1. van de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België

  1. Perry Rhodan archief

 


Speciaal


Klik op Perry hierboven om terug te keren naar de hoofdpagina


Klik hiernaast op een afbeelding

voor de uitvergroting


Klik op

< vorige en volgende >

om snel van pagina te wisselen


PERRY RHODAN RIßZEIGNUNGEN (Duitse uitgaven)


Deze bijzondere Duitstalige verzamel uitgaven, met gelijmde rug en een formaat van 23 x 29 cm, bevatten elk meer dan 40 plantekeningen die verband houden met de PR-serie. Dit deel 1 (onofficieel nummer 5) bevat 43 plantekeningen en deel 2 (onofficieel nummer 6) bevat 42 plantekeningen.


PERRY RHODAN Terranische Raumschiffe RIßzeichnungen

Deel 5 (Duitse uitgave 1991)


Sinds de laatste - nog door Willi Voltz uitgegeven - boek met plantekeningen nummer 4 is verschenen zijn er enige jaren voorbij gegaan. Het is de PERRY RHODAN-lezer vast niet ontgaan dat er vooral binnen het gebied van de plantekeningen iets is gebeurd. De kernploeg van het huidige team, Andre Höller, Christoph Anczykowski, Georg Joergens, Oliver Johanndrees, Gregor Sedlag en Günter Puschmann, hebben met hun werk een nieuwe kwaliteitsstandaard neergezet. De tekeningen zijn in detailrijkdom en in de exactheid van de uitvoering bijna niet te verbeteren. Juist die nuance, die liefdevol door de plantekenaars wordt uitgewerkt, kan de druktechniek in de gewone romanreeks niet weergeven. Om deze ontwikkeling in een boek met plantekening tot zijn recht te laten komen hebben wij een nieuwe vorm van de presentatie gekozen. De nieuwe generatie van de plantekeningen vergt een duurdere druktechniek, waarmee ook de details van de tekeningen worden weergegeven. Dit ging gepaard met de overweging om het tamelijk ‘onhandige’ formaat van de eerste vier boeken met plantekening op te geven en tevens een vorm te kiezen die een betere druk toelaat. De iets kleinere afbeelding van een plantekening in het nieuwe boek is daarbij één van de compromissen de men voor lief moet nemen.

Een andere aspect was de ontwikkeling van een nieuw concept voor de boeken met plantekeningen, waarbij de plantekening niet meer in strikte chronologische volgorde worden afgedrukt, zoals ze verschenen in de romanreeks, maar op thema worden ingedeeld. Dit was echter pas mogelijk nadat we genoeg materiaal ter beschikking hadden voor de afzonderlijke themaboeken. In ieder boek wordt nu een uitvoerig overzicht van een bepaalde sector van de PERRY RHODAN-technologie gegeven, om zo ook voor de lezer de toegang te vergemakkelijken.

Het eerste boek, dat hier gepresenteerd wordt is de Terraanse ruimteschip technologie, sinds men zich wijdde aan de oprichting van het solaire imperium. Uitgaand van de oorsprong van deze techniek, de ruimtevaart van de Arkoniden, was de bolvorm het heersende model voor een ruimteschip.

De PERRY RHODAN redactie


Cover ©: André Höller / Oliver Johanndrees

Illustraties ©: Christoph Anczykowski, Boris Bockstahler, Willi Diwo, Heinz Haßfeld, Bernd Held, Walter Hellekamps, Heiner Högel, Andre Höller, Oliver Johanndrees, Hans Knößlsdorfer, Ralf Meyer, Manuel de Naharro, Guido Ploner,

Günter Puschmann, Gregor Sedlag, Oliver Scholl, Bernhard Stoessel, Ingolf Thaler, Rudolf Zengerle

© Verlagsunion Erich Pabel-Arthur Moewig KG, Rastatt

Prijs DM19,80

Nederlandse vertaling ©: Cornelis van den Ende
PERRY RHODAN Extra-terrestrische Raumschiffe RISSZEIGNUNGEN

Deel 6 (Duitse uitgave 1996)


Sinds het laatste boek met plantekeningen, getiteld ‘Terranische Raumschiffe’, zijn opnieuw enige jaren voorbij gegaan. Het is nu dus tijd om na de ‘inheemsen’ ook het spectrum te documenteren van ‘andere’ plantekeningen.

Ruimteschepen van buitenaards civilisaties, die van oudsher de fantasie van de PERRY RHODAN-lezers hebben geprikkeld, zijn bijzonder geschikt. Juist in de laatste tien tot vijftien jaar heeft de garde va de ‘jonge’ plantekenaars, die intussen zo ‘jong’ nou ook weer niet zijn, een reeks indrukwekkende werken geschapen die het verdient hebben om eindelijk een keer samengebracht te worden om ze te presenteren aan het grote publiek.

Wat in het laatste boek met plantekeningen telde kan vandaag praktisch worden overnomen: de werken van de PERRY RHODAN-plantekenaars hebben een optisch niveau bereikt dat het moeilijk maakt om ze uitgesproken ‘goed’ in de romanreeks te publiceren. Vanwege druktechnische handicaps kunnen bepaalde details in grafische opbouw niet worden weergegeven. Dat hebben de fans jarenlang beklaagd.

Om die reden is dit boek vergelijkbaar met zijn voorganger: de nieuwe generatie van de plantekeningen vereist een kostbaarder drukprocédé, waarmee ook de grafische details beter uitkomen. Ondanks het compacte formaat van dit boek; dat daarbij de tekst ingekort en bij afbeeldingen incidenteel moet worden ‘verwisseld’, houden wij voor een te verduren euvel.

Het plantekeningen boek ‘Extraterrestrische Raumschiffe’ heeft daarbij enige extra’s te bieden die vorige boeken niet bevatte: het begint bij de cover, die Alfred Kelsner exclusief voor ons heeft een tekening heeft gemaakte die een Barracuda-schip toont van de Arcoana. Daarbij komen twee plantekeningen die voorheen nog niet in de PERRY RHODAN-reeks werden gepubliceerd: het vlaggenschip van de bewakers van Truillau als voorbeeld van ver verwijderde technologie en het vlaggenschip van het Forum Raglund als top actueel voorbeeld van een symbiose van Terraanse en ‘vreemde’ technologie.

De PERRY RHODAN redactie


Cover ©: Alfred L. Kelsner

Illustraties ©: Christoph Anczykowski, Boris Bockstahler, Lars Bublitz,  Heinz Haßfeld, Andre Höller, Georg Joergens,

Oliver Johanndrees, Hans Knößlsdorfer, Manuel de Naharro, Gregor Paulmann, Armin Preisendörfer

Günter Puschmann, Torsten Renz, Jürgen Rudig, Daniel Schwarz, Gregor Sedlag

© VPM Verlagsunion Pabel Moewig KG, Rastatt

Prijs DM21,90

Nederlandse vertaling ©: Cornelis van den Ende