< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2740 • 2350    GREEP NAAR HET GALACTICUM


Sinds de mensheid in het heelal doorgebroken is heeft ze een geschiedenis vol afwisseling achter zich: de Terranen - zoals de leden van de verenigde mensheid zich noemen- zijn allang naar verre sterreneilanden doorgestoten. Steeds weer stuiten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende civilisaties en op het spoor van kosmische machten die de gebeurtenissen in het universum beïnvloeden.

In het jaar 1516 nieuw galactische tijdrekening staat de Melkweg thans sinds twee jaar onder de invloed van het Atopische tribunaal, een nog steeds verregaand raadselachtige organisatie, die voorgeeft in het kader van de 'Atopische orde' voor vrede en veiligheid te zorgen.

Welke gevolgen de Atopische orde kan hebben ervaart Perry Rhodan aan het eigen lijf: het heeft hem in de galaxie Larhatoon terecht doen komen, het vaderland van de Laren, die meer dan anderhalf millennium geleden als lid van het concilie van de zeven galaxieën een aanzienlijke periode in de Melkweg heersten.

In de Melkweg regeert intussen alleen nog formeel het galacticum, de werkelijke politiek vindt steeds plaats in de schaduw van de Onryonen. Dan is het slechts consequent wanneer het Atopische tribunaal de galactische hoofdwereld Aurora wil inlijven: en volgt de greep naar het galacticum ...


Het Atopische tribunaal is blijkbaar in de hoogste mate geïnteresseerd in belangrijke werelden van de Melkweg, onder andere natuurlijk in Aurora. Hoewel niemand precies weet wat de plannen van de rechter in feite betekenen, is het voor alle politici duidelijk dat ze deze invloed niet gewoon mogen accepteren.

Aflevering 2741 door Christian Montillon sluit bij de gebeurtenissen in deze aflevering aan.


Oorspronkelijke titel: Griff nach dem Galaktikum

Auteur: Arndt Ellmer

Omslag: © Arndt Drechsler

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Hans van der Schoor


OPMERKING 1: er staat een verkeerde subtitel op de introductiepagina: 'Ze starten een onmogelijke expeditie - het doel is de redding van Luna'. Dit is de subtitel van aflevering 2728. De correcte subtitel moet zijn: 'De dood arriveert in het Halo-stelsel – de Posbi's grijpen in.'


OPMERKING 2: de omslag illustrator is ook verkeerd. Het is niet Alfred Kelsner maar Arndt Drechsler.Samenvatting: de dood arriveert in het Halo-stelsel – de Posbi's grijpen in.


Locatie en tijdsruimte: Aurora, Noros – mei 1516 NGT (5103 na Chr.)


Hoofdpersonen: Zahran Ushindi – De hologram-producent ontdekt een fascinerende soort. UFo – De voorzitter van het galacticum verzet zich tegen de Onryonen. Penccas Khelliod – De Onryoon brandt van verlangen voor zijn opdracht. Monkey – De lordadmiraal van de USO biedt zijn hulp aan.Anderhalf jaar na de val van het Kreit-stelsel heerst er relatieve rust in de Melkweg. Langzamerhand wordt de Atoopse orde gevestigd. Vele volken, zo ook de Arkonen, werken gedwongen samen met het Atoopse tribunaal. De Arkonen verlaten de door hen gekoloniseerde planeten, velen vestigen zich op Terra. Vetris-Molaud, maghan van het nieuwe tamanium, treeft er nog steeds naar om de laatste vrije Tefroder-staten in te lijven bij zijn rijk. Verzet doet zich overal voor, deels georganiseerd door de nieuwe USO, die door de Atopen is verklaard tot een terroristische organisatie. De Onryonen verplaatsen enorme ruimteschepenclusters van hun nog altijd niet ontdekte bases naar verschillende brandhaarden van het galactische gebeuren, onder andere naar Aurora. Penccas Khelliod, commandant van de ruimtevader SHOYOO, ontvangt de lang verwachte opdracht om de eerste voor de Melkweg bestemde zuil van orde te installeren op de centrale wereld van het galacticum.

De voorbereidingen van deze actie blijven natuurlijk niet onopgemerkt. Uldormuhecze Foelybeczt, voorzitter van het galacticum, geeft alarm als er 11.500 Onryonenschepen naderen. Tegenover hen staan 42.000 eenheden de galactische vloot, hoofdzakelijk Posbi-BOXEN onder bevel van de plasmacommandant Catalan Getallenvriend. UFo ontmoet in het geheim Monkey. De USO-chef is gecamoufleerd aangekomen in het Halo-stelsel als de Mehandor Tenkroden met de kogge SINCLAIR MAROUT KENNON. Tot Monkey's op Aurora werkzame specialisten horen de Akoonse Khys tan Nephtar, dochter van het raadslid Osyr tan Nephtar en haar geliefde, de Terraan Zahran Ushindi. Met Ushindi, die in zijn vermomming als zelfstandig kunstenaar bedrieglijk levensechte hologrammen creëert, is Monkey iets heel bijzonders van plan. Voor hem staat vast dat de door het LVT en het galacticum gevolgde vertragingstactiek al spoedig zal leiden tot een echter oorlog. Monkey's hoogste doel bestaat uit het buit maken van een lineairruimtetorpedo want met dit wapensysteem staat en valt de huidige overmacht van de bezetter.

Op 16 mei 1516 NGT verkondigt Khelliod zijn voornemen, ontvangt van UFo echter een vermaning. Vervolgens stelt de Onryoon een ultimatum van drie dagen, waarvan hij na afloop zijn dreigement waar maakt en Aurora's buurplaneet Noros vernietigd. Ondanks hun getalsmatige overmacht hebben de Posbi's niets in te brengen tegenover de Onryonen want deze kunnen hun torpedo's zelfs vanuit de lineairruimte absoluut doelgericht afvuren. Met Noros vernietiging gaan ook de Erinn-vliegslangen hun ondergang tegemoet, een soort van wie intelligentie pas onlangs was ontdekt door Ushindi en aan de Onryonen was medegedeeld. Deze volkenmoord toont UFo aan in uitzending gericht aan de gehele Melkweg. De SHOYOO nadert Aurora. Khelliod geeft UFo een laatste termijn. Hij zal de zuil van orde tegen elke prijs plaatsen op Aurora – of op zijn puinresten.

Tot nu toe is alles precies zo gelopen zoals het door Monkey werd verwacht. Nu kan zijn plan ingaan.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende