< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

PLANTEKENINGEN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


Brandweer FLZ-451 (Duits uitgave PR1604)


De afbeelding toont een typische scene waarin het, ondanks een explosieve situatie, niet tot een hectische actie komt omdat de FLZ-451 zo'n situatie goed onder controle kan krijgen. Op de voorgrond ziet men één van de brandweerrobots van het type TKR-2800/VI; de merendeels omgebouwd gevechtsrobots omdat hun sterke defensieve afweerschermen een goede basis vormen voor zo'n actie, met een hogedrukbluskanon en meerdere blusmiddeltanks op de rug zijn ze in paraatheid.

Het brandweerpersoneel heeft de mobiele energiespuit- en beveiligingschermprojectors opgebouwd en zodoende de omgeving afgeschermd van hitte en energetische strooistraling. Een energietechnicus in een gesloten thermobeschermingspak bedient een beveiligingschermprojector terwijl zijn collega in lichte beveiligingscombi de energietoevoer regelt op het centrale bedieningspaneel. Een extra opgestelde 'overbrengerhydrant' werd tevens aangesloten, is echter nog niet nodig.

De piloot controleert vanuit de cockpit de totale energietoevoer en tegelijkertijd de via sensoren geanalyseerde data van de brandhaard om geschikte maatregelen te coördineren.

Eén van beide multiduo-hogedrukkanonnen, met beweegbare opbouw, sproeit zojuist een stikstofblusschuimmengsel terwijl aan de achterkant met een thermo-energietapstraalprojector een deel van de hitte wordt aftapt voor de energievoorziening. Het achterste hogedrukkanon werkt met een speciaal voor deze situatie ingebouwde energiedestructor om zo de vrijkomende hyperenergie uit de hoofdpositron te neutraliseren.

De uit voorzorg ontboden reddingszwever van type CERES kan gelukkig zonder inzet weer starten en naar de commandopost terugkeren.


Tekening en tekst © Georg Joergens

© VPM Verlagsunion Pabel Moewig KG, D-76413 Rastatt


Nederlandse vertaling van tekst en technische gegevens ©®nelis van den EndeAlgemeen:


Hoogte incl. opbouw: 4,2 m

Massa: 47,6 X 104

Maximum snelheid: 195 km/h

Aandrijving: antigravitatie en plasma-straalmotor

Bemanning: 1 piloot, 3 energietechnici, 2 chemotechnici, 6 blusrobots van type TKR-2800/VI