< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2165 • 1249    TERUGKEER IN DE MAALSTROOM


Op de door mensen bewoonde planeten in de Melkweg is het april van het jaar 1312 van de Nieuwe Galactische Tijdrekening, wat overeenkomt met april 4899 van de oude jaartelling. Na verbitterde gevechten kon de voor de Terranen en hun bondgenoten bedreigende situatie in hun voordeel worden veranderd,

Van al deze problemen in de galaxie van de mensheid kunnen de bemanningsleden van de SOL niets vermoeden. De odyssee van het halterruimteschip schijnt voorlopig door te gaan: na de tijdreis in de galaxie Segafrendo en de avonturen in Dommrath ging de reis naar Wassermal.

Sinds de bemanning onder leiding van Atlan belangrijke informatie van de Pangalactische Statistici heeft gekregen zijn ze onderweg naar een nieuw doel. De terugvlucht naar de Melkweg moet voorlopig worden uitgesteld want de mensen aan boord nemen een opdracht van kosmische betekenis op zich. Ze willen naar het Eerste Thoregon gaan, daar contact opnemen met de geheimzinnige Helioten en ter plekke een ongehoorde bedreiging voor de Melkweg uit de weg ruimen. Zo begint voor de SOL de terugkeer in de maalstroom ...


Oorspronkelijke titel: Rückkehr in den Mahlstrom

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Ralph Voltz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: H. Brown



Samenvatting: in de thuishaven van de SOL – Atlan zoekt de eerste Thoregon.


Locatie en tijdsruimte: maalstroom van de sterren – 1312 NGT (4899 na Chr.)


Hoofdpersonen: Atlan - De Arkonide en zijn manschappen moeten zich orieenteren in een vreemde omgeving. Fee Kellind - De commandante van de SOL wil haar ruimteschip van de ondergang redden. Trim Marath - De para-defender heeft een vreemd probleem met zijn krachten. Myles Kantor - De wetenschapper zoekt naar een ingang van het Eerste Thoregon.



Arlo Kellind had gelijk: door zijn bevel, de aura-tang na de vlucht door de megadom op de oude stand terug te zetten, wordt de afstomping van de volwassen bemanning opgeheven en blijft het zonder gevolgen. De doorgang schijnt voor andere bemanningsleden niet geheel soepel verlopen te zijn: zowel de Mom'Serimers als ook Trim Marath liggen in een soort coma. Het blijkt dat de SOL is uitgekomen in de directe omgeving van de opslokkende afgrond in de maalstroom van de sterren. Daar bevinden zich daadwerkelijk twee megadommen. Eén daarvan is voor een levering bestemt, dat wil zeggen, hij wordt duidelijk door de Helioten verzonden en wordt nu via de afgrond naar een onbekende plaats in het standaard universum getransporteerd.

De hyperenergetische chaos, die in de maalstroom heerst, beïnvloed belangrijke systemen aan boord van SOL. De energie reservoirs zijn bijna leeg en kunnen alleen moeizaam opnieuw gevuld worden. De SOL kan de opslokkende afgrond alleen ontkomen, wanneer zij zich in de windschaduw van de tweede megadom begeeft en dan tot de hypertaktvlucht overgaat. Voor de zoektocht naar de lokale PULS wordt nogmaals de aura-tang ingezet. Met diens hulp lokaliseert Myles Kantor een zone, die de PULSEN van de Melkweg en DaGlauschs evenaard, maar die met een doorsnede van 7670 lichtjaren toch duidelijk groter is. De Galactici twijfelen er niet aan dat het hierbij om de ligging van de Eerste Thoregon gaat.

Helaas hebben ze geen enkele mogelijkheid om de PULS binnen te dringen of contact met de Helioten te leggen, die zich vermoedelijk daarin ophouden. Fee Kellind heeft het idee om het middendeel van de SOL af te koppelen en de Ploohns of de eventueel nog op Ovaron's planeet levende mensen een bezoek af te leggen, omdat men op dit moment sowieso niets anders kan doen dan wachten. Voordat dit idee in daden omgezet kan worden duiken meerdere ruimteschepen van de Ploohns op, die een netwerk van sondes rondom de PULS hebben aangelegd. Samen met de Ploohns is een cilindervormig schip in de maalstroom onderweg dat hoogstwaarschijnlijk een eenheid van de kosmocraten is. Daarmee ligt de conclusie voor de hand dat de Ploohns hier in opdracht van de kosmocraten bezig zijn.

De kosmocratencilinder ontdekt de SOL en achtervolgd ze hardnekkig en vangt ze bijna met een trekstraal. Die SOL kan nog eenmaal ontkomen wanneer de Haloetse hyperdim-resonatoren ingezet worden, die een ruimte-tijd-scheur in de nabijheid van het cilinderschip laat ontstaan die het zelfs de kosmocraten techniek moeilijk maakt. Intussen ontwaakt Trim Marath uit zijn bewusteloosheid. Hij gedraagt zich eigenaardig, dwaalt door het schip en klaagt over eigenaardige waarnemingen, die hem in de waanzin dreigen te trekken. Het ziet er naar uit dat hij van de Pangalactische Statistici een deel van het membraan overgenomen heeft waardoor hij nu de kosmos kan aanvoelen. In samenwerking met zijn Cyno-genen ontwikkeld Trim nu duidelijk een tweede para-gave die het vermogen van kosmos-peiler lijkt te zijn. Met hulp van deze steeds sterker wordende gave ontdekt Trim in de PULS een sluis die voor de sensors van de SOL tot nu toe onzichtbaar is. Als het halterschip de betreffende plek nadert, ziet men dat de PULS zich daadwerkelijk opent om een nieuwe megadom uit te stoten. De SOL vliegt de tunnel in wanneer de dom wordt vervoert door gigantische trekmachines. SENECA meldt: »We hangen in een boeiv...«, en breekt af – tegelijkertijd lijkt de tijd aan boord van de SOL te bevriezen.

De SOL is aangekomen in de maalstroom van de sterren en prompt wordt de bemanning van het halterschip geconfronteerd met problemen die men niet had kunnen verwachten.

Iets dergelijks overkomt Alaska Saedelaere en Monkey, die ook niet precies weten waarheen ze gaan sinds ze zich hebben toevertrouwd aan de tijdbronnen op de Planeet Trokan. Wat Monkey en Saedelaere verder meemaken wordt beschreven in de volgende aflevering.


Oorspronkelijke titel: Nach der Stasis

Auteur: Hubert Haensel

Cover ©: Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief) ©: Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Hans van der Schoor


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende