1. van de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België

  1. Perry Rhodan archief

 


Ruimte-schepen


Klik op Perry hierboven om terug te keren naar de hoofdpagina


Klik hiernaast op een afbeelding

voor de uitvergroting


Klik op

< vorige en volgende >

om snel van pagina te wisselen


Vliegdekschip van de Karaponiden met aangekoppeld verkenningsschip (PR1483)


Toen het vierde kwart van Hangay op 28 februari 448 NGT in Meekorah materialiseerde vonden er grote rampen plaats en begon ook de honderdjarige oorlog. In die tijd viel de grote natie van de Kartanin uit elkaar in 20 rijken waarvan het imperium van Karapon er een is. Karapon is de tweede en buitenste planeet van de oranjegele zon Angmin. Het stelsel Mratab staat aan de rand van het vierde kwart van Hangay, 1020 lichtjaren van het Hangay-Kartaanse centrale stelsel Charif. Toen een hoge commandant van de vloot van de Kansahariyya ten tijde van de honderdjarige oorlog met de hem ter beschikking staande middelen een eigen leger had gevormd kon hij door handig manoeuvreren Karapon grotendeels buiten de conflicten houden. In die tijd werd ook het hier afgebeelde schip ontworpen. Het is een door de op Karapon levende geleerden en technici uitgewerkte ontwikkeling van een al bestaand model. De vorm van het schip werd op enkele punten aangepast en het vermogen van de metagraafmotor werd opgevoerd tot een superfotische factor van 60 miljoen. Ook werd de offensieve bewapening versterkt. Het gedokte, door de Karaponiden ontwikkelde verkenningsschip was destijds door zijn enorme versnellingscapaciteit en zijn grote wendbaarheid een van de beste verkenningseenheden in de galaxie Hangay. Het vliegdekschip bracht het verkenningsschip tot dicht bij het doel en zocht dan peildekking in een asteroïdengordel of in de nabijheid van een zon.

Er kunnen meerdere andere modulen aan het schip worden gedokt, bijvoorbeeld een troepentransportschip, een vrachtcontainer of kleine gevechtsjagers.

Na de Grote Oorlog wordt het nut van de verkenner en ook die van de vleugelvormige transportunit steeds kleiner en in het jaar 1143, onder keizer Thoy-P'ang, wordt het schip nog slechts binnen het 485 zonnestelsels omvattende rijk gebruikt. Afgezien van enkele kleine technische veranderingen zijn de modellen hetzelfde gebleven. Ze gaan dan ook door voor zeer ouderwets maar worden vanwege hun betrouwbaarheid en doelmatigheid toch nog gebruikt.


Tekening en tekst ©: Armin Preisendörfer (met hulp van G. Joergens en E. Vlcek)

© VPM Verlagsunion Pabel Moewig KG, D-76413 Rastatt