< vorige  |  volgende >  |  INDEX

1 - 12


Maanbrein

Ruimteschip Promeet - de fantastische avonturen van Arn Borul – Barnett serie … … …


8    GESTRAND OP SUUK (uitgebracht 1977).

DE FANTASTISCHE AVONTUREN VAN ARN BORUL.


Met dank aan Carl Thieme uit Zoetermeer die de paperbacks van deze reeks 'Ruimteschip Promeet' belangeloos beschikbaar stelde voor deze website.In de Duitse serie is dit nummer 15 en volgens meerdere Duitse websites is de auteur Bert Stranger een pseudoniem van Kurt Brand.


Een visioen, dat Am Borul in zijn slaap van zijn vroegere leermeester Thosro Ghinu ontvangt, brengt het ruimtejacht PROMEET met zijn bemanning in de nabijheid van een zogenaamde "zwarte vlek", die op alle sterrenkaarten als een witte vlek fungeert. Het blijkt een zonnestelsel te zijn, dat door een dichte halo omgeven wordt, waarin een heftige straling woedt. Tussen twee spiraalnevels door weet het ruimtejacht de halo binnen te dringen en geraakt dan in de nabijheid van de halo-zon, waaromheen twee planetengroepen in tegengestelde richting cirkelen. Maar bij de tocht door de halo zijn de stuwmotoren van de PROMEET beschadigd en een landing op korte termijn blijkt noodzakelijk. Deze vindt plaats op een zuurstofplaneet van het stelsel, de- planeet SUUK, waar Arn Borul een verwoest ruimtevaartuig ontdekt, dat eens door zijn rasgenoten op Moran op een onderzoekingstocht is uitgezonden. De planeet is het schouwspel van een niet aflatende strijd tussen ongeboren, levende intelligenties, die eik levend wezen kunnen nabootsen, en de primitieve Suuks, die nazaten blijken te zijn van de eens gestrande KYL, eveneens een ruimtevaartuig van de planeet Moran.

De ongeboren "uitverkorenen" weten zich meester te maken van Peet Orell en Vivien Raid, waarvan er op een gegeven moment twee bestaan. Maar wie is de echte Peet en de echte Vivien? De ongeborenen weten de PROMEET in handen te krijgen en zijn van plan ermee naar de aarde te vliegen om deze te onderwerpen. Maar hun aartsvijanden, de primitieve Suuks, weten dit te voorkomen.... Maar zal Arn Borul erin slagen in het ruimtevaartuig KYL de coördinaten te vinden van zijn eigen zonnestelsel opdat hij naar zijn vaderland zal kunnen terugkeren? Is het visioen var Thosro Ghinu dan eer bericht of een waarschuwing geweest?


Oorspronkelijke titel: Die Gestrandet auf Suuk

Auteur: Bert Stranger

Omslag: © M.S.

Nederlandse vertaling: ?

© Uitgeverij Barnett Productions, postbus 15612 te Den Haag

Prijs ƒ1,95