< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2187 • 1319    DE ZWEVENDE STEDEN


Op drie heel verschíllende plaatsen zijn momenteel - men schrijft mei 1312 Nieuwe Galactische Tijdrekening - mensen van de Aarde in kosmische voorvallen verwikkeld, die samenhangen met het thema Thoregon. Zo opereert bijvoorbeeld het halterruimteschip SOL met zijn bemanning onder commando van de Arkonide Atlan in het zogeheten Eerste Thoregon, een soort miniatuuruniversum. Oorlogsruimteschepen van de Terranen, Arkoniden en Posbi's hebben tezelfdertijd in de galaxie Tradom een bruggenhoofd opgericht, bijna vierhonderd miljoen lichtjaar van de Melkweg verwijderd. Het overwinnen van deze bijna ongelooflijke afstand was alleen mogelijk, doordat de bondgenoten erin slaagden, het sterrenvenster in handen te krijgen. Dit medium maakt de reis over immense afstanden in nultijd mogelijk, en het werd oorspronkelijk opgericht, omdat het Rijk Tradom de Melkweg wilde veroveren.

Na een tijd reis naar het verleden is Perry Rhodan met zijn vlaggenschip LEIF ERIKSSON weer in het heden gearriveerd. De Terraan gaat tot de aanval over. Doel is onder andere de onderzoeksplaneet van de Inquisitie.

De strijd ontbrandt om de zwevende steden ...


Oorspronkelijke titel: Die schwebenden Städte

Auteur: Horst Hoffmann

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Plantekening (Duits exclusief): tiviargeweer van de Algorrianen door Andreas Weiß

Nederlandse vertaling: Scriptura/S. J. SinnemaSamenvatting: de onderzoekswereld van de inquisitie – Terranen wagen de grootschalige aanval.


Locatie en tijdsruimte: Tradom, Rifa-stelsel – 1312 NGT (4899 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan - De Terraan beveelt de grootscheepse aanval op de planeet Rifa. Ascari da Vivo - De Akoonse is opnieuw voor een hardere aanpak. Marmock Tecot - De Eerbiedwaardige Wetenschapper heeft te maken met intriges. Zim November - De Soeverein van de Rede heeft een belangrijke troef achter de hand. Will Agott - De commandant van een kruiser begint aan een riskante actie.De gegevens die de Terranen uit Trah Zebuck's commandozetel hebben verkregen, wijzen die weg naar belangrijke werelden van het Rijk Tradom. Eén daarvan is Rifa, de belangrijkste onderzoeksplaneet van de Eerbiedwaardige Wetenschappers. In de zwevende steden van deze wereld werken de Dhyraba'Katabe aan de KATAPULT. Dit mysterieuze project is één van de troeven  die de Inquisitie van de Rede nog achter de hand heeft; het werk vordert echter maar langzaam, wat vooral te wijten is aan de rivaliteit tussen twee vooraanstaande wetenschappers. De Soeverein van het Verstand begeeft zich met de Vesting van de Inquisitie persoonlijk naar Rifa om de in gebreke blijvende wetenschappers op de vingers te tikken. Door verkenners weten de Terranen dat de Vesting in het Rifa-stelsel is aangekomen. De kans om twee vliegen in één klap te slaan kan Perry Rhodan niet laten gaan. Een gemengde vloot van Terraanse, Arkonidische en Posbi-eenheden, met een totaal van 220.000 schepen, gaat op weg naar Rifa om deze wereld te veroveren en de Vesting over te nemen of te vernietigen.

Voordat de grote aanval begint – intussen grendelen honderdduizend AGLAZAREN en enige mortierschepen de onderzoekswereld af – krijgt Rhodan een goed bericht: Anguela is ontwaakt uit zijn lange slaap. Hij is nog te zwak om veel over de gebeurtenissen te vertellen die tot zijn 'conservering' hebben geleid maar hij lijkt goed te herstellen en men hoeft niet te meer te vrezen dat hij alsnog zal sterven.

Als de slag om Rifa ontbrand blijkt dat November zich niets aantrekt van het lot van de AGLAZAREN en hun bemanning. Het komt hem er alleen op aan om genoeg tijd te winnen om daarmee de nog niet volledig gemonteerde onderdelen van de KATAPULT op bolwerkschepen onder te brengen. Twee Inquisiteurs hebben niet zo veel geduld. Als ze zich realiseren dat de Terranen de AGLAZAREN-vloot snel decimeren, onder geringe eigen verliezen, koppelen ze hun Vesting-satellieten af en willen vluchten. De satellieten worden echter ook vernietigd. De door de explosie van de Vesting-satellieten vrijgekomen schokgolven van hyperenergie komen November goed uit omdat hierdoor alle radarsystemen binnen de Rifa-sector zijn uitgevallen, wat hem genoeg tijd verschaft om met de Vesting en de overgebleven bolwerkschepen voor de KATAPULT te ontkomen. Van een Conquestor, genaamd Trah Katree, ontvangt November het bericht dat hij het spoor van een bepaald object, waarnaar hij in heel Tradom liet zoeken, is gevonden. Vandaar dat de Soeverein toch tevreden is ondanks dat de Galactici de slag om Rifa hebben gewonnen en de planeet hebben veroverd.

Uit de weinige fragmentarische computergegevens die op Rifa nog gered konden worden, trekt Rhodan de enige conclusie: de KATAPULT dient slechts één doel, namelijk om VAIA's lichaam in de PULS aan te vallen.

Na afloop van de succesvolle slag om Rifa bevinden de bondgenoten zich in de galaxie Tradom eindelijk op het pad van de overwinnaar. Zo lijkt het althans - maar niemand weet, welke troef de Inquisitie van de Rede nog achter de hand heeft.

De volgende PERRY RHODAN-aflevering verplaatst zich naar een ander actieterrein. Van de galaxie Tradom gaat het naar het Eerste Thoregon.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende