< vorige  |  volgende >  |  INDEX

1 - 12


Maanbrein

Ruimteschip Promeet - de fantastische avonturen van Arn Borul – Barnett serie … … …


9    STERRENGEUR (uitgebracht 1977).

DE FANTASTISCHE AVONTUREN VAN ARN BORUL.


Met dank aan Carl Thieme uit Zoetermeer die de paperbacks van deze reeks 'Ruimteschip Promeet' belangeloos beschikbaar stelde voor deze website.In de Duitse serie is dit nummer 17.


De Jiro's, mensgrote, intelligente kikkers, zijn een vreedzaam volkje, dat a 1 sedert ontelbare ijsnachten leeft op de planeet Jiro van het No-43 stelsel, en dat angstvallig vasthoudt aan de mythische overleveringen en heilige gebruiken, die altijd hun ras hebben beheerst. Maar ook hier is het generatieconflict ontstaan. De jeugdige kikkers, onder aanvoering van de zonen van Golan, Shab en Kadu, wensen niet langer beheerst te worden door wat zij noemen het bijgeloof van hun voorouders; zij willen vrij zijn en zich naar eigen inzicht ontwikkelen. En de zonen van Golan vernietigen de heilige steen in het huis op de heuvel alsmede het gat dor duisternis, waarna een enorme atoomexplosie een goed deel van de Jiro-bevolking vernietigt, dat daardoor nooit meer in de gelegenheid zal zijn de eeuwige slaap te slapen in de modder van het meer, waaruit het volk na iedere ijsnacht weer ontwaakt.

De sterrengeur, die Vivien Raid tussen twee schreeuwen in van Fan, de kleine maan van Jiro, naar de planeet voert over een afstand van achthonderdvijftig miljoen kilometer, wordt eveneens vernietigd en daarmee is de brug tussen planeet en maan opgeheven.

Maar Jiro blijkt besmet te zijn, zoals Arn Borul vanuit de lucht aan de hand van een boodschap in het lnterstar kan vaststellen, en een landing op Jiro staat ter discussie, hoewel het toch wel voor iedereen vaststaat, dan men Vivien onmogelijk op de besmette planeet kan achterlaten.

Wat de bemanning van de PROMEET daarna in het koepelbouwwerk op Jiro ontdekt, is afgrijselijk en zij staan oog in oog met de dood, die hun vanuit ronde kogels koploos aankijkt. Totdat Arn Borul, die geheimzinnige boodschap in lnterstar ontdekt en de geschiedenis van de planeet zich voor hen openbaart ....


Oorspronkelijke titel: Sternenduft

Auteur: Kurt Brand

Omslag: © M.S.

Nederlandse vertaling: ?

© Uitgeverij Barnett Productions, postbus 15612 te Den Haag

Prijs ƒ2,25