< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2109 • 1145    DAGBOEK VAN DE SOL


Sinds de SOL voor de eerste keer in de oneindigheid is vertrokken, heeft het halterschip een ongelooflijke reis door tijd en ruimte gemaakt. En dat is niet anders geworden nadat Perry Rhodan 'zijn' schip uit de handen van Shabazza heeft kunnen bevrijden.

In het kader van een expeditie onder leiding van de Arkonide Atlan zijn de SOL en zijn bemanning terechtgekomen in de galaxie Segafrendo en tegelijkertijd 18 miljoen lichtjaar in het verleden. In die tijd worden de mensen aan boord van de SOL getuigen van een verschrikkelijke oorlog en de geboorte van een superintelligentie.

In het Land Dommrath, waarheen de SOL vervolgens door een Mega-Dom werd getransporteerd, leerden Atlan en zijn bemanning een vredescultuur kennen die een hele galaxie omvat. Ook stoten ze op het Duistere Niets en ze stellen vast dat dit vreemde ding, dat ZENTAPHER wordt genoemd, als chaotender een machtig wapen van de chaotarchen is.

Nadat de gigantische bedreiging van het Land Dommrath en ook van de Melkweg is afgewend, vertrekt de SOL naar de galaxie Wassermal en de Pangalactische Statistici. Het dagboek van de SOL speelt daarbij een grote rol ...


Oorspronkelijke titel: Tagebuch der SOL

Auteur: Susan Schwartz

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: H. BrownSamenvatting: nieuw leven in Schervenstad – in het centrum van het halterruimteschip.


Locatie en tijdsruimte: SOL – 1305 NGT (4892 na Chr.)


Hoofdpersonen: Shoy Carampo - De jonge Mom'Serimer zoekt een nieuwe toekomst voor zijn volk. Stap Crumero - De Eunuch staat de wensen van de jongeren in de weg. Fee Kellind - De commandante van de SOL ontdekte haar voordien onbekende kant. Atlan - De Arkonide moet een ongewenste pauze inlassen op de grote reis. Icho Tolot - De Haloeter-reus wordt de vriend van de kleine Mom'Serimer.De Lord-Eunuch Crom Harkanvolter sterft. Voor zijn dood beseft hij dat hij zich niet mag verschuilen voor de veranderingen van de toekomst en dat één van de jongeren, namelijk Shoy Carampo, het volk van de Mom'Serimer moet leiden. Maar zijn plaatsvervanger Stap Crumero is beter voorbereid dan Shoy en hij verliest de verkiezingen. Evenwel zal Stap binnen een paar jaar sterven. Shoy besluit in de tussentijd de nederzetting in het puingebied verder uit te breiden. Daarbij vindt hij ondersteuning van de Dookies, Icho Tolot en SENECA.

Nog een verrassing wacht de bemanning van de SOL: uitgerekend de commandante, Fee Kellind, verwacht een kind – het eerste dat sinds honderden jaren weer aan boord van het voormalige generatieruimteschip wordt geboren. Zij en Porto Deangelis hebben besloten om hun relatie officieel bekent te maken.

De nederzetting van de Mom'Serimer bereikt 10.000 inwoners en krijgt de naam Schervenstad. Ook de grijze Lord-Eunuch Stap Crumero kan de veranderingen niet tegenhouden.

De SOL bereikt Notrast, een galaxie waar op een geschikte planeet de bemanning twee andere permanent-aftappers zal bouwen en in werking zal stellen; de oude ingebouwde zijn zoals gebleken niet voor langdurig gebruik bedoelt en vertonen sterke slijtageverschijnselen. Er wordt snel een onbewoonde zuurstofwereld gevonden waarop het schip gerepareerd kan worden. Voor de bemanning wordt verlof aangekondigd. Daarnaast moet de SOL worden heringericht om aan de behoeften van kinderen te voldoen want Fee is waarschijnlijk niet de eerste die een kind zal krijgen.

Een noodoproep van een 5000 lichtjaren verwijderde wereld wordt opgevangen en tien kruisers van de SOL worden er op uit gestuurd om het na te gaan. Op de planeet Winten leeft een volk van vreedzame filosofen. Zij hebben de noodoproep uitgezonden omdat hun zon in vijf jaar in een nova zal veranderen, met voorafgaande stralingsuitbarstingen als gevolg die alle hypertechniek zal verstoren. Atlan overlegd met de andere bevelvoerende officieren van de SOL wat ze kunnen doen. Ze besluiten om de bevolking te evacueren en naar een nieuwe planeet te brengen. Meer dan een miljard levende wezens moeten worden verplaatst en er zijn maar 1000 dagen tot ook de paratron-afweerschermen onvoldoende bescherming bieden. De bemanning van de SOL stemt er in meerderheid voor om de Wintensen te redden. Met gebruik van een overbrengerverbinding kan de wachttijd met drie jaar worden ingekort.

De evacuatie vordert en op de SOL wordt op 2 augustus 1305 NGT het eerste terraanse kind sinds eeuwen geboren: Fee's zoon Arlo Kellind.

De Mom'Serimers zijn bijna zo ver om een permanent verblijfsrecht te krijgen. Hun stad breidt zich steeds verder uit in het puingebied. In 1306 NGZ wordt Shoy tot Lord gekozen. Hij laat zijn hormonale klieren niet verwijderen om een eunuch te worden. Veel van de oude regels van de NACHT worden afgeschaft en aangepast aan de nieuwe omstandigheden.  Bij de opening van Schervenstad in oktober 1306 NGZ worden ook de Terranen uitgenodigd. De Mom'Serimers ontvangen van Atlan het officiële recht om op de SOL te verblijven voor zichzelf en de generaties die zullen volgen.

De evacuatie van de Wintensen kan met de opening van de overbrengerverbinding naar hun toekomstige thuiswereld als een succes worden beschouwd. De kleine zilverhuidige filosofen geven de Terranen de belofte zich ooit voor de redding van hun volk te revancheren als ze op enig moment hun hulp nodig hebben, ook al is dat  pas over 1000 jaar. Ze zullen hun kinderen er altijd aan herinneren aan wie ze het voortbestaan van hun volk te danken hebben.

De SOL begint aan de vervolgreis naar Wassermal en nadert de galaxie  midden november 1311 NGT.

110.000 Mom'Serimer bevolken Schervenstad. Ook de kinderen van de Terranen worden talrijker. In het puingebied wordt een sarcofaag ontdekt. Door de transparante deksel kunnen Shoy en Basch een humanoide in een blauw uniform herkennen.

De SOL is verder van de Melkweg dan ooit enig ander schip van de mensheid. In Wassermal hopen de mensen aan boord van het ruimteschip een antwoord te krijgen op enkele belangrijke vragen. Het aan boord van de SOL gevonden lichaam in een stasisveld sarcofaag past helemaal niet in het kader van dit project en Atlan wordt geconfronteerd met een vreemd gevaar.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende