< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

PLANTEKENINGEN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


Speciaal-spacejet GLADOR (Duits uitgave PR1871)


Puur uiterlijk lijkt de GLADOR op een heel normale spacejet die met honderden te vinden zijn op de Terraanse vloot en op bijna alle schepen van de liga. Bij nadere beschouwing stelt men echter al snel vast dat dit sloeptype een zeer speciale constructie is.

De 30m-discus is namelijk binnenin compleet omgebouwd voor Siganesen en biedt absoluut geen plaats voor Terranen van normale lengte. Zo doorkruist een netwerk aan gangen en schachten het schip om de kleine bemanningsleden tot alle secties toegang te verlenen. Onder andere zijn de belangrijkste punten binnen het schip uitgerust met personenoverbrengers om snel te reageren in bepaalde situaties. Tien van deze overbrengers zijn aan boord geïnstalleerd.

De bemanning van maximaal twaalf is door toereikende veiligheids - en reddingsfaciliteit beschermd. Daar waar zich normaal de bodemhangaar van de standaard spacejet bevindt heeft de GLADOR hier een uitklapbaar segment, het zogenoemde 'noodgevalblok', dat een afmeting heeft van 4 x 2 x 2 meter en voor diverse doeleinden bruikbaar is. De hyperlichtfactor van de spacejet is van topklasse, was de bijzonderheid toont van deze GLADOR.


Tekening en tekst © Oliver Johanndrees

© VPM Verlagsunion Pabel Moewig KG, D-76413 Rastatt


Nederlandse vertaling van tekst en technische gegevens ©®nelis van den EndeAlgemeen:

Diameter: 30 meter. Lengte: totaal 37 meter. Hoogte: totaal 14,5 meter. Reikwijdte: 2 metagraafs met elk 200 miljoen lichtjaar. Hyperlichtfactor: 75 miljoen. Defensieve bewapening: dubbelgelaagd paratronscherm. Offensieve-bewapening: een enkel grootkaliber en verreikend thermogeschut.

Technische gegevens:

 1. Stabilisatievinnen voor atmosfeervlucht, evenals 'statische ontlader' voor het afleiden van ontstane elektrostatische ladingen.
 2. Een van de twee polen van de hypertroopaftappers voor het opladen van de gravitraafreservoirbanken.
 3. Gravitraafreservoirbanken en energieverdeler voor de toevoer van de wapensystemen, de schermen en het scheepslevensbehoud. De gravitraafreservoirs kunnen met de ernaast liggende hypertroopaftapper direct en rechtstreeks worden gevuld.
 4. Zwaar en enig thermogeschut, rondom zwenkbaar.
 5. Beveiligingsschermprojectors voor meervoudig gelaagd HO- en paratronschermen.
 6. Uitwerpbare reddingscapsule voor de hele bemanning. De noodzitjes zijn radiaal onder de koepel ondergebracht. Deze reddingscapsule bezit een zelfstandig syntronsysteem.
 7. Normaalradioantennes voor kortegolf- en atmosfeercommunicatie
 8. Een van de 12 life-pod-lanceersystemen voor de redding van levens in noodgevallen. Iedere life-pod kan één persoon redden en uitwerpen.
 9. Hoofdcentrale van de GLADOR. De centrale diameter is 2,5m en is compleet uitwerpbaar vanaf het schip. Als zelfvoorzienend sublichtsnel reddingssegment kan deze voor reddingsacties worden gebruikt.
 10. Pylonverzorgingsschacht met krachtstroomleidingen voor de energievoorziening aan de voorkant.
 11. Hyperradioantennes
 12. Metagraafprojectors voor hyperlichtaandrijving.
 13. Voorkant trekstraalsysteem in drievoud met uiteenlopende reikwijdte en sterktes.
 14. Levensonderhoudssystemen en aanvullende verzorgingen voor de bemanningsvertrekken en laboratoria, evenals drukabsorbeerder en energieomvormer.
 15. Bemanningsvertrekken en laboratoria onder de hoofdcentrale.
 16. Hoofdscheepssyntron voor alle acties - en navigatielogistiek
 17. Centrale antigravitatieschacht, een van vele in het schip om snel alle sectoren te bereiken. De belangrijke sectoren zijn per kleinoverbrenger bereikbaar.
 18. Interne energievoorziening voor transformatie van de energie uit de gravitraafreservoirs, alsook een NUGAS-centrale.
 19. Een van de kleine hangaars met een buitenboordveer voor meerdere bemanningsleden.
 20. Meerpersoonssloep voor externe inzet en landingsopdrachten.
 21. Ringantigravitatiesysteem, energieleidingen, verdeelaggregaten, peilinstallaties
 22. Verzorgingssystemen voor schermveldprojectors en het totale defensiesysteem.
 23. Machinedek und aanvullende verzorgingensfaciliteiten voor de metagraafblokken aan de voorkant van de GLADOR.
 24. Een van de twee metagraafblokken aan de voorkant met de hyperlichtmotoren van het discusschip. Het metagraafcomplex van de GLADOR levert uitmuntende technische prestaties (zie boven).