1. van de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België

  1. Perry Rhodan archief

 


Ruimte-schepen


Klik op Perry hierboven om terug te keren naar de hoofdpagina


Klik hiernaast op een afbeelding

voor de uitvergroting


Klik op

< vorige en volgende >

om snel van pagina te wisselen


Terraans ruimteschip ODIN (PR1431)


Lange tijd waren weinig Terraanse schepen echte gevechtsschepen. In de handelsvloten van de Kosmische Hanze had men nauwelijks behoefte aan deze dure schepen met hun beperkte gebruiksmogelijkheden. Een uitgekiende paratron- en antigraaftechnologie maakte ook van een vrachtschip een geduchte tegenstander. Door het verschijnen van de Cantaro's en de vloten van de Hauri's in de Melkweg verandert de situatie drastisch en sinds het jaar 452 NGT zagen de Terranen zich gedwongen hun schepen meer en meer te bewapenen.

De ODIN ontstond in het jaar 489 NGT. Het belangrijkste kenmerk van de nieuwe constructie is een groot 'rol on - rol off' hangardek dat eerst alleen op speciale schepen van de EXPLORERvloot werd gebouwd en dat de gebruiksmogelijkheden van een schip aanzienlijk vergroot. Een dek van die vorm verzwakt de statische structuur van een schip, maar dankzij betere materialen en grotere technische mogelijkheden kan dit dek ook worden ingebouwd in gevechtsschepen. Het kan worden gebruikt als magazijn, grote hangar, reparatiewerf voor kleine ruimteschepen, overbrengerstation of zeer kleine ruimtehaven. Bovendien bestaan allerlei speciale modulen en containers met extra-machines, speciale uitrustingen, ruimtes voor passagiers en wapensystemen die het dek geheel of gedeeltelijk vullen en die verankerd kunnen worden als dat is gewenst. Daarom worden schepen van het ODIN-type ook wel MUFU (multifunctionele) -schepen genoemd. De grootst mogelijke lading bestaat uit 2 normale containers van de Hanze of een 700 meter lang troepentransportschip. De defensieve bewapening bestaat uit een paratronscherm met 5 lagen en 4 HO-schermen die in een eventuele bres worden gevormd. Door de variërende energiestructuur van het schermsysteem wordt de inslaande energie niet alleen geabsorbeerd maar ook verspreid en verzwakt. Alle offensieve wapens hebben een syntronisch doelzoek- en projectielgeleidemechanisme; in de equatoriale sector zijn talrijke ruimtesondes en torpedo's geïnstalleerd.

De Odin heeft een diameter van slechts 500 meter en dit getuigt van de nieuwe filosofie van de Terraanse vloot in het jaar 489 NGT. Kleinere ruimteschepen hebben een kleiner materialen energieverbruik dan grote schepen. Het vlaggenschip de ODIN is uitgerust met een zeer ver dragend communicatiesysteem en een geperfectioneerde 'VIRTUAL-IMAGINER" camouflage veldgenerator.


Tekening en tekst ©: Christoph Anczykowski

© VPM Verlagsunion Pabel Moewig KG, D-76413 Rastatt