afstand van bijna 700 miljoen lichtjaar bereikte de SOL in december van het jaar 1311 NGT eindelijk de galaxie Wassermal. Hier hopen de bemanningsleden, die onder het bevel van de Arkonide Atlan staan, meer informatie over Thoregon en de Helioten te krijgen. Per slot van rekening is Wassermal de thuisbasis van de Pangalactische Statistici, legendarische wezens die ongelooflijk veel kennis over het universum bezitten.

Maar Atlan en zijn zes begeleiders zijn nog maar net geland op Vision, het mentale centrum van deze galaxie, of ze raken betrokken bij een conflict dat heel Wassermal in haar greep houdt. Een prinskrijger, een van de heersers van de Pfauchonen, heeft op dit moment een conflict met zijn volk en probeert op die manier tegen zijn lot te strijden. Atlan en zijn begeleiders hebben geen andere keuze dan zich met de talrijke andere bezoekers van de planeet te laten evacueren.

Voor de bemanning van de SOL is het een onhoudbare toestand om bij de rand van de galaxie te moeten afwachten. Dus dringt het halterschip ondanks alle bedenkingen Wassermal binnen om koers te zetten naar de planeet Zoun. Atlan is daar ondertussen ook aangekomen - de Arkonide waagt een poging en forceert de doorstoot naar VISION ...


Oorspronkelijke titel: Vorstoß nach Vision

Auteur: Ernst Vlcek

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: Kees van ToornSamenvatting: de toren van Zabar-Ardaran – bij de pangalactische statistici.


Locatie en tijdsruimte: Vision – 1311 NGT (4898 na Chr.)


Hoofdpersonen: Atlan - Met een klein commando team waagt de Arkonide een hernieuwde doorbraak naar de planeet Vision. Sihame - De Pfauchoonse prinses probeert haar dood te voorkomen en haar man te redden. Sabal - De Prinsenkrijger overwint taboes en beperkende regels. Trim Marath - De para-defensor bespeurt de bijzondere uitstraling van een toren. Startac Schroeder - De teleporteur wordt als universeel transportmiddel ingezet.De SOL vertrekt naar de planeet vision. Atlan en zijn begeleiders vliegen er naar toe als gasten aan boord van het schip van de Prinsenkrijger Sabal. Onderweg moeten ze een ander schouwspel van het overdreven Pfauchoons eerbegrip meebeleven. Sihame, Sabal's zuster, treft volgens de traditionele erecodex van de Pfauchonen namelijk net zoveel schuld aan het wangedrag als haar echtgenoot Soner. Sabal is desnoods bereid om zijn eigen zuster te doden. Sihame kan zich verweren als ze er op wijst dat er nog niets over Soner's motieven bekent is, zodat deze eigenlijk nog niet veroordeelt kan werden. Ze redt zich uiteindelijk met het argument dat de Saltanspreker haar heeft bevrijd waardoor ze op Vision moest landen om haar broer tot inkeer te brengen. Aan de wil van de Saltanspreker kan ook Sabal zich niet onttrekken.

Een landing op Vision is alles behalve eenvoudig omdat Soner's vloot de planeet voor iedereen heeft afgegrendeld. Na een korte onderhandeling tussen Sabal's admiraal en Soner's vlootchef, die tot geen enkele resultaat leidt, vertrekt een klein landingsteam naar de planeet. De onderhandeling had alleen tot doel om de teleporteur Startac Schroeder en Atlan, Sihame en Trim Marath met korte teleportatiesprongen in de buurt van Vision  te brengen. Bij de laatste sprong naar het planeetoppervlak wordt Startac door een psionisch veld gehinderd en komen ze in de buurt van een schijnbaar verlaten dal aan. Trim Marath bespeurd een vreemde uitstraling die uit het dal komt. Als men in het dal afdaalt wordt plotseling een stad zichtbaar – en staat daar een tiende toren van de Pangalactische Statistici waarover tot dan toe niets bekend was.

In deze stad zijn sommige dingen echter anders als men ze vergelijkt met Rik'Ombir: de Visienten, de enige bewoners van de stad, schijnen allemaal geestelijk in de war te zijn en de kosmologische mediatheken zijn leeg en vervallen. Ergens klopt er iets niet met het aura van de toren. Zonder problemen kunnen Trim en Startac deze betreden en in het zweefveld naar boven doordringen. Onderweg passeren ze enige lijken van vermoedelijk voormalige pelgrims die al langere tijd dood in het zweefveld hangen. Anders als in Rik'Ombir hebben Trim en Startac geen moeilijkheden om de top van de toren te bereiken. Daar vinden ze de centrale besturing waar Trim uitvindt dat de tiende toren precies in het centrum van een cirkel staat die door de negen andere torens wordt gevormd. Alle torens kunnen kantelen en buigen en kunnen zo afgesteld worden dat ze een soort paraboolantenne vormen. Atlan die zich eveneens in de toren bevindt, als deze zich vanwege Trim's experimenten begint te kantelen, vermoedt dat met het 10-toren-systeem een zend-ontvangstsysteem van onvoorstelbare sterkte kan worden opgebouwd. Het lukt de galactici om een kleine koepel te openen die in het midden van de ruimte staat. Kennelijk was dit een verblijfplaats voor een mensachtig wezen, die nu is verdwenen.

Als de drie de toren verlaten is Sihame, de buiten was achtergebleven, nergens meer te bekennen ...

De ontdekking van een tiende stad van de Pangalactische Statistici is voor de kleine groep onder leiding van Atlan een enorme verrassing. Maar daarmee houdt het niet op - in de volgende aflevering van de Perry Rhodan-reeks staat de Arkonide en zijn Terraanse begeleiders de volgende verrassing te wachten ...


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende