< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2746 • 2404    START VAN DE REGINALD BULL


Sinds de mensheid in het heelal doorgebroken is heeft ze een geschiedenis vol afwisseling achter zich: de Terranen - zoals de leden van de verenigde mensheid zich noemen - zijn allang naar verre sterreneilanden doorgestoten. Steeds weer stoten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende civilisaties en op het spoor van kosmische machten die het gebeuren in het universum beïnvloeden. In het jaar 1516 nieuw galactische tijdrekening staat de Melkweg thans sinds twee jaar onder de invloed van het Atopische tribunaal, dat beweert in het kader van de 'Atopische orde' voor vrede en veiligheid te zorgen. Welke gevolgen de Atopische orde kan hebben ervaart Perry Rhodan in de galaxie Larhatoon, het vaderland van de Laren, die meer dan anderhalf millennium geleden als lid van het concilie van de zeven galaxieën een aanzienlijke periode in de Melkweg heersten. In de Melkweg regeren feitelijk allang de Atopische rechters en drijven zij de regeringen van de galactische volkeren voor zich uit. Een van de eerste bevelen luidde het Arkon-stelsel volledig aan de Naats terug te geven. Onlangs werd Aurora, de centrale wereld van het galacticum, door hen van een Ordische stèle voorzien en nu richten de Atopen zich op de centrale wereld van de liga van vrije Terranen: Maharani. Als tegenreactie komt het tot de start van de REGINALD BULL ...


Plannen binnen plannen krijgen langzaam vorm en dat geldt zowel voor de Terranen als voor de Tefroders of de Atopen. Over datgene wat zich daaruit ontwikkelt zal beslist nog vaak te lezen zijn. Wim Vandemaan fungeert als auteur van de volgende aflevering, die opnieuw naar Terra overschakelt.


Oorspronkelijke titel: Start der REGINALD BULL

Auteur: Marc A. Herren

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: jacht op het 'ZBV'-schip – de resident van de liga koestert een gewaagd plan.


Locatie en tijdsruimte: Yogul-stelsel, Omega Centauri, Talos – 14–25 juni 1516 NGT (5103 na Chr.)


Hoofdpersonen: Arun Joschannan – De resident van de LVT plant een riskante bluf. Shalva Galaktion Shengelaia – De Kamashiet heeft een waarneemster op zijn mentale veranda. Penanser-Viriu – De Tefroodse commandant wordt door nachtmerries geplaagd. Sichu Dorksteiger – De LVT-chef-wetenschapster wacht op de eerste langeafstandsvlucht van het 'ZBV'-schip. Shekval Genneryc – De Onryoon moet een onaangenaam gesprek voeren. Darren Kendry – De eenzame explorateur observeert een enorme vloot.In het Yogul-stelsel ontbrandt een ruimteslag tussen de Onryonen en de Terraanse verdedigers. Beide kanten opereren voorzichtig, zodat men voorlopig alleen lichte verliezen lijdt. Om Homer G. Adams de nodige tijd te geven voor de verplaatsing van het 'ZBV'-schip en tegelijkertijd de solaire residentie te behoeden voor een overname door het Atoopse tribunaal, start Arun Joschannan een riskante misleidingsmanoeuvre. Daarvoor laat hij een tweede Jaj, die de rol van de locale TLD-chefs Mael Tanguy heeft aangenomen, in de waan dat deze nog niet is ontmaskerd. Joschannan onderhandelt over uitstel van de solaire residentie overname en laat informatie doorlekken dat de staalorchidee in een bom is veranderd en met gevechtsrobots is opgevuld wanneer deze zal worden geborgen door de HOOTRI. Zogenaamd LAOTSE wordt verwijderd en in het geheim getransporteerd naar het Wega-stelsel. Joschannan talmt evenwel iets te lang, waarna Shekval Genneryc de Ekawota-ruimtehaven op Maharani vernietigt met een lineairruimtetorpedo. Voor de overname van de solaire residentie sturen de Onryonen onbemande en zodoende minder slagvaardige schepen, die door PRAETORIA worden verdreven. Onryoonse schepen vliegen naar het Wega-stelsel om tenminste LAOTSE te onderscheppen. Ook zij komen natuurlijk bedrogen uit. Chuv, de zich bij Shekval Genneryc meldt, is eerder geamuseerd als geërgerd. Kort daarna verkondigt Cai Cheung in het openbaar de veilige terugkeer van de solaire residentie op Terra.

Op de werfplaneet Talos wordt een andere component voor het project 'ZBV' afgerond: het parklandschap Ogygia. ANANSI is nieuwsgierig en wil weten hoe het aanvoelt om een planeet te bezoeken.a Ze beleeft dit mee via SEMT-techniek door de ogen van de Kamashiet Shalva Galaktion Shengelaia. Hij draagt de kunstmatige intelligentie min of meer bij zich op een 'mentale veranda'. Vervolgens vertrekt de GLASTONBURY naar de Kharag-zonnendodecaëder in Omega Centauri. De gehele regio werd door het galacticum verklaard tot Haloets protectoraat. De Haloeter Pacho Doram is daar aanwezig met de CORNOR LERZ en geeft Sichu Dorksteiger's schip toestemming voor de aanvliegroute. De Tefroodse commandant Penanser-Viriu, die met een 2920 eenheden sterke vloot op jacht is naar het 'ZBV'-schip dat hij wil veroveren of desnoods zal vernietigen, krijgt geen toestemming. Hij pocht daarna in opdracht van het Atoopse tribunaal onderweg te zijn. Pacho Doram begint zich te irriteren. De situatie dreigt te escaleren.

Dan komt de REGINALD BULL uit de zonnenoverbrenger, drie Terraanse bolruimteschepen met flenzen aan de polen gekoppeld, met een totale lengte van 7750 meter, dat letterlijk zeilen van metaalfolie hijst op uitschuifbare masten. Vervolgens zonder aanloop een transitie uitvoert en daarna begint te vuren vanuit alle buizen. De Tefroders raken flink in in de knel. Penanser-Viriu is ervan overtuigd het 'ZBV'-schip voor zich te hebben, wacht nog af want Lan Meota en Satafar teleporteren naar het driebolschip om een peilzender te installeren en bommen te leggen. Daar het niet lukt om de REGINALD BULL te veroveren wordt deze door de Tefroders vernietigd. Vetris-Molaud pocht in een openbare toespraak over zijn succes. Van zijn mutanten hoort hij later dat het Terraanse schip totaal verlaten was, niet beschikte over interne communicatiesystemen en andere installaties essentieel voor een bemanning. De REGINALD BULL was dus alleen maar bedrog. Vetris-Molaud houdt dat geheim. Hij laat voor de zekerheid Penanser-Viriu en zijn officieren vermoorden om alle getuigen uit de weg te ruimen.

Attilar Leccore bezoekt Homer G. Adams in zijn landhuis bij Tunbridge Wells om hem over het succes van het project 'ZBV' te vertellen. Beide proosten op de RAS TSCHUBAI.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende