1. van de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België

  1. Perry Rhodan archief

 


Ruimte-schepen


Klik op Perry hierboven om terug te keren naar de hoofdpagina


Klik hiernaast op een afbeelding

voor de uitvergroting


Klik op

< vorige en volgende >

om snel van pagina te wisselen


Vlaggenschip van de Widders: QUEEN LIBERTY (PR1491)


De QUEEN LIBERTY is het vlaggenschip van Homer G. Adams, het hoofd van de galactische verzetsorganisatie tegen de onderdrukking door het misdadige SYSTEEM.

Zoals de meeste ruimteschepen van het galactische verzet is ook de QUEEN LIBERTY oorspronkelijk een bewapend koopvaardij-ruimteschip geweest van het type, dat in de eeuwen na de Grote Kosmische Catastrofe gebruikelijk was. De modulaire opbouw van het bolvormige ruimteschip met zijn diameter van 200 meter en met de karakteristieke dubbele ringband, de open hangars met schuifdeuren en laadsteigers voor containers en de ankerplaatsen voor tenders leggen daarvan nog getuigenis af. Toch werden in de loop van de tijd aan de QUEEN LIBERTY steeds opnieuw wijzigingen aangebracht om het te laten voldoen aan de eisen van een modern oorlogsschip en het aan te passen aan de nieuwste verworvenheden van de galactische ruimtevaarttechnologie. Zo werden bijvoorbeeld de laadinstallaties voor het grootste deel omgebouwd en ingericht voor de opgevoerde metagraafmotoren en de tendervloot. In de aan de buitenwand grenzende uitbouwen van de twee tegenover elkaar liggende ringbandhangars bevinden zich nu: 2 space-jets van de 35 meterklasse, 6 speciaal SHIFTS van het type "SAMURAI", 4 mini-spacejets, diverse één- en tweepersoonsruimtelenzen, en ruimteveren die kunnen worden gebruikt voor troepentransport of als reddingsboten. De volledig geautomatiseerde hangars staan normaliter in open verbinding met de vrije ruimte, de tenders zijn via de speciale aandoksluizen voor de bemanningen moeiteloos toegankelijk. Maar ze kunnen eventueel, als dat nodig is voor onderhoud of reparatie, ook per sector met behulp van vormenergievelden luchtdicht worden afgesloten.

De meer naar binnen liggende vrachtruimen werden in het kader van de modernisering geleidelijk steeds meer in beslag genomen door uitgebreidere en verbeterde energievoorziening en offensieve wapens, installaties voor sterkere en autonomere schermveldsystemen, syntronische oorlogvoering en andere communicatietechnische apparatuur. Door deze uitbreidingen beschikt de QUEEN LIBERTY voor de vlaggenschepen van deze klasse van het galactische verzet over een ongekende gevechtskracht en flexibiliteit. Die de getrouwen van "Romulus" alias Homer G. Adams in de strijd tegen de oppermachtige Cantaro's dan ook bitter nodig hebben.

In de tekening werd ten behoeve van een beter begrip gekozen voor een afbeelding van de gedeeltelijk opengelegde scheepsromp een kwart van de scheepscel is in de weergave naar voren gehaald. De belangrijkste aggregaten zoals de HYPERTROOP-aftapper, METAGRAAF hoofd en hulpmotoren, zwartscherm-NUGAS-energieopwekkingsblok en transformatiepoolgeschut zijn in het vlak van de doorsnede voor een deel vervormd en opengelegd, of in de stijl van explosiebeelden uit elkaar getrokken zodat ieder onderdeel zichtbaar wordt.


Tekening en tekst ©: Gregor Sedlag

© VPM Verlagsunion Pabel Moewig KG, D-76413 Rastatt