< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2104 • 1140    DOOR HET STERRENRAAM HEEN


In de door mensen en talrijke andere volkeren bewoonde Melkweg ontstaat in september van het jaar 1331 NGT een kritieke situatie: enorme hyperstormen zorgen ervoor, dat de SDl-vluchten van ruimteschepen een uiterst riskante aangelegenheid wordt en in verschillende sectoren van de galaxie vinden afschuwelijke hyperbevingen plaats.

Wanneer er in de naaste omgeving van de Hayok-sterrenarchipel een complete bolvormige sterrenhoop vanuit het niets verschijnt, vermoeden Perry Rhodan en de andere leidinggevende krachten van de Liga van Vrije Terranen dat dit alles nog maar het begin is. En als Lotho Keraete opduikt, de bode van de superintelligentie HET, en de sterrenoceaan van Jamondi ter sprake brengt, wordt dat vermoeden bevestigd. Samen met Lotho Keraete gaan Perry Rhodan en Atlan, de eeuwenoude Arkonide, er op uit en beginnen aan een expeditie in de onbekende sterrenhoop. Maar hun vlucht mislukt en de drie mannen landen op Baikhal Cain. Het is de planeet van de mythen ...


Oorspronkelijke titel: Durch das Sternenfenster

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: H. JongSamenvatting: de grote reis van de LEIF ERIKSSON – een emotionaut moet zich bewijzen.


Locatie en tijdsruimte: Tradom – 1311 NGT (4898 na Chr.)


Hoofdpersonen: Zim November - De jonge emotionaut mag de vlucht van de LEIF ERIKSSON meemaken. Perry Rhodan - De Terraan waagt de sprong in het Rijk Tradom. Ascari da Vivo - De Arkonidische admiraalse voert het bevel op de KARRIBO. Rock Mozun - De Ertruser voelt verplichtingen voor zijn beschermeling. Pearl TenWafer - De Epsalese voert de LEIF ERIKSSON aan op de tot nu toe grootste reis.Zim November, een emotionaut in opleiding, wil deel nemen aan de grote reis van de LEIF ERIKSSON. Hij is de beste van zijn klas en een uitzonderlijk talent. Maar zijn baas, de Ertruser Rock Mozun die de emotionaut van de LEIF ERIKSSON is, wil hem er niet bij hebben omdat de missie sowieso een zelfmoordcommando is. De strijdkrachten van het Rijk Tradom kunnen niet doordringen in de Melkweg daar het het sterrenvenster van de 388 miljoen lichtjaar verre galaxie Tradom nog maar een doorgang naar één kant heeft. Niemand weet hoe lang dat nog zal duren en daarom willen de LEIF ERIKSSON en de KARRIBO met een commandoactie in Tradom doorstoten om te zien wat ze kunnen bereiken achter de vijandelijke linies. De actie is gevaarlijk omdat het sterrenvenster alleen kan worden gepasseerd met een snelheid van vijf procent van de lichtsnelheid. De twee schepen zijn dan meer dan twee minuten in het vuurbereik van de catamarans. De kans om zoiets te overleven is zeer gering. Alle betrokkenen overleggen koortsachtig om hun kansen te verbeteren omdat de passage een uitgemaakte zaak is. Beide schepen worden opgewaardeerd met de modernste paratronprojectors en energiesystemen. Het is nu mogelijk gemaakt om een​tienvoudige gelaagd paratronscherm in te schakelen dat vier treffers van het catamaran-straalwapens kan doorstaan. Eveneens sturen de Arkoniden een groep Anti's aan boord om de afweerschermen te versterken. Hierdoor kan men tien tot twaalf treffers van de catamarans incasseren. Dertig Baalols elk gaan aan boord van de KARRIBO en de LEIF ERIKSSON.

Zim November is er toch bij op deze beslissende reis omdat de LEIF ERIKSSON een tweede emotionaut nodig heeft als Rock Mozun zou uitvallen. Als verdere voorbereiding van de missie worden 2000 schrootruimteschepen met dimensie-scheur puntnaald-kanonnen uitgerust om samen met de LEIF ERIKSSON en de KARRIBO het sterrenvenster te passeren en de twee schepen te laten ontsnappen. Kosmopsychologe Bre Tsinga, hypernatuurkundige Tess Qumisha en de Zero-dromer Benjameen da Jacinta gaan ook mee aan boord van de LEIF ERIKSSON. Van de Nieuwe USO komen beiden door siganesen bestuurde Katsugo model gevechtsrobots TOMCAT en SHECAT aan boord. Dan zijn alle voorbereidingen getroffen en kan de operatie beginnen.

Ascari da Vivo geeft haar 50.000 bij het sterrenvenster verblijvende schepen nog het bevel om haar te volgen door het sterrenvenster wanneer op 10 december 1311 NGZ geen bericht van haar is ontvangen. De 2002 schepen zetten zich in beweging en passeren het sterrenvenster. De 22.000 aan de andere kant wachtende catamarans open onmiddellijk het vuur. Al in de eerste tien seconden wordt de LEIF ERIKSSON twee keer geraakt. Maar dan open de schrootruimteschepen het vuur en maken ze een gordijn van energie tussen de twee vluchtende schepen en de catamarans. De in ieder schrootschip geïnstalleerde virtueel-imager produceert bovendien een levensechte projectie waardoor het lijkt alsof er 20.000 schepen aanvallen.

In de LEIF ERIKSSON valt de emotionaut Rock Mozun uit en Zim November moet van hen overnemen. In één klap zijn alle syntronieken gedeactiveerd door een effect zoals bij corravir en wordt het schip alleen nog door de positrons gevlogen. Het wordt Zim duidelijk dat hij zichzelf misschien heeft overschat omdat hij dacht dat hij er klaar voor was. De negende treffer schokt het schip. Dan twee treffers snel achter elkaar. Maar het is bijna achter de rug. Fracties van een seconden voor de twaalfde treffer, die het afweerscherm zou laten instoten, stuurt Zim de LEIF ERIKSSON de hyperruimte in en valt dan buiten bewustzijn.

Natuurlijk is de ontsnapping van de twee schepen uit de Melkweg opgemerkt en is er beslist een signalement overal in Tradom verspreidt. Rhodan en Ascari overwegen nu waar ze naar toe gaan en vooral waar ze de schade van de doorbraak rustig kunnen repareren omdat de KARRIBO daar dringend behoefte aan heeft. Maar eerst zal naar het trefpunt met de Eltanen worden gevlogen dat werd overeengekomen met de Jankaron toen zij de CoJito-planetenjager kregen. Eenmaal daar aangekomen vinden ze slechts wrakstukken van het schip. Het schip van de Eltanen is vernietigd en het is ook een valstrik. Twee catamarans duiken plotseling op uit hun baan om de zon en na een korte hyperruimtesprong zijn ze snel binnen vuurbereik. Zim November neemt de controle over de LEIF ERIKSSON en stuurt het schip op een aanvalskoers naar de catamarans, om de zwakke KARRIBO en de uitgesluisde kruiser PHOENIX te kunnen laten ontsnappen. Helaas kan de samengebalde vuurkracht van de LEIF ERIKSSON een catamaran niet in de problemen brengen omdat het reflectorveld de efficiëntie van de transformkanonnen dramatisch vermindert. Maar Zim hoopt op het psychologische effect dat een ruimtereus met 1800 meter doorsnee veroorzaakt door twee catamarans frontaal aan te vallen in hun eigen galaxie. Alsof hij een echte kans zou hebben om beide te verslaan. Zim kan de LEIF ERIKSSON derhalve op het laatste moment in hyperruimte redden.

De Jankaron bieden aan om beide ruimteschepen te verbergen op hun thuiswereld en hun schade te repareren nu de Eltanen als contactpersoon niet meer beschikbaar zijn. Op weg daarheen scheiden zich de wegen van de LEIF ERIKSSON en die KARRIBO.

Een kleine strijdmacht tegenover een galaxie vol vijanden, waarin de bondgenoten uit de Melkweg zich slechts zeer voorzichtig kunnen bewegen. De enige kans die Perry Rhodan en zijn metgezellen hebben, is op de ter plekke aanwezige vrienden te hopen: de Jankarons.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende