< vorige  | volgende > |  INDEX  |   ­čöŹ

CYCLI 1 - 37

Samenvatting 1 - 2699

Maanbrein

Perry Rhodan ÔÇô de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en Belgi├ź


DE NEGENDE CYCLUS: 'DE SPOOKMUTANTEN'

Nummer 570 t/m 599


Datum zonne-imperium 3444 na Chr.


Het leven op de Aarde gaat zijn normale gang voor zo ver dat mogelijk is. In augustus zullen er verkiezingen voor het ambt van opperregent plaatsvinden en tegenstanders van Rhodan verwijten hem onachtzaamheid tijdens de zwermcrisis. De kritiek op zijn beleid vormt een zware belasting voor Rhodan, maar hij zwijgt en dient zijn politieke tegenstanders niet van repliek.

Rhodan wordt gekweld door andere zorgen. Men heeft een eenzaam ruimteschip ontdekt en de Asporco Heydrac Koat ontmoet, die als bode voor zijn volk fungeert. De Asporcos worden gekweld door pijnstemmen en Rhodan begrijpt dat ook de mensheid door dit gevaar wordt bedreigd. Hij vertrekt met de zware kruiser Timor naar de planeet Asporc, waar Whisper, de symbiont die Rhodan altijd trouw heeft gediend, in opstand komt. De symbiont wordt gemanipuleerd door de pijnstemmen, maar dankzij de ingreep van Mentro Kosum overleven Rhodan en de bemanning van de Timor het eerste contact met de geheimzinnige macht. Op de planeet Asporc ontdekken ze dat de Asporcos een metalen kam dragen. De kam is vervaardigd uit het hemelse metaal, dat uit een neergestorte meteoriet wordt gewonnen. Dit metaal wordt door de Terranen de parabio-emotionele-verandermaterie genoemd, afgekort PEV. Op Asporc kunnen de Terranen niets doen en de Timor keert terug naar de Aarde.Nadat de supermutant Ricardo Corello tevergeefs heeft geprobeerd zelfmoord te plegen, blijkt dat hij door onbekenden psychisch wordt beïnvloed. Hij beschikt plotseling over nieuwe psikrachten en dreigt amok te maken. Door een ongelukkige samenloop van omstandigheden weet Corello Alaska Saedelaere in zijn macht te krijgen en samen met hem dringt hij het labyrint van de doden binnen. Dit onderzeese complex, dat in het verre verleden onderdeel was van een lemuurs laboratorium, beschikt over apparatuur om uit dode materie leven op te wekken. Corello geeft de lemurers, die hij heeft gewekt, de opdracht lichamen te vervaardigen. Samen met zeven biolichamen en Alaska Saedelaere verdwijnt Corello spoorloos, terwijl het onderzeese station ten onder gaat.

De onbekenden, die via Corello de beschikking hebben gekregen over een lichaam, komen tot de afschuwelijke ontdekking dat hun nieuwe lichaam langzaam maar zeker afsterft. Wanhopig proberen de onbekenden een oplossing te vinden. Plotseling realiseert Rhodan zich de identiteit van de onbekenden, die inmiddels als de spookmutanten te boek staan.

Het zijn de mutanten, die, naar men aannam, tijdens de Second-genesiscrisis om het leven waren gekomen. Hun bewustzijn kwam echter in de hyperruimte terecht en na een lang verblijf kwamen de mutanten in het PEV-metaal van de op Asporc gestrande meteoriet terecht.

De eerste poging om met de mutanten in contact te komen wordt verijdeld door maarschalk Bount Terhera, de politieke tegenstander van Rhodan. Rhodan stelt alles in het werk om het leven van de mutanten te redden. Hun biolichaam valt uit elkaar en dat zou de definitieve dood van de mutanten betekenen.

De spookmutanten doen er zelf ook alles aan en ze scheppen gezamenlijk een astraal lichaam. Lordadmiraal Atlan helpt de mutanten van de medische planeet Tahun te ontsnappen. De mutanten vluchten naar Asporc, waar ze hun leven met behulp van het PEV-metaal zeker willen stellen. Op Asporc blijkt echter door hun vertrek een onvoorstelbare chaos te zijn ontstaan. Het PEV-metaal blijkt niet alleen semi-intelligent te zijn, maar ook door Paramags te worden bewoond. De meteoriet is een gigantisch ruimteschip dat is neergestort. Nu de Paramags zijn ontwaakt door de terugkomst van de spookmutanten, laten ze de meteoriet opstijgen en ze beginnen aan de terugtocht naar hun thuiswereld.

De verwoestingen die door het vertrek van de meteoriet worden veroorzaakt, zijn enorm. Rhodan mobiliseert een hulpvloot om de Asporcos te helpen. Zelf achtervolgt hij de meteoriet die met een onbekend reisdoel is vertrokken. Ergens in het centrum van de melkweg ligt het thuisstelsel van de Paramags. Dit stelsel van de Paramags blijkt uit een groot aantal PEV-meteoren en meteorieten te bestaan, waarin de Paramags zich probleemloos kunnen verplaatsen.

Door een toeval komen de Terranen erachter dat het ruimteschip in het verleden het zonnestelsel heeft bezocht en daar op de planeet Zeut (die is ge├źxplodeerd en nu een astero├»dengordel vormt) een grote concentratie PEV-metaal ontdekt heeft. De Paramags zoeken dit hemelse metaal en zijn van plan het Sol-stelsel binnen te dringen om zich er meester van te maken. De Paramags tonen hun antimateriewapen en ze eisen toegang tot het Sol-stelsel. Maar dan ontdekken ze dat het PEV-metaal van de teruggekeerde meteoriet semi-intelligent is en de Paramags besluiten de meteoriet te vernietigen.

Rhodan maakt gebruik van de gelegenheid om Cel-1, het uitgangspunt van de invasiemacht, uit te schakelen. Hierdoor wordt de invasie in het Sol-stelsel verijdeld. Door een list weet hij een asteroïde uit het Paramag-stelsel te kapen. Deze asteroïde wordt naar een afgelegen sector van het heelal gebracht, waar men hij niet zo snel ontdekt zal worden. De asteroïde krijgt de codenaam Cel-1000 en wordt de 'parabank' voor de spookmutanten. In het PEV-metaal van Cel-1000 kunnen de spookmutanten leven en ze kunnen, als dat noodzakelijk wordt geacht, gebruik maken van een gastlichaam om de asteroïde te verlaten.

Zelf keert Rhodan net op tijd terug op de Aarde om aan de verkiezingsstrijd deel te nemen. Hij verslaat zijn tegenstander Bount Terhera met een overweldigende meerderheid. De rust keert terug in het Sol-stelsel. De mensheid hervat de wederopbouw van de economie en alles verloopt voorspoedig. Het zonne-imperium herstelt zich snel en er lijkt een gouden tijd aan te breken.

Wat de mensheid echter niet weet, is dat HET en Anti-HET, de negatieve tegenpool van HET, aan een kosmisch schaakspel zijn begonnen waarbij het voortbestaan van de mensheid op het spel staat ...


Samensteller ┬ę Kees van Toorn