< vorige  |  volgende >  |  INDEX

SPECIAAL


Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


SPYCE X-PLORER – A trip through the universe of Perry Rhodan (Duitse uitgave 30 november 2007)


Er zijn altijd pogingen geweest om het succes van de Perry Rhodan serie ook muzikaal te implementeren (o.a. van Sherman Space, Sensus, Christopher Franke of Peter Thomas). Op 30 November 2007 werd Spyce "X-Plorer - A trip through the universe of Perry Rhodan" uitgebracht. Een officieel conceptalbum van de populaire serie. Hieronder het officiële persbericht.


Spyce "X-Plorer - A trip through the universe of Perry Rhodan" neemt de luisteraar mee op een reis door het Perry Rhodan universum. Zestien nummers gecomponeerd en gearrangeerd door Alf M., toetsenist van de veelgeprezen rockband "Rachel's Birthday", brengen een echte SciFi sfeer in de woonkamer!

Niet alleen SciFi- en Perry Rhodan fans zullen door deze muziek betoverd zijn: hier treft men zang evenals electro-pop en symfonische spacerock elementen aan met boeiende SciFi geluidseffecten en stemgedeelten die versmelten tot een fascinerend totaalkunstwerk. Alle geluidseffecten zijn van de voormalige Jean-Michel Jarre geluidspecialist Michel Geiss. Hij werkte 20 jaar bij Jean Michel Jarre en is met name verantwoordelijk voor geluidseffecten in "Oxygen". Hij ontwierp en bouwde een aantal nieuwe muziekinstrumenten. De stemgedeelten creëren een bijzondere sfeer dankzij de bondige stem van Joachim Kerzel, die bekend staat als de Duitse nasynchronisatiestem van Jack Nicholson en Dustin Hoffman.

Het luxe 24-pagina's tellende boekje, met originele afbeeldingen van de Perry Rhodan illustrator Johnny Bruck, maakt deze CD tot een absoluut collector's item. Een aanrader, niet alleen voor SciFi fans, maar voor alle rock- en popliefhebbers die waarde hechten aan kwalitatief hoogwaardig muziekproduct!


Composed & performed by: Alf M.

Music collaboration, all SFX, co-produced, edited & mastered by: Michel Geiss

Narrated by: Joachim Kerzel

Produced, conceived & lyrics by: Eckhard Reuter

Published by: Reuter Music / Warner Chapell (www.reuter-music.com)

Audio CD met 16 nummers, 64:14 minuten speeltijd© 2007 Edel entertainment GmbH

Illustraties © Johnny Bruck / Swen Papenbrock

Afbeeldingen © Pabel-Moewig Verlag KG

Prijs:  €5.99


___________________________________


RECENSIE


Spyce is de naam van een nieuw project dat zich als debuut album onderscheidt met de thematiek van Perry Rhodan. Het conceptalbum "X-Plorer" met als ondertitel "A trip through the universe of Perry Rhodan - The Scifi-Saga", is een mix van elektronische-, rock- en popmuziek, waarvan een vergelijkbare fascinatie uitgaat als het 1978 album "War Of The Worlds" van Jeff Wayne. De naam van het project is ook gelegen in het science fiction genre, omdat het ontleent is aan de roman "Dune - De woestijnplaneet". Het project, dat werd geproduceerd door Eckhard Reuter, gaat in eerste instantie om drie albums rond Perry Rhodan. Daarbij gaan verschillende muzikanten aan het werk. Het begint met een zekere Alf M., wiens mysterieuze identiteit niet wordt prijsgegeven. Naast de muziek bevat het conceptalbum, ter versterking van het verhaal dat verteld moet worden, nog een verscheidenheid aan effecten en gesproken teksten.

Voor de effecten, die zeer indrukwekkend en geaccentueerd zijn vastgelegd, is Michel Geiss verantwoordelijk die bekend staat om zijn werk met Jean Michel Jarre. Dat hier veel liefde in de details is gestoken wordt aangetoond doordat men zich voor een aantal van de teksten heeft verbonden met de Duitse nasynchronisatie stem van Dustin Hoffman en Jack Nicholson.

De effecten en stemmen geven je het gevoel alsof je in een film bent van de jaren 50 of 60's zoals "This Island Earth – the Metaluna 4", "The Day the Earth Stood Still", "Perry Rhodan – Mission Stardust" of de serie "Space Patrol Orion". Dit heeft iets nostalgische, waardoor je onmiddellijk aan je jeugd wordt herinnert (toen hield ik van die films). Product technisch is de CD van het allernieuwste niveau met een moderne geluidservaring.

Gelijk bij het openingsnummer "To the Stars" horen wij de Duitse nasynchronisatie stem zeggen "soms ontstaat door toeval en chaos iets buitengewoons". Dan krijg ik het dringende verlangen van eerbied om in de nacht naar de sterren te kijken". De tekst is van sferische/futuristische geluiden voorzien. Geluiden zoals op een ruimtehaven en een raketlancering, met inbegrip van een gesprek tussen de piloot en het vluchtcentrum. Het gesprek, evenals andere teksten, zijn in het Engels uitgevoerd. Synthesizer sferen treden op de voorgrond en een orkestrale passage, die doet denken aan de soundtrack van 'Space Station Babylon 5", start de reis naar de sterren.

Zoals gebruikelijk bij een goed conceptalbum overlappen de nummers elkaar. Sommigen van hen zijn verbonden door geluidsfragmenten die zijn gemaakt in overeenstemming met het respectievelijke nummer. "Astrolounge" is het tweede nummer op het album, en hier begint het zeer funky met een prachtige melodie. Meteen blijkt dat hier professionals aan het werk zijn, want de muziek is niet alleen goed geproduceerd maar ook met veel structuur gecomponeerd. Naast zeer rock-/popachtige stukken komen ook steeds de orkestrale elementen naar voren, die het karakter van het concept versterken.

Muziekstuk nummer 3 heet "Zero Gravity". Dit stuk heeft mij onmiddellijk geraakt door zijn harmonieën en instrumentatie. Tijdens de eerste keer afspelen van de CD (ik genoot daarbij van de zon in een ligstoel - want het was nog zomer in Duitsland) had ik meteen kippenvel. Ik merkte tijdens het beluisteren dat ik bij meerdere gedeelte geïnspireerd raakte en alleen maar "WOW" kon zeggen.

"Cosmic Angel" heeft ook weer een indringend melodie die je de kriebels geeft, terwijl het refrein een behoorlijk ritme heeft dat je ongemerkt doet meebewegen.

Het laatste nummer is symfonische en opnieuw een hoogtepunt van het album. De clou van dit nummer zit in de afsluitende effecten. Met een naderend onweer dient zich een quasi ruimte- tijdcontinuüm aan dat uiteindelijke leidt tot futuristische metaaleffecten. Dit sluit goed aan bij het thema en maakt nieuwsgierig naar een tweede deel. Let op: zet de stereo-installatie niet te hard anders worden de luidsprekers beschadigd.

Hoewel de nummers werden geproduceerd met elektronische middelen, hebben ze niets te maken met de "Berlijnse School". Menigmaal hoort men bepaalde klanken doorklinken, zoals bijvoorbeeld Jean Michel Jarre in "Cosmic Angel", sequenties van Tangerine Dream in "Amenity of Love", of ook mid-jaren 80 klanken van Art Of Noise in "Amenity Of Love". Dit zijn slechts kleine toevoegingen die het totale geluid voltooien. Zelfs als men geen fan van Perry Rhodan is, dan kan men nog steeds vol overgave genieten van deze muziek.

Deze prachtige melodielijnen doordringen de gehele productie. In elk van de nummers worden eerder gespeelde melodieën opnieuw uitgevoerd met andere instrumentatie en verschillend tempo afgespeeld waardoor het lijkt op een soundtrack met een hoge herkenningwaarde, en het iets verslavendst heeft.

Het eindproduct (mij is op dit moment van deze bespreking slechts een promo exemplaar ter beschikking gesteld) wordt ook nog vergezeld met een 24-pagina's tellend boekje dat bestaat uit originele kunstwerken van de Perry Rhodan romans en diverse afbeeldingen uit het Rhodan universum.

Vooral de mix van elektronische- en popmuziek met symfonische/space rockinvloeden geeft een fascinatie aan het album en zorgt ervoor dat men aan het einde van de CD onmiddellijk weer op de startknop wil drukken. "X-Plorer" is uitgegroeid tot een uitzonderlijk album dat men nog vele malen zal afspelen, en stelt mij dan ook in staat om een sterke koopadvies te geven. Met deze kwaliteit kan men alleen maar hopen dat het tweede deel niet lang op zich laat wachten.


© Recensie: Stephan Schelle, November 2007

Nederlandse vertaling ©: Cornelis van den Ende