1. van de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België

  1. Perry Rhodan archief

 


Speciaal


Klik op Perry hierboven om terug te keren naar de hoofdpagina


Klik hiernaast op een afbeelding

voor de uitvergroting


Klik op

< vorige en volgende >

om snel van pagina te wisselen


PERRY RHODAN RIßZEIGNUNGEN (Duitse uitgaven)


Voor het tiende jubileum van de Perry Rhodan serie hadden de Duitse uitgever en redactie enkele ideeën. Naast een speciaal opgemaakt deel 500 en een PR-lexicon had William Voltz een plantekeningen boek samengesteld, die tekeningen bevatte van Rudolf Zengerle, Ingolf Thaler en Bernard Stoessel. Het opmerkelijke was dat het boek in A3-formaat werd uitgebracht, zodat je zelfs de kleinste details kon zien. Nu bezien bleek dit voor een aantal van de minder gecompliceerde tekeningen een minder goed idee. Bij de grotere objecten, bijvoorbeeld de diverse slagschepen zoals de MARCO POLO of OLD MAN, komt dit echter goed tot uitdrukking. In dit eerste deel vindt u alle oude legendarische plantekeningen waarmee dit genre bij Perry Rhodan groot geworden is. Beginnend met sloepen tot superslagschepen en grote ruimteschepen van de Maahks, Springers, Blues, en met een aantal van de faciliteiten van het Solaire Vloot. Men vindt een ideale mengeling die ook nu nog steeds in staat is om de fan te boeien.


Het succes van het eerste plantekeningen boek was zo groot dat men zes jaar later besloot om een andere op de markt te brengen. Hier zette men weer in op het bewezen concept. Maar zo goed als de vorige keer werkte het niet. Vooral het gedeelte met de iets simpeler tekeningen van Bernard Stoessel verliezen een deel van hun flair in A3-formaat. De selectie van de 50 plantekeningen was toen der tijd helaas niet zo gelukkig. Hoewel men toch ook een aantal standaard wapens van de Terranen en de USO te zien krijgt, is dat helaas niet genoeg. Dan is dit tweede deel hoogstens aanvaardbaar als een aanvulling. Er volgde nog een vierde boek in hetzelfde formaat waarna er gedurende lange tijd een stilte heerste...

Nederlandse vertaling ©: Cornelis van den EndeDeze bijzondere Duitstalige verzamel uitgaven, met gelijmde rug en een formaat van 42 x 29,4 cm, bevatten elk 50 plantekeningen die verband houden met de PR-serie. De boeken 1-4 zijn samengesteld en verwerkt door William Voltz.


PERRY RHODAN 50 RIßZEIGNUNGEN

Deel 1 (Duitse uitgave, uitgebracht 1971)


Het eerste deel werd uitgegeven ter gelegenheid van het verschijnen van PR nummer 500 in Duitsland. Het bevat de plantekeningen die zijn afgedrukt in de PR nummers 192-511. De cover is een bewerking van nummer 500 van tekenaar H. Johnny Bruck.


Illustraties ©: H. Johnny Bruck, Bernard Stoessel,

Ingolf Thaler, Rudolf Zengerle

© Moewig-Verlag, Munchen

Inschrijfprijs tot 15 augustus 1971 DM12,80, daarna DM15,-

Prijs ƒ19,-

PERRY RHODAN 50 RIßZEIGNUNGEN

Deel 2 (Duitse uitgave 1977)


Het tweede deel werd uitgegeven ter gelegenheid van het verschijnen van PR nummer 700 in Duitsland. Het bevat de plantekeningen die zijn afgedrukt in de PR nummers 499-727. Het is niet zeker wie de cover-tekenaar is, maar waarschijnlijk H. Johnny Bruck


Illustraties ©: H. Johnny Bruck, Bernard Stoessel,

Ingolf Thaler, Rudolf Zengerle

© Erich Pabel Verlag KG, 7550 Rastatt

Prijs ƒ24,-

PERRY RHODAN 50 RIßZEIGNUNGEN

Deel 3 (Duitse uitgave 1980)


Het derde deel werd uitgegeven ter gelegenheid van het verschijnen van PR nummer 935 in Duitsland. Het bevat de plantekeningen die zijn afgedrukt in de PR nummers 711-935. De cover is een bewerking van nummer 800 van de tekenaar Willis (H. Johnny Bruck).


Illustraties ©: Christoph Anczykowski, H. Johnny Bruck, Michael Hirsch,

Heiner Högel, Hans Knößlsdorfer, Joachim Luetke, Guido Ploner,

Oliver Scholl, Bernard Stoessel, Rudolf Zengerle

© Erich Pabel Verlag KG, 7550 Rastatt

Prijs ƒ24,-
PERRY RHODAN 50 RIßZEIGNUNGEN

Deel 4 (Duitse uitgave 1983)


Het vierde deel heeft de cover van Perry Rhodan 1000 van H. Johnny Bruck. Het bevat de plantekeningen die zijn afgedrukt in de PR nummers 895-1127.


Illustraties ©: H. Johnny Bruck, Günter Puschmann,

Christoph Anczykowski, Oliver Scholl, Hans Knößlsdorfer,

Bernard Stoessel, Heiner Högel, Manuel de Naharro

© Arthur Moewig Verlag GmbH, Rastatt
De RZ-publicaties in de Nederlandstalige Perry Rhodan uitgaven stonden op een gegeven moment juridisch ter discussie. Het was opgevallen dat de Nederlandse uitgever al tientallen jaren regelmatig plantekeningen had afgedrukt zonder aandacht te besteden aan de contractuele afdrukvergoedingen. Overeenkomstig die gegevens ging dat om een bedrag van honderden Duitse Marken van niet afgedragen vergoedingen. Dit veroorzaakt toen der tijd zo'n financiële last in de kostenberekening dat dit bijna heeft geleid tot een punt dat de verdere uitgave van de Nederlandstalige Perry Rhodan niet meer vanzelfsprekend was.

In het plantekeningen circuit vraagt men zich nog wel eens af wat voor financieel avontuur de openbaarmaking van meer dan 1300 Nederlandse PR romans eigenlijk had moeten zijn ...