< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

PLANTEKENINGEN

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


DE ABSANTHA‑poort (Duitse uitgave PR1583)


De ABSANTHA‑poort is een heraldische poort en eigenlijk een nabootsing van de konigspoort van SOM. Alleen zijn de afmetingen van het ruimtestation iets anders. De stervormige bouw van goudgeel materiaal heeft een sterdiameter van 4000 meter, de eigenlijke centrumtoren heeft een hoogte van 1500 meter, niet inbegrepen het omgekeerde piramide opzetstuk met het heraldische zegel, het symbool van de derde weg. In dit deel van de poort bevindt zich het schakelstation met de persoonsoverbrengers.


De ABSANTHA‑poort staat in het Branderk‑stelsel aan de tegenoverliggende kant van de zon in een omloopbaan van de tweede planeet Kumei. Tussen de sterpunten kunnen enorme overbrengersvelden worden opgebouwd waarmee verschillende ruimteschepen, tot een grootte van 1000 meter kunnen worden verplaatst. De zon Branderk levert voor dit gebruik de benodigde energie die door de hypertroopaftapper van het station wordt afgenomen.


De heraldische poort is het knooppunt van alle overbrengerstrajecten en er is een directe verbinding naar de donkere hemel, alsmede naar het SIOM‑stelsel met de koningspoort in het centrum van de galaxie Siom‑Som, alsook naar de galactische centra van alle andere galaxies.


Tekening en tekst © Oliver Johanndrees

© VPM Verlagsunion Pabel Moewig KG, D-76413 RastattTechnische gegevens:

 1. Het eigenlijke schakelstation van de Nakken met de persoonsoverbrengers. Schakelmeester is de Nakk Mauhar.
 2. EĂ©n van de vier heraldische zegels op de buitenkant van de piramide.
 3. Aggregaten en externe installaties voor diverse functies als peiling, afscherming en dergelijk.
 4. Manschapskwartieren, voornamelijk voor Somers.
 5. Hoofdveldschermprojector voor de bescherming van het station.
 6. Wetenschappelijke afdelingen in de torenbasis. Hier ligt onder anderen ook het Somer‑hoofdkwartier en de commandocentrale van Ursenan, de torenmeester van de ABSANTHA‑toren.
 7. Onderdelenmagazijn en overige faciliteiten.
 8. Landingsplatforms voor aan- en afvliegende schepen. Deze platforms zijn voorzien van diverse klemmen die men kan inklappen (bijv. trekstraal projectors).
 9. Een vertrekkende pendeldienst voor vier personen dat op weg is naar zijn moederschip dat in een omloopbaan is gestationeerd.
 10. Actief overbrengersveld tussen Ă©Ă©n van de zes sterpunten van het station. Tussen ieder punt kan zo'n veld worden opgebouwd.
 11. Voorste kleine hangaars voor schepen met geringe afmeting of voor grotere sloeptypes.
 12. Projectors en veiligheidsmechanismes voor de opbouw van de overbrengersvelden. Een deel van de installaties bevindt zich ook achter de wand van het station.
 13. Kleinere hangaars in het centrale deel. Hier worden kleine schepen onderhouden en gerepareerd.
 14. Werfcomplex en toeleveringsfaciliteiten voor de bouw en reparatie van grotere schepen.
 15. Middelgrote hangaars voor dienovereenkomstige scheepstypes. Deze hangaars kan men natuurlijk niet naderen als de overbrengers actief zijn.
 16. EĂ©n van de zes energieleverende hypertroopaftappers.
 17. Grote zijkant‑hangaardeur van het werfcomplex.
 18. Startende schepen vanaf het bovenste platform. Daar een groot deel van de arriverende ruimteschepen in een omloopbaan worden gestationeerd bevinden zich hier enkel ruimteschepen van de middel-categorie.