< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2100 - 2199

32e cyclus HET RIJK TRADOM

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2105 • 1141    TOEVLUCHT OP JANKAR


Op de door de mensen gekoloniseerde planeten van de Melkweg schrijft men 1308 Nieuwe Galactische Tijdrekening, wat overeenkomt met het jaar 4893 van de oude jaartelling. Eigenlijk wijst alles op een vreedzame ontwikkeling van Terra en de hele Liga van Vrije Terranen, hoewel er nog steeds spanningen bestaan tussen de grote machtsblokken in de Melkweg.

In deze situatie krijgt de Melkweg onverwacht bezoek van vreemdelingen die binnenkomen door het sterrenvenster in de ruimtesector Hayok. Dit sterrenvenster is gebouwd met behulp van een ongelooflijke techniek en maakt een verbinding mogelijk met het Rijk Tradom dat zich bijna 200 miljoen lichtjaar van de galaxie van de mensheid bevindt. De onbekenden beschikken over wapens en beveiligingsschermen die die van de galactische schepen ver overtreffen. En ze hebben aan de andere kant van het sterrenvenster een vloot van 22.000 ruimteschepen geformeerd, die alle vloten van de Melkweg onmiddellijk kan verslaan.

Perry Rhodan gaat in het offensief. Met de LEIF ERIKSSON en begeleid door het Arkoonse superslagschip KARRIBO dringt hij door het sterrenvenster binnen in de galaxie Tradom. Daar hebben Rhodan en de Arkoniden in de eerste plaats behoefte aan vrienden - en die vinden ze in het toevluchtsoord Jankar ...


Oorspronkelijke titel: Zuflucht auf Jankar

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Michael Wittmann

Nederlandse vertaling: H. BrownSamenvatting: Terranen en Arkoniden in Virginox – ze treffen vrienden en vijanden.


Locatie en tijdsruimte: Jankar – 1311 NGT (4898 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan - In de bolvormige sterrenhoop Virginox zoekt de Terraan naar nieuwe vrienden. Ascari da Vivo - Met militaire middelen is de Mascantin het meest vertrouwd. Roxo Quatron - De Jankaron presenteert zijn nieuwe vrienden aan de Raad van zijn planeet. Kattisch Melchya - Een vreemd gedrag kenmerkt de handelsmeester op dit moment. Gucky - Op een planeet zonder para-vallen voelt de Ilt zich erg goed.De handelsheer van huize Melchya ontwaakt met zeurende hoofdpijn. Zijn assistent, Vellki Otis, wekt hem. Tegelijkertijd besluit Perry Rhodan, ondanks het verzet van Mascantin Ascari da Vivo, voor een schuilplaats op Jankar. De thuisplaneet van de vier Jankaron waarvan Roxo Quatron commandant is. Ascari vertrouwd de de vogelachtige Jankaron niet en vermoedt een val. Maar Rhodan is zeker van zijn zaak. Te zeer herinneren deze zeer gedurfde ruimtevaarders hem aan de Terranen ten tijde van de Derde Macht. Welke keuzes hebben ze eigenlijk? De Eltanen, die ze zouden ontmoeten, zijn met hun schip door de troepen van het Rijk Tradom vernietigd en het sterrenvenster is geblokkeerd. Ze hebben een veilig toevluchtsoord nodig om de KARRIBO te kunnen repareren. Deze heeft bij de doorbraak van het sterrenraam door de catamaranvloot ernstige schade opgelopen. Uiteindelijk moet Ascari da Vivo toch akkoord gaan. Ook Roxo verkeerd in een moeilijke situatie want hij moet zich bij aankomst bij de autoriteiten melden. Hij heeft immers de coördinaten van Jankar verraden aan buitenstaanders. Niemand anders in Virginox weet de positie van de planeet.

Op Jankar ontstaat paniek bij het verschijnen van de beide ruimtereuzen die elk meer dan honderd maal groter zijn dan een Jankaron's schip. De inheemse ruimteschepen in het stelsel werpen zich op tegen de vermeende indringers. Op de planeet gaan zware impulskanonnen in stelling en de Jankarons verschuilen zich in ondergrondse bunkers. Alleen Rhodan's passieve gedrag, waaraan zelfs Ascari zich houdt, en de boodschap van Roxos kan de situatie tot bedaren brengen. Een kruiser van de LEIF ERIKSSON krijgt eenmalig toestemming om te landen. Tegelijkertijd is de assistent van Kattisch Melchya zeer verbaasd over het moment van het verschijnen van de vreemdelingen.

De Jankarons zijn echter na de landing ongelooflijk vriendelijk. Zij begeleiden Perry Rhodan en zijn metgezellen naar een bijeenkomst van de handelsheren, die tot de overheid behoren. Zij moeten beslissen over verdere acties.

Roxo treedt aan op het podium en vertelt het verhaal vanaf zijn ontmoeting met de Eltanen tot aan dit huidige moment. Kattisch onderbreekt hem een paar keer om zijn afkeer tegen de vreemdelingen en de familie Quatron te uiten. Dan spreekt Rhodan. Hij vertelt van Terra en de Melkweg en van de dreigende oorlog en de terreur van het Rijk Tradom. Hij biedt de Jankarons als compensatie voor een schuilplaats techniek aan die superieur is aan de in Virginox gangbare standaard. De handelsheren zijn niet eenstemmig en een bemiddelaarster van Kisch wordt gevraagd om een oordeel te vellen.

De handelsheer Kattisch Melchya, die wil dat de vreemdelingen verdwijnen, voelt zich ziek en wil verzorgd worden door zijn assistente. Maar ergens is er iets vreemds. Ondertussen informeert Rhodan zich over Jankar. De Jankarons zijn qua ruimtevaarttechniek nog maar net op de huidige technologische stand van Virginox aangekomen. In het dagelijks leven is dat niveaus niet erg hoog. De economische kracht van de planeet is onvoldoende om de standaard binnen een paar decennia extreem te verhogen, als dat ooit mogelijk zou zijn. Rhodan wil bovendien dat de CoJito-planetenjager aan hem wordt overgedragen zodat ze de paradim-pantserbreker van de jager kunnen onderzoeken. Roxo wijst het af en vraagt om bedenktijd. Hij gebruik de tijd om samen met Gucky uit te vinden waarom Kattisch Melchya zo tegen de vreemdelingen is. Voor dat doel maakt Roxo ook gebruik van het modernste model actiegordel met ingebouwde anti-zwaartekracht en deflector generator. De Jankarons zijn op technisch niveau niet in staat om psi-vaardigheden te blokkeren of het energiepatroon van een deflector te peilen. Voor Gucky is het dan ook erg gemakkelijk om het paleis van Melchya binnen te dringen. Ze treffen Kattisch Melchya bewusteloos aan. Maar Gucky kan zijn gedachten niet lezen. Hoewel er niets wijst op enige vorm van afscherming. Het raadsel kan op dit moment niet worden opgelost. Beide moeten ook terugkeren als de bemiddelaarster is aangekomen. Ze luistert naar de standpunten van enkele handelsheren en de Galactici. Rhodan biedt de Jankarons de bouwplannen en bediening aan voor een HO-scherm, een moderne hyperradar en de lineaire aandrijving. De bemiddelaarster is onder de indruk maar wil niet meteen beslissen.

Ascari wacht niet op het oordeel van de bemiddelaarster, maar begint al aan de reparaties van de KARRIBO. Roxo laat Rhodan de technologie van de planeetjager onderzoeken. De LEIF ERIKSSON wil tot het sterrenvenster doorbreken om te zien of is het nog steeds ondoordringbaar is, en om op het trefpunt van de Eltanen naar overlevenden te zoeken.

Gucky blijft achter om meer uit te vinden over het probleem van Kattisch Melchya die zich steeds slechter begint te voelen. Hij gelooft dat hij is vergiftigd - wellicht door één van de Quatrons. Zijn assistente neemt hem mee naar zijn vertrekken. Gucky vermoedt dat zij meer weet dan iedereen denkt, en wat later blijkt dat ze meerdere gezichten heeft - een Jankaron die kan hypnotiseren met zijn ogen. Kattisch Melchya moet op een gegeven moment de ruimteverdediging saboteren. Ze diende hem al langere tijd een drug toe om hem volgzaam te maken.

Roxo en Gucky keren terug naar het paleis van Melchya. Ze kunnen de dood van Kattisch Melchya voorkomen door hem uit de klauwen van Vellki Otis te grissen. Ze brengen hem naar de ruimtehaven. Maar een aanval is al in volle gang. Een vloot van Red Chy duikt op in hun zonnestelsel. Het zijn 102 ruimteschepen. Een schip van de Jankarons heeft de coördinaten van de thuiswereld aan hen verraden. De acht overige schepen starten en verzamelen zich in de ruimte. De SIGMUNDSON, de achtergebleven kruisers van de LEIF ERIKSSON start ook. Gucky probeert om Ascari over te halen dat ze haar sloepenvloot zal inzetten. Eerst stribbelt ze tegen maar dan laat ze toch 30 kruisers starten om de Rode Chy aan te vallen. De Arkoniden doen dat snel en consistent. Slechts een schip van de Red Chy ontsnapt aan de alles omvattende vernietiging. Dit schip wordt veroverd, de positiegegevens van hun basiswereld worden ontfutseld, en het schip wordt vervolgens de zon ingestuurd. Jankar is gered.

De LEIF ERIKSSON bereikt het sterrenvenster. Bij het trefpunt van de Eltanen kunnen geen overlevenden werden geïdentificeerd. Ze vuren 300 ruimtetorpedo's af op het sterrenvenster om een?bericht in Morse-code door te sturen naar de Melkweg. De boodschap luidt: "trefpunt gemist, zitten vast in Tradom" Daarna vertrekken ze naar Jankar. Rhodan vindt er de overblijfselen van de ruimteslag. Hij is boos op Ascari en haar gewetenloosheid. Ze moest echter zo handelen om haar veilige schuilplaats te behouden. Zes van haar 200-meter kruisers hadden ook de opdracht om op de basiswereld van de Red Chy de scheepswerven en ruimtehavens te vernietigen. Ze kunnen er nu van uit gaan dat ze in de komende jaren niet langer een bedreiging vormen.

Na de strijd besluit de bemiddelaarster van de Jankarons om het aanbod van de Galactici te accepteren, ook omdat Jankar hen veel dank is verschuldigd.

De eerste acties van de Terranen en de Arkoniden in de bolvormige sterrenhoop Virginox en de reuzengalaxie Tradom hadden niet veel succes. Ze hebben geen contact met de Eltanen kunnen krijgen en voorlopig is een terugkeer in de Melkweg onmogelijk. Wel hebben ze nu een veilige basis bij het volk van de Jankarons, die ze hebben geholpen tegen een invasie van 102 cilindervormige Red Chy ruimteschepen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende