< vorige  | volgende > |  INDEX  |   ūüĒć

PLANTEKENINGEN

Maanbrein

Perry Rhodan ‚Äď de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en Belgi√ę


Ermancluqs ruimteschip CUEGGEL (Duits uitgave PR1503)


Sinds de verovering van de Melkweg door de Cantaro's en hun eeuwenlange overheersing, wordt het Sol stelsel omhuld door een ondoordringbaar, onzichtbaar makend deflectorscherm en zo volledig afgesneden van de rest van de Melkweg. Dit scherm dat 'deftra veld' wordt genoemd, kan alleen worden gepasseerd door de drietandschepen van de 'Meesters van de Straten'. Ze zijn niet alleen uitgerust met middelen die ze in staat stellen door het deftra veld te komen, maar ze kunnen ook de 'abstil' neutraliseren. De abstil (afkorting voor absolute stilte) is een kunstmatig opgewekte kracht die alle op hyperbasis werkende apparatuur onbruikbaar maakt.

Er bestaan in totaal maar 12 drietandschepen, die in grote lijnen hetzelfde zijn maar waarvan de binnenstructuur hier en daar verschilt.

De basisvorm is een bol met een diameter van 20 meter waar aan een kant een motorunit vast tegen aan ligt. Aan de andere kant van de bol loopt de motorunit uit in twee 30 meter lange uitsteeksels. De bol zelf heeft ook een 30 meter lang uitsteeksel in de punt waarvan zich de centrale bevindt. Deze bevat geen manuele bedieningselementen. Alles kan slechts worden bediend met geestelijke impulsen, waarschijnlijk uitsluitend impulsen van Nakken.


Tekening en tekst © Georg Joergens

© VPM Verlagsunion Pabel Moewig KG, D-76413 RastattTechnische gegevens:


De hoogte van de CUEGGEL (inclusief motorunit) bedraagt 25m en met hun lengte van slechts 50m behoren de drietandschepen tot de merk waardigste in de galaxie. Als het schip helemaal is geladen weegt het geheel ongeveer 35.000 ton. Er zijn 6 dekken op 7 niveaus.


Dek A (level 1):

Een van de twee Titaanse magnaflux hoofdmotoren. De werking er van berust op een wisselwerking tussen het door de motor opgewekte kwanten chromodynamische 'afstemveld' en de subatomaire structuur van het ruimtetijdcontinu√ľm. De voorste projectiekop bevat de magnatomische versterkerkristallen. Achter in de bol bevindt zich een installatie die energie velden kromt en versterkt, en daarnaast een energie manipulator voor de LDL motor. Bij een eventueel uitvallen van de centrale kan gebruik worden gemaakt van 2 nood displayborden en een door de bol lopende AG lift.


Dek B (level 2):

Hier staan energiereactors en transformators die zorgen voor de gigantische hoeveelheden energie

die nodig zijn. Een zeer kleine multi-logicabank vormt nog een toegang tot de picosyntron die ook het overbrengerstation controleert. Ook hier is een diélectisch bedieningsbord.


Dek C (level 3):

Hier bevindt zich in de bol de centrale met sluis. Hier staan airconditioninginstallaties, recycling  en productie units. Ook is hier de toegang tot de centrale. Verder vindt men hier een kleine hangar met een 6,5m lange eenpersoonssloep welke in noodgevallen is gereserveerd voor de 'Meester van de Straten'.


Dek C (level 4):

Hier liggen de belangrijkste vertrekken van de CUEGGEL. Zoals in het getekende schema is te zien loopt een centrale gang (7) door het middelste uitsteeksel dat tenslotte via een sluis (8) uitmondt in de centrale (9). Bij de overgang tussen bol en uitsteeksel liggen 2 structuurvariabele vertrekken (1) waarvan de vorm zich kan aanpassen aan de behoeften. Ze fungeren vooral als privé hutten.

De daarnaast liggende vertrekken (2) worden vooral gebruikt als experimentele laboratoria, maar ze fungeren ook als medo-post. Vertrek 3 heeft speciale zwaartekrachtmanipulators en kan worden ingericht als hut voor wezens die van een planeet met extreme natuurlijke condities komen. De Nakkse piloot kreeg een eigen woon- en slaapcocon (4 en 5). Natuurlijk was er ook een keuken (6) waar men voor de meest uiteenlopende wezens een rijke en gevarieerde maaltijd kon klaarmaken.


Dek D (level 5):

Naast andere verzorgingstanks en noodaggregaten staan hier de generator en de projectors voor het neutraliseren van het 'deftra- en abstilveld'. Over de verder technische installaties in de onderste twee dekken is men onzeker, maar men veronderstelt dat op dek E (level 6) wapens en een autarkische energiecentrale staan.


Dek F (level 7):

Zelfde als dek A (level l), afgezien van de nood displayborden.