< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2741 • 2351    DE ORDISCHE STÈLE


Sinds de mensheid in het heelal doorgebroken is heeft ze een geschiedenis vol afwisseling achter zich: de Terranen – zoals de leden van de verenigde mensheid. zich noemen – zijn allang naar verre sterreneilanden doorgestoten.

Steeds weer stuiten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende civilisaties en op het spoor van kosmische machten die het gebeuren in het universum beïnvloeden.

In het jaar 1516 nieuw galactische tijdrekening staat de Melkweg thans sinds twee jaar onder de invloed van het Atopische tribunaal, een nog steeds verregaand raadselachtige organisatie, die voorgeeft in het kader van de 'Atopische orde' voor vrede en veiligheid te zorgen.

Welke gevolgen de Atopische orde kan hebben ervaart Perry Rhodan aan het eigen lijf: het heeft hem in de galaxie Larhatoon terecht doen komen, het vaderland van de Laren, die meer dan anderhalf millennium geleden als lid van het concilie van de zeven galaxieën een aanzienlijke periode in de Melkweg heersten.

In de Melkweg regeert intussen alleen nog formeel het galacticum, de eigenlijke politiek vindt steeds in de schaduw van de Onryonen plaats. Deze maken nu consequent genoeg ook aanspraak op de galactische hoofdwereld Aurora. Daar plaatsen ze de ordische stèle ...


Monkey's zelfmoordachtige missie zou het begin van een succesvolle actieve tegenbeweging tegen de Atopen kunnen worden, terwijl de galactische politici op het ogenblik in het beste geval passief verzet kunnen plegen. Het Atopische tribunaat blijft echter geenszins passief… In aflevering 2742 staat een van de Atopische rechters in het middelpunt. De schrijver is Leo Lukas.


Oorspronkelijke titel: Die Ordische Stele

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Arndt Drechsler

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Hans van der Schoor


OPMERKING: de voortzetting van dit thema Monkey staat in aflevering 2769.Samenvatting: het tribunaal grijpt naar Aurora – en een Oxtorner maakt een echte helletocht.


Locatie en tijdsruimte: Aurora – 19–21 mei 1516 NGT (5103 na Chr.)


Hoofdpersonen: UFo – De voorzitter van het galacticum lijkt verslagen. Penccas Khelliod – De Onryoon probeert zich amicaal te gedragen. Monkey – De lordadmiraal van de USO begint aan een riskante actie.Daar er geen bescherming mogelijk is tegen de Onryoonse lineairruimtetorpedo's, moet Uldormuhecze Foelybeczt onder dwang instemmen met de installatie van de zuil van orde op Aurora. De in totaal 300 meter hoge constructie wordt onder leiding van de Tolocesten in het centrum van de hoofdstad geplaatst, waarbij de Onryonen eerst enkele ontruimde gebouw vernietigen om plaats te maken. De zuil wordt met de ellipsoïde onderkant in de bodem verankerd en de uitgegraven aarde wordt getransformeerd. Daaruit wordt een 100 meter brede volledig vlakke strook rondom de zuil gecreëerd die bestaat uit robijn. UFo is de eerste persoon, die de zuil mag naderen. Als hij de piramide aanraakt verschijnt daar het gezicht van Matan Addaru Dannoers. UFo wordt gevraagd over welk onrecht hij zijn beklag wil doen. Penccas Khelliod deelt hem later mede dat in de zuilen de wijsheid huist van de Atopen. Ze zullen overal in de Melkweg worden geïnstalleerd en in conflictgevallen recht spreken tot de Atoopse orde volledig is gerealiseerd en de galaxie in domeinen is opgedeeld.

Khelliod heeft ondanks dit succes reden voor ontevredenheid want Aurora's computersystemen weerstaan elke toegang van derden. Van een Jaj-spion verneemt Khelliod dat de daartoe benodigde codes zijn opgeslagen in de hersenen van drie paroolleden, van wie de namen en adressen reeds door de gedaantewisselaar zijn onderzocht. Desondanks kunnen de paroolleden niet worden onderschept. De Hasproon Luba Sieben is al naar het geheime ontmoetingspunt gegaan. De Arkonide Aksandar da Hay-Boor (plaatsvervangende boodschapper en messingdromer) krijgt op de vlucht voor de Onryoonse achtervolgers hulp van een Haloeter. De Dron Enderquett herinnert zich zijn tijd als Sarkan-strijder dat hij in een solo-actie een commandoactie stopt.

Door een truc verkrijgt UFo een audiëntie bij Khelliod in zijn ruimtevader SHOYOO. Hij wordt door twee lijfwachten begeleid: de parabegaafde Maaliter Vetos Báalter en de eveneens met psi-krachten uitgeruste Mehandor Tenkroden. In Tenkroden's volumineuze lijf verbergen zich Monkey en de Swoon Gyr Boskaide, die de karakteristieke paravaardigheid uitstraling kunstmatig produceert. Monkey zet een door Zahran Ushindi ontwikkelde en door Boskaide nog verder verbeterde holo-scenario in om bij Khelliod de indruk te wekken dat Tenkroden met suggestieve kracht een aanslag wilde plegen, maar nu al uit het schip is gevlucht. Khelliod gelooft dit verhaal niet, kan echter niets bewijzen en moet UFo weer laten gaan. Tenkroden is nergens meer te vinden.

Onder bescherming van een nieuw ontwikkelde individueel-Paros-sluier kunnen Monkey en de Swoon zich ongehinderd bewegen in de SHOYOO. De sluier is gebaseerd op een HO-scherm, die door die permanente verbranding van salkriet hoogwaardig wordt opgeladen. Daar komt dodelijke straling bij vrij. Zelfs de door een cellenactiveerder beschermde Oxtorner Monkey heeft maar acht uur de tijd voordat er onherstelbaar lichamelijk letsel intreedt. Boskaide heeft zich vrijwillig gemeld omdat vanwege een ongeneselijke ziekte zijn dood nabij is. Het doel van beide is de diefstal van een lineairruimtetorpedo. Dit wapen is echter zo groot dat men het niet eenvoudig onder de arm kan klemmen. Monkey moet dus een torpedo lanceren! Dat is tegelijkertijd zijn enige vluchtweg. De torpedo en de daaraan vastgeklemde Oxtorner (die de dode Swoon in de hand houdt) worden daarna door de Springer-cilinder BLOSS'TERAN opgepikt, die op precies dit moment heeft gewacht.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende