< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2742 • 2352    PSIONISCH DUEL


Sinds haar eerste ruimtereis heeft de mensheid een spannende, bewogen geschiedenis meegemaakt: de Terranen - zoals de leden van het verenigde mensenras zichzelf noemen - hebben al lang geleden verre sterreneilanden bereikt. Telkens weer stuiten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende beschavingen - en op het spoor van kosmische machten die de gebeurtenissen in het universum beïnvloeden.

In het jaar 1516 nieuw galactische tijdrekening is de Melkweg al twee jaar onder de invloed van het Atopische tribunaal, een nog altijd raadselachtige organisatie die van plan is voor vrede en veiligheid te zorgen in het kader van de 'Atopische orde'.

De gevolgen van de Atopische orde ervaart Perry Rhodan aan den lijve: door de orde is hij in de galaxie Larhatoon beland, het thuis van de Laren die 1500 jaar geleden als leden van het concilie van de zeven een behoorlijk lange periode hebben geheerst over de Melkweg.

Intussen is in de Melkweg het galacticum alleen nog formeel aan de macht. De eigenlijke politiek wordt gedreven in de schaduw van de Onryonen die hun bevelen ontvangen van de Atopische rechters. Een van deze rechters neemt nu deel aan een psionisch duel …


Voor het eerst verschijnen er scheurtjes in de perfecte façade van de Atopische rechter, maar wat erachter verscholen gaat en of het goed of slecht nieuws voor de Melkweg is, dat kan niemand zeggen. De volgende aflevering is geschreven door het jongste lid uit het auteursteam, Michelle Stern.


Oorspronkelijke titel: Psionisches Duell

Auteur: Leo Lukas

Omslag: © Arndt Drechsler

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Charlotte Bakker


OPMERKING: de in deze aflevering voorkomende figuur Kaen 'Yo'A'Chim' Emund stelt JoKaene voor en ontstond in het kader van een actie op Perrypedia: een dankwoord (bericht JoKaene).Samenvatting: een rechter snakt naar genezing – en een magiër vecht voor zijn paradijs.


Locatie en tijdsruimte: Yo – 23–26 mei 1516 NGT (5103 na Chr.)


Hoofdpersonen: Matan Addaru Dannoer – De rechter van het Atoopse tribunaal hoopt eindelijk te kunnen aansterken – en moet zich onvermoed tegen een machtig tegenstander teweerstellen. Kaen Emund – De eenzelvige zonderling wil alleen zijn persoonlijke doelen vervolgen – en raakt toch verwikkeld in kosmische gebeurtenissen. Jabari Gneppo – De enige Terraan op een vergeten wereld beschermt zijn ongewone familie – tegen elke prijs.Matan Addaru Dannoer voelt zijn einde naderen. Bij de zoektocht naar een nieuwe lichaam voor zijn heer stoot Angakkuq op de planeet Yo in de Southside van de Melkweg, of beter gezegd op het psi-potentiaal van enkele mensen die daar leven. Ze zijn nakomelingen van de parabegaafde Terraan Jabari Gneppo, de enige overlevende van een, door zijn schuld, in 1481 NGT op Yo neergestort discusruimteschip van de ruimtenomaden. Gneppo heeft zijn vaardigheden van zijn voorouders geërfd. Zij waren Báalol-700-klonen uit de genfabrieken van de Cantaro en zijn moeder was een vonkenkind. Gneppo heeft zich als heerser opgeworpen van de Lemurer-nakomelingen, die al sinds veel langere tijd op Yo leven en kinderen verwekt bij meerdere vrouwen. Zij allen bezitten paravaardigheden maar niet in zo'n grote mate als hun vader. Daardoor worden Gneppo en zijn kinderen het object van Dannoer's begeerte. Onverwijld stuurt zijn 232-COLPCOR aan op het Yoster-stelsel.

De bewoners van Yo staan op een pre-ruimtevaart ontwikkelingsfase en hebben geen contact met de civilisaties van de Melkweg. Gneppo heeft niet probeert om dat te veranderen, vooral omdat het nomadenruimteschip ALLEEN DE LEUGEN IS SNELLER alleen nog maar schrootwaarde heeft. Niet alle onderdanen zijn gelukkig met de nieuwe heerser, omdat zijn hypno-suggestieve kracht bij hen overkomt als magie. Kaen Emund, een geniale technicus en heimelijke dichter, koestert een bijzondere wrok tegen Gneppo want zijn moeder is bezweken voor de verleidingskunst van de zachtaardige despoot en heeft hem en zijn vader verlaten, die later aan de drankverslaving is gestorven. Kaen plant Gneppo's dood, wordt echter zonder er erg in te hebben een van zijn belangrijkste helpers. Dannoer landt op Yo en is van plan om Gneppo's para-potentiaal en dat van zijn kinderen te absorberen, misschien zelfs Gneppo's lichaam over te nemen. De Atoop laat zich door niets tegenhouden. Schoten gaan gewoon door hem heen en als een van Gneppo's zonen hem met psi-krachten aanvalt slaat de Atoop terug en doodt hem.

Gneppo is gedwongen om persoonlijk in te grijpen. Hij stelt zich op tegen Dannoer voor een psionisch duel. Onverschrokken werpt Gneppo alles wat hij in zich heeft in de strijd tegen de steeds zelfverzekerde Atoop en leidt hem daarmee af, waarna hij de aanzienlijk kwetsbaardere Angakkuq aanvalt. Op dat moment vuurt Kaen, met de door hemzelf opgelapte impulskanonnen van de ALLEEN DE LEUGEN IS SNELLER, naar de 232-COLPCOR. Gneppo wordt daarbij weliswaar gedood, maar ook Dannoer en zijn schip zijn nu zo zwaar aangeslagen dat ze van Yo moeten vluchten. Al deze informatie wordt door een zoon van Gneppo de Melkweg ingestuurd met een nog functioneerden hyperradio van het nomadenruimteschip. Het radiobericht wordt op 26 mei 1516 NGT opgevangen door de explorer EX-41 BOSTON.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende