1. van de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België

  1. Perry Rhodan archief

 


Ruimte-schepen


Klik op Perry hierboven om terug te keren naar de hoofdpagina


Klik hiernaast op een afbeelding

voor de uitvergroting


Klik op

< vorige en volgende >

om snel van pagina te wisselen


TERRAANSE RUIMTESCHEPEN

'Yunk Yard'-Schip (PR1251)


Wie in het jaar 428 NGT droomt van een bestaan als onafhankelijke en zelfstandige kapitein van een handelsschip stuit snel op twee problemen. In de eerste plaats heeft de Kosmische Hanze met zijn enorme vloot en zijn uitstekende logistiek praktisch een monopolie in de Melkweg en in de tweede plaats kost ook een eenvoudig ruimteschip meer dan de meeste particulieren kunnen opbrengen.

Door het ontsluiten van nieuwe markten en het vinden van nieuwe wegen kan het eerste probleem vaak worden omzeild. Maar bij de aanschaf van een schip door een avontuurlijke kapitein in spe is deze in feite meestal gedwongen een bepaald type te kopen: het zogenaamde 'Yunk Yard-schip'. De reden waarom bijna alle Terraanse ruimtevaarders deze bijnaam gebruiken, kent iedereen: de Yunk Yard-schepen worden 'nieuw' opgebouwd van onderdelen van gedemonteerde afgedankte schepen. Meestal wordt gebruik gemaakt van een romp in goede staat waarin gereviseerde motoren en machines van andere sloopschepen worden gemonteerd. Op deze manier kunnen van vijf oude schepen vaak twee of drie 'nieuwe' schepen van hetzelfde type worden gebouwd. Een variant is het bouwen van hybride-schepen: van verschillende modellen schepen wordt een volledig nieuwe constructie gemaakt.

De 'Yunk Yard'-schepen verschenen op grote schaal in de ruimte na beëindiging van de overheersing door het concilie, toen er praktisch niets meer over was van de ruimtewerf-industrie. Later werden ze grotendeels verdrongen door nieuwe, conventioneel gebouwde schepen, maar sinds veel kapiteins de traditie van de Vrijhandelaren weer hebben opgenomen is er een nieuwe opbloei in de handel van deze schepen.

In de meeste gevallen zijn de in een professionele werf gebouwde 'Yunk Yard'-schepen veilig en sterk, hun slechte naam hebben ze vooral te danken aan enkele marginale constructies die betrokken waren bij zware ongelukken.


Algemeen:

Het hier getoonde model is een hybride-constructie. Het kernstuk wordt gevormd door een oude Terraanse koerier-korvet, waaraan de boeg en de achtersteven van een klein Springerschip werden gemonteerd. In de korvet bevinden zich positronieken, navigatiesystemen en Schwarzschild-centrales, terwijl van het Springerschip de hoofdmotor en de laad-unit werden gebruikt. Het vermogen van dit schip is te vergelijken met dat van een 100-meter-bolschip, maar de prijs is een derde van die van een vergelijkbaar nieuw schip.

Lengte: 205m; diameter: 30m (cylinder) en 60m (bol); lineairmotor met bereik van 580.000 lichtjaren; max versnelling: 640 km/sec2; bemanning: 10 tot 70 personen; laadcapaciteit: 305.000 ton.


Tekening en tekst ©: Christoph Anczykowski '85

© VPM Verlagsunion Pabel Moewig KG, D-76413 Rastatt