< vorige  |  volgende >  |  INDEX

SPECIAAL


Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


THE COSMIC LEAGUE - 2 spelers (Engelse kaartspel uitgave 2007)


Als commandanten van de Kosmische Hanze maken de spelers gebruik van hun ruimteschepen om goederen en passagiers tussen de zes planeten te vervoeren. Hiervoor krijgen ze een bepaald aantal mega-galax (1 mega-galax is gelijk aan 1000000 galax, de munteenheid van het Kosmische Hanze). De spelers mogen de verdiende mega-galax besteden om technologieën te kopen om hun taken te vergemakkelijken. Maar zij moeten niet vergeten - het belangrijkste doel van het spel - dat de eerste speler die in totaal 70 mega-galax heeft het spel zal winnen.

Een strategische spel met twee spelers in een van de meest productieve en best verkochte universa in science fiction. Ontdek Perry Rhodan en de Kosmische Hanze voor jezelf.


Eigenschappen van het product:

Inhoud 60 kaarten (interventie en technologie), 30 goederen-kaarten, zon spiraal scorekaart, 2 ruimteschip pionnen met stands, 6 planeten, 1 zon, 1 dobbelsteen, regels voor 2 spelers. Duurt 30-45 minuten om te spelen.


Product details: afmetingen: 20,25 x 20,25 x 3,25 cm, item modelnummer: ZMG 4062, fabrikant aanbevolen leeftijd: 10+, prijs:  €15.99Ontwerper/auteur © Heinrich Glumpler

Illustratie (tevens PR 2357) © Swen Papenbrock

Grafische vormgeving © Pohl & Rick

Uitgevers © KOSMOS Verlag, © Z-Man Games Inc.

Primaire naam: Perry Rhodan The Cosmic League

Alternatieve namen: Perry Rhodan Die Kosmische Hanse, Перри Родан Космический торговец


Nederlandse vertaling ©: Cornelis van den Ende___________________________________

SPELREGELS - 2 spelers

INLEIDING

het Ambourella systeem ligt in de sterrenoceaan van Jamondi. Tot een paar jaar geleden was deze regio van de Melkweg geïsoleerd, maar nu is het open voor exploratie. Sindsdien hebben veel sterrenmensen deze sterrenoceaan bereikt en zijn ze begonnen met het stichten van kolonies. Hier zijn curieuze restanten van oude technologieën te vinden en bestaan er natuurlijke hulpbronnen op de verschillende planeten om te ontginnen. Vanwege dit, hebben diverse sterrenmensen zich gevestigden op de zes planeten van het systeem.

 • Coronis is de binnenste planeet, een wereld verwarmd door demeedogenloze stralen van de zon. De Gataser, die in deze omgeving wonen, maak de Molkex Ringen - ongewone koolstofverbindingen die noodzakelijk zijn voor intergalactische reizen.
 • De weelderige planeet, Naginther, ziet er vanuit de ruimte uit als een grote groene schijf. In zijn oerbossen evolueren vreemde aminozuren en andere basiselementen van het leven - de punthoofd-Aras zetten deze om in medicijnen en drugs die worden verkocht over de hele melkweg of ze worden verhandeld voor de dringend noodzakelijke Molkex Ringen. De mensen van Talmazzar zijn hun voornaamste klanten.
 • Hoewel een mens Vinau II koud en onherbergzaam zou vinden, vinden de katachtige Kartanin die zich gevestigd hebben op de Mars-achtige planeet, het klimaat ideaal. Hier ontdekten ze eeuwen oude technologieën en gebruiken ze deze om zeer geavanceerde hyper-relays te creëren, die nodig zijn voor zenders.
 • De Aarde-achtige planeet, Taghellia, wordt bevolkt door mensen (Terranen) die leven in kleine steden. In de visrijke zeeën van de planeet zijn lekkernijen te vinden die worden gewaardeerd als luxe voedsel door de Topsiders die leven op Dakhit.
 • De dichte atmosfeer van de gasreus, Talmazzar, bruist met vreemd leven. Diverse Springer-kolonies drijven op platforms door de atmosfeer, waar ze hyper-howalgonium metaal verkopen in hun Mehander bazaars. Dit vreemde metaal wordt gebruikt in de ruimteschepen technologie. De aardbewoners - hier genoemd Terranen - zijn het meest geïnteresseerd in deze bron.
 • Dahkit, de zesde en laatste planeet in het Ambourella systeem, is een ijs planeet. Gassen - dodelijk voor de mens - regenencontinu neer op het oppervlak. Maar onder het ijs bestaat leven dat mysterieuze kunstwerken produceert die na verloop van tijd door het ijzige oppervlak breken. De hagedis-achtige, Topsider, verzamelt deze en verkoop de curieuze voorwerpen door de hele melkweg. Dehandel is het meest levendig met de mensen van Vinau II waar deze kunstwerken een statussymbool zijn.


ONDERDELEN


DOEL VAN HET SPEL


Als commandanten van de Kosmische Hanze maken de spelers gebruik van hun ruimteschepen om goederen en passagiers tussen de zes planeten te vervoeren. Hiervoor krijgen ze een bepaald aantal mega-galax (1 mega-galax is gelijk aan 1000000 galax, de munteenheid van het Kosmische Hanze). De spelers mogen de verdiende mega-galax besteden om technologieën te kopen om hun taken te vergemakkelijken. Maar zij moeten niet vergeten - het belangrijkste doel van het spel - dat de eerste speler die in totaal 70 mega-galax heeft het spel zal winnen.


VOORBEREIDING

 • Voor het eerste spel moeten alle kartonnen onderdelen zorgvuldig worden losgemaakt. Steek de twee ruimteschepen in de houders.
 • Elke speler kiest één van de ruimteschepen en neemt de bijbehorende stapel kaarten (de achterkant van de kaarten tonen de ruimteschepen) en het bijbehorende mini-ruimteschip.
 • Elke speler zoekt in zijn stapel naar de "startkaart" en legt deze open voor zich neer. De "startkaart" toont het ruimteschip van de spelers in het centrum - erboven zie je de technologie "container" en onder de technologie "replenishment (aanvulling)". Elke speler schudt de rest van zijn stapel en legt deze verdekt naast zijn "startkaart". Elke speler neemt vervolgens de bovenste 5 kaarten van zijn stapel.
 • Plaats de zon op de rechter- of de linkerkant van het speelveld. Plaats de zes planetenop een rij naast de zon zoals in de afbeelding hieronder aangegeven. Laat wat ruimte tussen de planeten.
 • Elke speler plaatst zijn mini-ruimteschip op de buitenste witte driehoek van de zonspiraal om aan te geven dat hij 0 mega-galax heeft aan het begin van het spel.
 • De 30 goederen kaarten worden geschud en 5 goederen kaarten worden willekeurig horizontaal geplaatst bij elke planeet.

BELANGRIJK: Een goederenkaart mag nooit worden opgesteld zodanig dat deze de planeet toont waar hij wordt geplaatst. Als dit zou gebeuren dan simpelweg de kaart omdraaien. Er is altijd een andere bestemming planeet aan de andere zijde van de goederenkaart.

 • Groepeer de goederenkaarten op een specifieke planeet al naar gelang van de bestemming planeet die ze laten zien. Kaarten met dezelfde bestemming planeet moeten enigszins overlappen (zie afbeelding hieronder)
 • Nu moet de jongste speler kiezen of hij de startspeler wil zijn of hij kiest de planeet waar beide ruimteschepen zullen starten. Als hij besluit om te starten met het spel dan kiest de andere speler de planeet. Als de jongste speler de planeet selecteert, zal de andere speler het spel beginnen.
 • De startspeler neemt de dobbelsteen.EEN SPEL KAN OP DEZE MANIER BEGINNEN


OVERZICHT VAN HET SPEL


De spelers vliegen met hun ruimteschepen van planeet naar planeet en transporteren goederen. Elke zijde van een goederenkaart toont een grondstof en de bestemmingsplaneet waar het naar toe moet worden gebracht. Voor het vervoer van goederen ontvangen de spelers een aantal mega-galax. Het totaal aantal verkregen mega-galax wordt weergegeven met de plaats van het mini-ruimteschip op de zonspiraal. Zodra een speler het centrum van de zon (witte ster) bereikt bezit hij 70 mega-galax en wint dus het spel.


Beetje bij beetje verdwijnen de goederenkaarten uit het spel en daarmee vermindert de mogelijkheid om mega-galax te verdienen.

Tijdens het spel houden beide spelers maximaal 5 ruimteschipkaarten in hun hand. Dit zijn ofwel "technologieën" die kunnen worden gekocht om permanente voordelen te verkrijgen, of "interventies" die moet worden ingezet om een ​​tijdelijke voordeel te behalen.


EEN SPELER AAN DE BEURT


Tijdens zijn beurt mag een speler maximaal TWEE "planetaire acties" en EEN "vlucht" in elke willekeurige volgorde uitvoeren (d.w.z. een speler kan eerst een planetaire actie uitvoeren, of eerst een vlucht doen, of een vlucht doen tussen twee planetaire acties). Bovendien mag hij tot TWEE "interventies" uitvoeren. Op elk moment tijdens zijn beurt kan interventie worden uitgevoerd.


DE VLUCHT


Het ruimteschip van een spelers bevindt zich op een planeet, in de baan om een planeet, of in de ruimte tussen twee aangrenzende banen. Zie afbeelding hieronder ter verduidelijking.BELANGRIJK: Bij het wegvliegen van de zon moet de zwaartekracht van de zon worden overwonnen. Daarom kost een vlucht in deze richting meer energie - de gaten (zwarte stippen in de afbeelding hierboven) tussen de banen moeten worden geteld. Bij het vliegen naar de zon, heeft de zwaartekracht een positief effect op de snelheid en dus moet in deze richting alleen de banen (witte stippen) worden geteld.


Het starten van een planeet en de landing op een planeet vereist ook een energie-eenheid.


De speler gooit met de dobbelsteen om de energie-eenheden te bepalen die beschikbaar zijn voor een vlucht. Als hij een "1" gooit dan wordt er nogmaals gegooid waarbij "1" wordt opgeteld bij het resultaat. Indien meerdere "1-en" worden gegooid worden ze allemaal opgeteld bij het eindresultaat van de worp.


VOORBEELD: De speler gooit een "1", dan een "1" en een "5". Hij heeft daarom 7 energie-eenheden beschikbaar voor zijn vlucht.


Een speler hoeft niet alle beschikbare energie-eenheden te gebruiken.


Een vlucht eindigt wanneer een speler op een planeet landt of zodra hij een planetaire actie uitvoert - zelfs als deze planetaire actie wordt uitgevoerd met behulp van de technologiekaart, "orbital station".

Het is de keuze van de speler in welke volgorde hij zijn vlucht en zijn planetaire acties uitvoert.


VOORBEELD: aan het begin van zijn beurt staat het ruimteschip van de speler op een planeet en laadt hij zijn "container" (eerste planetaire actie). Dan werpt hij de dobbelsteen en vliegt naar een andere planeet (vlucht) en koopt daar een technologiekaart (tweede planetaire actie).


Een speler kan ervoor kiezen om helemaal niet te vliegen na het werpen van de dobbelsteen. Maar zodra hij de dobbelsteen werpt is zijn ene vlucht per beurt opgebruikt - hij moet dus verplaatsen of niet - en dan de vlucht beëindigen.


Te allen tijde kunnen beide ruimteschepen hun verplaatsing beëindigen op dezelfde planeet, omloopbaan, of in de ruimte.

VOORBEELD VAN EEN VLUCHT: de speler heeft 5 energie-eenheden beschikbaar. Hij gebruikt 4 energie-eenheden om zijn ruimteschip te verplaatsen van de oranje planeet naar de gele planeet in de richting van de zon. Hij hoeft zijn vijfde energie-eenheid niet te gebruiken (als de speler op de gele planeet was en wilde reizen naar de oranje planeet, zou het alle 5 energie-eenheden kosten alleen om de omloopbaan van de oranje planeet te bereiken).

DE PLANETAIRE ACTIES

Tijdens zijn beurt mag een speler maximaal twee planetaire acties uitvoeren van zijn keuze (zelfs dezelfde voor een tweede keer). Zijn ruimteschip moet zich op een planeet bevinden om dit te doen. De twee planetaire acties kunnen worden uitgevoerd op dezelfde planeet of op verschillende planeten.

De volgende planetaire acties zijn mogelijk:

 • Laat één "container"
 • Los één "container"
 • Koop een technologie.

LAAD ÉÉN "CONTAINER"

Als het ruimteschip van een speler op een planeet is mag deze één lege "container" (de "startkaart" of een "container" technologiekaart die later gekocht is in het spel) laden met goederenkaarten die klaar staan voor transport op deze planeet. De speler moet alle goederenkaarten, die dezelfde bestemming planeet hebben, plaatsen op de "container"-kaart. Hij mag niet naar de andere kant van de goederenkaarten kijken.

OPMERKING: Nadat een "container" is geladen, wordt deze verzegeld en mag deze niet opnieuw worden geopend totdat het ruimteschip de bestemming bereikt, zoals die is afgebeeld op de geladen goederenkaarten. Daarom kunnen geen extra goederenkaarten worden geladen in deze "container", zelfs als ze dezelfde bestemming vertonen.

VOORBEELD VAN HET LADEN: De speler laadt zijn "container" met alle drie de goederenkaarten die getransporteerd kunnen woorden naar de blauwe planeet (zie onderstaande afbeelding).

LOS ÉÉN "CONTAINER"

Als het ruimteschip van een speler op een planeet is mag hij één van zijn "containers" lossen die goederenkaarten bevat die deze planeet als bestemming hebben. Hij moet alle goederenkaarten lossen die vervoerd zijn in de geselecteerde "container" en wint zo veel mega-galax als aangegeven op de geloste goederenkaarten (2 of 3 mega-galax per kaart). Voor elke gewonnen mega-galax, beweegt het juiste mini-ruimteschip één plaats naar het centrum van de zonspiraal.

BELANGRIJK: Als - soms later in het spel - geen goederenkaarten beschikbaar zijn voor vervoer op een planeet voordat daar een "container" wordt gelost dan krijgt de speler een bonus van één mega-galax per goederenkaart die hij lost.

Na het lossen worden de goederenkaarten omgedraaid en gegroepeerd met andere kaarten die al wachten op de planeet. Door deze actie worden nieuwe transport taken gegenereerd als een "container" wordt gelost.

BELANGRIJK: Na het omdraaien van de geloste kaarten, kunnen twee kaarten dezelfde bestemming planeet laten zien. Deze twee kaarten worden dan uit het spel verwijderd. Als twee van dergelijke paren verschijnen na het omdraaien van de geloste goederenkaarten dan beslist de speler van die geloste kaarten welk paar uit het spel wordt verwijderd. (Opmerking: je beslist alleen over de geloste kaarten niet diegene die al op de planeet zijn.)

VOORBEELD: Een speler loste 4 goederenkaarten op de blauwe planeet. Na het omdraaien van de kaarten tonen twee van de kaarten de groene planeet en de andere twee tonen de gele planeet. De speler beslist om de twee groene kaarten te verwijderen uit het spel en plaatst de twee gele goederenkaarten op de blauwe planeet.


KOOP EEN TECHNOLOGIE


Een speler mag een technologie kopen door het inzetten van een technologiekaart die in zijn bezit is, door deze open voor zich neer te leggen en het betalen van een aantal mega-galax. Het bedrag is gelijk aan het aantal technologiekaarten die al reeds open voor hem lagen aan het begin van de beurt van deze speler (inclusief de "startkaart").


VOORBEELD: Aankoop van een technologie: de speler begint het spel met de "startkaart" (te zien zijn de technologieën "container" en "replenishment") en moet voor elke nieuwe technologie één ​mega-galax betalen die hij koopt tijdens zijn beurt. Als een speler (aan het begin van een latere beurt) al 4 technologie kaarten voor hem heeft, moet hij 4 mega-galax betalen voor elke technologie die hij koopt tijdens zijn beurt.


Bij het betalen van mega-galax beweegt de speler zijn mini-ruimteschip op de zonspiraal weg van het centrum.

Zodra een speler een technologie heeft gekocht kan hij het voordeel permanent gebruiken in het spel.


DE INTERVENTIES


Een speler mag, tijdens zijn beurt, tot twee interventiekaarten uit spelen. Hij mag een interventie spelen op elk moment tijdens zijn beurt.


Wanneer een speler een interventiekaart speelt, wordt deze ingezet met de afbeelding naar boven naast zijn trekstapel, en vormt aldus een aflegstapel. Daarna volgt hij de instructies op de kaart.


ONSCHADELIJK MAKEN VAN EEN INTERVENTIE: De tegenstander kan ervoor kiezen om een ​interventie te neutraliseren door onmiddellijk exact dezelfde interventiekaart in te zetten. Dit neutraliseert het effect van de interventie. BELANGRIJK: De interventie "passenger" kan niet worden geneutraliseerd.


EINDE VAN BEURT VAN DE SPELER

De laatste actie tijdens de beurt van een speler bestaat uit het inzetten van elke kaart die hij niet wilt bewaren.


Hierna mag de speler één kaart uit zijn stapel nemen voor elke technologiekaart "replenishment (aanvulling)" dat hij open voor zich heeft liggen.


In geen geval mag een speler meer dan 5 kaarten in zijn hand houden!


TIP: De eerste "startkaart" toont de technologie "replenishment (aanvulling)" en dus mogen beide spelers één kaart van hun stapel pakken aan het einde van hun beurt.


Zodra een speler zijn beurt heeft gespeeld geeft hij de dobbelsteen door aan zijn tegenstander die nu zijn beurt uitvoert, die wederom bestaat uit twee planetaire acties, een vlucht, en twee interventies.


EINDE VAN EEN SPEL


Zodra een speler de centrale ster van de zonspiraal bereikt met zijn mini-ruimteschip, wint hij het spel onmiddellijk.


Het spel zal ook eindigen als - na het lossen van een "container" - de laatste twee goederenkaarten uit het spel worden verwijderd. In dit geval wint de speler die op dit moment de meeste mega-galax heeft. In het geval van een gelijke stand, wint de speler die de meeste technologiekaarten open voor zich heeft liggen. Als er nog steeds een gelijkspel is, eindigt het spel in remise.


___________________________________


UITLEG OVER DE RUIMTESCHIP KAARTEN

Het nummer tussen haakjes geeft aan hoe vaak een kaart wordt weergegeven in de stapel van elke speler.


DE TECHNOLOGIEËN

In de meeste gevallen mag de speler gebruik maken van de technologieën die hij kocht, op elk moment tijdens zijn beurt. Beperkingen worden vermeld in de desbetreffende beschrijving.

Startkaart (x1)

Elke "startkaart" toont twee beschikbare technologieën: "container" en "replenishment (aanvulling)". Hierdoor kan de speler goederenkaarten vervoeren vanaf het begin van het spel, evenals één kaart uit zijn stapel trekken aan het einde van zijn beurt.

Container (x2)

Elke "container" staat het transport van een aantal goederenkaarten toe zolang ze dezelfde bestemmingsplaneet vertonen. Om een​"container" te laden met nieuwe goederen moet de "container" leeg zijn. Als een speler meer dan een "container" heeft is hij in staat om meerdere goederenkaarten in een keer te vervoeren - in het bijzonder, goederenkaarten met verschillende bestemmingen, allemaal in hun eigen "container". Merk op dat het een volledige planetaire actie duurt om een "container" te laden of te lossen.

Replenishment (x2)

Elke "replenishment (aanvulling)" staat het toe dat een speler een kaart trekt uit zijn stapel aan het eind van zijn beurt, zolang het aantal kaarten in zijn hand niet meer is dan 5. Geen enkele speler mag ooit meer dan 5 kaarten in zijn hand hebben. Voorbeeld: als een speler 4 kaarten in zijn hand heeft en 2 "replenishments (aanvullingen)" liggen open voor hem, kan hij slechts één kaart pakken.

Fusion drive (x2)

Elke "fusion drive" verhoogt het aantal energie-eenheden, beschikbaar voor een vlucht, met één energie-eenheid. Voorbeeld: een speler die twee "Fusion Drives" bezit rolt de dobbelsteen en krijgt een "1". Hij rolt nog een keer en krijgt een "4". Daarom heeft hij nu 7 (1 +4 +1 +1) energie-eenheden beschikbaar voor zijn vlucht.

Hyperjump inward (x1)
Hyperjump outward (x1)

Deze technologie kan alleen door de speler worden gebruikt aan het begin van zijn beurt. De speler verplaatst zijn ruimteschip in een baan(!) van de planeet die het dichtst bij (inward) of het verst af (outward) van de zon is. Dit is geen vlucht en het is de speler tijdens deze beurt​ nog steeds toegestaan met de dobbelsteen te gooien om zijn vlucht uit te voeren.

Orbital station (x2)

Elke "orbital station" dat een speler bezit geeft hem de mogelijkheid om tijdens zijn beurt één van de twee planetaire acties uit te voeren vanaf de baan van de planeet in plaats van op de planeet zelf. Opmerking: aangezien "passenger" een interventie-kaart is, is het niet toegestaan dat een​​"orbital station" wordt gebruikt om een​​passagier te vervoeren naar de plaats van bestemming.DE INTERVENTIES

Passenger (x6)

De speler mag deze interventie alleen inzetten als zijn ruimteschip op de planeet staat die op de kaart wordt weergegeven als de bestemming van de "passenger". Hij wint 3 mega-galax door het spelen van deze interventie. Een "passenger" interventie kan niet worden geneutraliseerd.

Agent infiltration (x2)

De speler kan onmiddellijk een andere planetaire actie uitvoeren (laad één "container", los één "Container", of koop een technologie).

VOORBEELD: Een speler voert zijn beide planetaire acties uit om technologieën te kopen en plaatst ze met de afbeelding naar boven voor zich. Daarna speelt hij "Agent infiltratie" en koopt een derde technologie. Hij betaalt dezelfde prijs die hij betaalde voor de twee andere technologieën.

Afterburner ignition (x2)

De speler mag direct een extra vlucht uitvoeren - bovenop de ene normale vlucht die hij mag uitvoeren tijdens zijn beurt. Maar hij is alleen toegestaan door de dobbelsteen te werpen en vervolgens zijn ruimteschip te verplaatsen - deze interventie staat niet toe om weer twee planetaire acties of extra interventies uit te voeren (in principe krijg je niet wederom een volledige beurt).

Sun tunneling (x2)

De speler mag, tijdens zijn beurt, van de baan van de binnenste planeet naar de baan van de buitenste planeet vliegen voor één energie-eenheid. Dit geldt niet in de omgekeerde richting. Voor het inzetten van deze interventie is het toegestaan om de dobbelsteen eerste te werpen om het aantal beschikbare energie-eenheden te bepalen en het ruimteschip te verplaatsen naar de baan van de binnenste planeet (het dichtstbij de zon). Als een speler, na het vliegen door de zon, energie-eenheden over heeft mag hij van deze gebruik maken zoals dat gebruikelijk is.

Inner loading (x1)Outer loading (x1)

De speler laadt één van zijn lege "containers" met goederen van één van de twee binnenste (Inner louding) of van één van de twee buitenste (Outer loading) planeten. Dit wordt uitgevoerd op dezelfde manier als de planetaire actie "laad één container", maar wordt niet in mindering gebracht van de twee planetaire acties per beurt. Het maakt niet uit waar de speler zijn ruimteschip op dit moment heeft staan. Als het ruimteschip toevallig op de bestemming planeet van de geladen goederenkaarten is, en de speler nog een planetaire actie over heeft, dan mag hij onmiddellijk deze goederenkaarten lossen en mega-galax verdienen.

On-board transmitter (x2)

De speler kiest een "container" van zijn tegenstander en verwisselt de inhoud van deze "container" met de inhoud van één van zijn eigen "containers". Beide "container" moet op dat moment minstens één goederenkaart transporteren.

Transmitter gate activation (x2)

De speler verwisselt de positie van zijn ruimteschip met de positie van het ruimteschip van zijn tegenstander: het maakt niet uit waar beide schepen zijn op dit moment.

Hyperstorm release (x1)

De speler legt al de kaarten in zijn hand terug en hij pakt de afleg- en trekstapel bij elkaar en schut deze opnieuw om één nieuwe trekstapel te vormen. Hij pakt opnieuw 5 kaarten. Zijn beurt eindigt na deze actie.___________________________________


THE COSMIC LEAGUE - 3 spelers variant (Engelse kaartspel uitgave 2010)


Er is een officiële 3-speler variant voor het spel. Een 3-speler spel van Perry Rhodan: the Cosmic League duurt ongeveer 60 minuten

Je hebt drie ruimteschepen en drie bijpassende mini-ruimteschepen nodig.SPELREGELS


DOELSTELLING

Het doel van het spel is hetzelfde als in het basisspel voor 2 spelers. De eerste speler die het centrum van de zon (70 mega-galax) weet te bereiken, wint het spel.


BEREIDING

Stel de zonspiraal, de planeten en de goederenkaarten op als in het basisspel.


Iedere speler neemt één ruimteschip en plaatst het bijbehorende mini-ruimteschip op het buitenste punt van de zonspiraal daarmee aangevend dat hij 0 mega-galax bezit aan het begin van het spel.


Verwijder de "startkaart" uit beide stapels - deze worden niet gebruikt.Zoek de twee technologiekaarten "container" en één van de twee technologiekaarten "replenishment" (aanvulling)" van de "slanke ruimteschip" stapel.

Zoek de twee technologiekaarten "replenishment (aanvulling)" en een van de twee technologiekaarten "container" van de "bolle ruimteschip" stapel.

Van deze zes technologiekaarten krijgt elke speler één "container" en één "replenishment (aanvulling)" en plaatst beide open voor hem.


Schud de twee stapels apart van elkaar en zet ze omgekeerd neer als afzonderlijke trekstapels. De ruimteschipkaarten worden weg gelegd op één aflegstapel. Zodra beide trekstapels op zijn wordt de aflegstapel geschud om één trekstapel te creëren. Als deze trekstapel weer op is, schud dan alle afgelegde kaarten weer een keer, enz.


Elke speler pakt vijf ruimteschipkaarten in zijn hand. Bij elke kaart die ze pakken mag een speler kiezen van welke stapel ze een kaart trekken.


BEGIN VAN HET SPEL

De jongste speler moet nu een van de drie mogelijkheden kiezen om het spel te starten:

• Hij kiest de planeet waar alle ruimteschepen moeten starten.

• Hij kiest welke speler het eerst zal gaan.

• Hij kan, als hij dat wil, alle kaarten inleveren en vijf nieuwe kaarten pakken.


Zodra hij een optie heeft hebt gekozen, selecteren de andere twee spelers één van de overgebleven opties in dezelfde volgorde rond de tafel. Elke optie kan slechts één keer worden geselecteerd, de laatste speler neemt dan ook de laatste overgebleven optie.


HET SPEL SPELEN

Het spel gaat op precies dezelfde manier als in het basisspel, maar met de volgende uitzonderingen:

• Aan het begin van het spel kosten technologieën 2 mega-galax omdat elke speler al twee technologiekaarten bezit.

• Bij het trekken van de kaarten kan een speler vrij kiezen van welke stapel hij telkens een enkele kaart pakt. Als er is nog maar één stapel over is moet hij alle kaarten uit deze stapel pakken.

• Iedere speler mag een interventie neutraliseren. Als de volgorde belangrijk is vraagt de actieve speler ​de ​ene speler na de andere (in een volgorde naar zijn keuze) als hij de ingreep die net gespeeld is wil neutraliseren.

• De interventie "hyperstorm release" moet worden gespeeld als de eerste interventie in een beurt. Als deze niet geneutraliseerd word eindigt de beurt van de speler, hij levert al de kaarten in en trekt vijf nieuwe kaarten. Als de speler geneutraliseerd is mag deze een tweede interventie spelen, maar dit mag niet zijn "hyperstorm release".

• Elke keer wanneer goederenkaarten worden omgedraaid waarvan één paar kaarten dezelfde bestemming onthullen, wordt de lager gewaardeerde kaart (waarde "2") uit het spel verwijderd. Als twee paren worden onthuld verwijder dan de lager gewaardeerde kaart uit elk paar.


Het spel duurt ongeveer een uur, maar geloof ons: ruimteschepen en de tijd zullen vliegen!


Originele spelregels (Engelstalig) © KOSMOS Verlag, © Z-Man Games Inc.

Nederlandse vertaling ©: Cornelis van den Ende