< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

PLANTEKENINGEN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


TERRAANSE RUIMTESCHEPEN – GRIBBON space-jet van de 20 meter-klasse (Duits uitgave PR1767)


De space-jet van de 20-meter klasse past met zijn afmeting precies in het gat tussen de kleinste, met een diameter van 8m en de grootste met een diameter van 30-35m. Deze ontwikkeling is het gevolg sinds de Hauri-oorlogen van een aanhoudende tendens voor kleinere eenheden binnen de Terraanse ruimtevaart. Met een diameter van 200-300m beschikken deze over duidelijk geringere hangaarcapaciteit als de oude grote types ruimteschepen, maar heeft men nog steeds afstandsvlucht-vaardige sloepen nodig voor diverse missiedoelen. De nieuwe 20-meter space-jets voldoen zowel in afmeting alsook in prestaties aan de eisen. In 1220 NGT vormen ze reeds de derde grote groep onder de talloze varianten van deze bekende sloeptypes.

Tegenover de grotere modellen zijn de vliegprestaties van de kleinere 'TS-SJ 95-V modellen' maar iets beknot. Dit kon niet alleen door het compacter bouwen van de aggregaten worden bereikt, maar betekent vooral verlies van comfort voor de bemanning door het heersende plaatsgebrek. Van de normaal gebruikelijke bemanningscabines moet worden afgezien, er bestaat onder de centrale alleen nog een bijeenkomst- en recreatieruimte, die tegelijkertijd ook wordt benut als scheepsmess en medo-unit. Om te slapen begeven de bemanningsleden zich naar hun individuele 'livepods', waarvan er standaard 8 stuks aanwezig zijn. Deze nieuwe slaapkamers beschikken naast een auto-doc-systeem ook over een syntron-holosysteem die de ruimtelijke beperking moet compenseren. Verder functioneren ze als miniatuur-reddingsboten die in geval van een catastrofe kunnen worden afgeworpen. Uitgerust met een eigen fusiereactor, hyperradio en levensmiddelenvoorraad kunnen ze een mens tot 36 maanden in leven houden, als men door de auto-doc in een kunstmatig medisch coma wordt gehouden.

Als bijzonderheid beschikken de 'TS-SJ 95-V modellen' over een dubbel-cockpit met werkplekken voor in totaal zes (uitbreidbaar tot acht) piloten resp. missiespecialisten. Deze is bestemd voor verkennings- en onderzoeksinzet.

In de bovenste sector van de achtersteven bevindt zich een cilindervormig opzetstuk met de paratronschermveldgenerators, die niet in de scheepsromp konden worden geplaatst. De boegvinnen moeten een groot deel van de metagraafmotor opnemen en beschikken daarom nog maar over een beperkte laadcapaciteit. Een gemiddeld grootte vliegende tank van het type SHIFT kan wel worden meegenomen. De bewapening bestaat naast de schermveldgenerators naar keuze uit een transform- of MHV-geschut op de bovenkant van de romp.

De tekening toont de GRIBBON, een 20m-space-jet van het type TS SJ 95-V tijdens de start van de CIMARRON, op weg voor een missie naar de containerplaneet Torresch.

Daar de plaatsingsmogelijkheid voor hulpuitrusting zeer gering was en er voor voldoende afscherming van de space-jet zeer omvangrijke verbouwingen moesten worden uitgevoerd, passeren deze de eenheden van de Fermyyd in vrije val met uitgeschakelde machines.


Tekening en tekst © Georg Joergens & © Christoph Anczykowski

© VPM Verlagsunion Pabel Moewig KG, D-76413 Rastatt


Nederlandse vertaling van tekst en technische gegevens ©®nelis van den EndeTechnische gegevens:

 1. Metagraafmotoruitstraler
 2. Virtueel G-punt of Hamiller-veldproducent
 3. Grigoroff-schermveldprojector
 4. Werkrobot
 5. Gravopulsmotorring
 6. Tweeling camouflageveldprojectors
 7. Gravopulsmotor
 8. Antigravitatie-landingsveldprojectors
 9. Gravitraafreservoirblok
 10. Ringconverter
 11. Hypertroopaftapinstallatie
 12. Hypertroopsysteemafscherming
 13. Energieconverter met aparte controlepost
 14. Noodsluis
 15. Tussendek met levensonderhoud-, en boordgravitatiesystemen
 16. Centrale antigravitatieschacht met tussendekschotten en directe toegang benedendek
 17. Sluis met ruimtepakken en toegang tot nummer 12
 18. Scheepssyntron
 19. Kleiner vrachtruim met twee gravobikes
 20. Gemeenschapsruimte voor zowel vergader- als recreatieruimte, die ook dient als medo-unit en scheepsmess
 21. Holoprojector voor commandostoel
 22. Onderste commando eenheid met scheepsleidingssystemen
 23. Hoger gelegen controle eenheid met peilbewaking en ...
 24. Bovenste antigravitatie-schachtsegment met openingen tot de centrale en de lifepods
 25. Lifepod-reddingssysteem en slaapsysteem
 26. Verwijderbaar schot voor lifepod-reddingsmodus
 27. Opzetstuk met paratronschermprojectors
 28. Onderhoudskappen
 29. MVH-geschut
 30. Langeafstandsruimtetaster
 31. Noodenergielaadpool
 32. Energietransfersonde voor het opladen van de noodenergie-installatie
 33. Antenne voor korteafstandsradio
 34. Trekstralers
 35. Boeiveldprojectors voor vrachtverankering.