< vorige  |  volgende >  |  INDEX

SPECIAAL


Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


GALAX BANKBILJETTEN (Duitse uitgave 2001)


Met dank aan Herbert Gleißner, uit het Duitse Hameln, die de galax bankbiljetten belangeloos beschikbaar stelde voor deze website.


Deze biljetten zijn vervaardigd in Duitsland. Uitgebracht naar aanleiding van het 40 jarige Perry Rhodan jubiliumsfeest en alleen geldig als 1 galax = 1 DM  op 8 september 2001. De 1 en 5 galax biljetten zijn beide 8,5 x 5,4 cm en aan de achterkant onbedrukt.


De galax is de gemeenschappelijke munt in een groot deel van de Melkweg. De voorloper van de munteenheid in het solaire-imperium was tot 61 NGT de solar.

De subeenheid van de galax is de stellar. 100 stellars komen overeen met één galax. De volgende hogere eenheid is de megagalax ter waarde van 1.000.000 galax. De zogenaamde gigagalax komt overeen met 1000 megagalax. Deze grote valuta-eenheden spelen voornamelijk een rol als boekingseenheid bij financiële transacties tussen verschillende imperiums of grote bedrijven.


Geschiedenis: de galax werd op verzoek van de GAVOC (galactische volkswaardigheid coalitie) in 61 NGT geïntroduceerd. Dit werd gedaan als onderdeel van de reorganisatie van de verhoudingen in de Melkweg, die verband hield met de oprichting van de kosmische hanze. De omschakeling heeft 28 jaar geduurd. (PR 1007) De galax verving de andere bekende valuta's in de melkweg zoals de Terraanse solar en de Arkoonse chronner. Het diende met name de kosmische hanze in hun handelsbetrekkingen.