1. van de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België

  1. Perry Rhodan archief

 


Ruimte-schepen


Klik op Perry hierboven om terug te keren naar de hoofdpagina


Klik hiernaast op een afbeelding

voor de uitvergroting


Klik op

< vorige en volgende >

om snel van pagina te wisselen


TERRAANSE RUIMTESCHEPEN

Ertswinning-schip (PR1139)


Het eerste concept van dit model is tijdens de burgeroorlog van de Blues ontwikkeld door Gü-Ren-Tersch. Het schip zou een grote rol moeten spelen bij het oplossen van het grondstoffenprobleem maar is in feite nooit gebouwd door de Blues. Pas in het jaar 2300 - tijdens de Terraanse expansie - werden de eerste prototypen geconstrueerd. Op dit moment (427 NGT) zijn verbeterde modellen in gebruik. Ze worden gebouwd door de Posbi's, wat tot uitdrukking komt in de vorm van het schip.

Het huidige model bestaat uit twee componenten: een sleper en het eigenlijke ertswinning- schip. Beide componenten hebben SDL-motoren maar voor het landen op een planeet is het nodig dat ze een geheel vormen. Het ertswinning-schip werkt zelfstandig - zoeken van ertsaders en delven van erts - of het krijgt van een verkenningsschip de coördinaten door van een planeet waar erts gewonnen kan worden.

Het hier getekende schip is er een van de tweede categorie. Het landt op een ertsader en drijft een schacht door de bedekkende laag in het erts. De wanden van de schacht worden door robots bespoten met een laag snelhardend metaalplastic, waarna de schacht door robots wordt gesloten met een afzuiginstallatie. Het erts wordt verpulverd, opgezogen, gezuiverd, gefilterd, verhit en in blokken geperst, die met behulp van een overbrenger in een wachtschip in het orbit worden gebracht.


Tekening en tekst ©: Günter Puschmann

© VPM Verlagsunion Pabel Moewig KG, D-76413 Rastatt