< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2737 • 2347    DE INSTRUCTIE VAN HET VECTORION


Sinds de mensheid in het heelal is doorgebroken, heeft ze een opwindende geschiedenis vol afwisseling meegemaakt: de Terranen - zoals de leden van de verenigde mensheid zich noemen – hebben niet alleen sinds duizenden jaren de eigen galaxie verkend, ze zijn allang naar verre sterreneilanden doorgestoten. Steeds weer stuiten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende civilisaties - en op het spoor van kosmische machten die het gebeuren in het universum beïnvloeden.

In het jaar 1516 nieuw galactische tijdrekening staat de Melkweg alweer twee jaar onder de invloed van het Atopische tribunaal, een over het algemeen nog steeds zeer geheimzinnige organisatie, die beweert binnen het kader van de 'Atopische orde' voor vrede en veiligheid te zorgen.

De Atopische orde geldt al langere tijd in de galaxie Larhatoon - de thuiswereld van een volk dat in vroegere tijden groot onheil over de mensheid bracht.

Dat zijn de Laren, die als leden van de concilie van de zeven galaxies meer dan honderd jaar in de Melkweg heersten. Perry Rhodan en Bostich, die op Larhatoon terecht zijn gekomen, proberen daar meer over het tribunaal te weten te komen. Daarbij krijgen ze hulp van de instructie van het vectorion ...


De reis van Perry Rhodan en Bostich is dankzij de Lucbarni's nog lang niet ten einde. Het vectorion, dit geheimzinnige artefact, wijst hun eindelijk een weg, maar waar zal die hen naartoe leiden? En wat zullen ze op hun bestemming vinden?


Oorspronkelijke titel: Die Weisung des Vektorions

Auteur: Susan Schwartz

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Latoya Iteffer


OPMERKING: de in dit verhaal voorkomende figuur van de 'vuurfluisterraarster' Axa Akianda met haar omvattend lexicon stelt Aki Alexandra Nofftz voor en ontsprong in het kader van Perrypedia: een dankwoord.Samenvatting: een Lare relikwie in Perry Rhodan's bezit – een reis in het ongewisse begint.


Locatie en tijdsruimte: Axxallia-stelsel – ?


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De onsterfelijke volgt van een ingeving. Gaumarol da Bostich – De Arkonide wil Larhatoon zo snel mogelijk de rug toekeren. Gesspyr Hocctosser en Voruder-Paac – De Onryoon en de Lare zoeken naar het oerthuis van de Laren. Baudencerc – De Greiko betuigt zijn leedwezen over de eerste hetran. Neacue – Rhodan's begeleider stelt zich voor. Osueo – De Lucbarni hecht waarde aan het bezoek van een vuurgloedwereld.De eerste hetran is dood en het designatum is verdwenen. Zodoende weet niemand wie de nieuwe eerste hetran moet worden en of Koonepher-Trest de opvolging eigenlijk wel heeft geregeld. De spanningen in het Axxallia-stelsel nemen toe want enkele potentiële opvolgers zijn daar aanwezig, onder andere sub-hetranin Timis-Tiapha en haar geduchtste concurrent, de vlootbevelhebber Bhuucan-Vaak. Timis-Tiapha is gewetenloos genoeg om Bhuucan-Vaak en zijn aanhangers buiten de strijd te stellen en om aan informatie te geraken over de gebeurtenissen tijdens de moordaanslag. Ze komt aan een opname die er geen twijfel over laat bestaan dat Koonepher-Trest niet meer in de gelegenheid had om de naam van zijn opvolger in het designatum te registreren. Bovendien is te zien hoe hij twee Shetorners spreekt en één van hen het vectorion overhandigd en hem op de wang kust. Timis-Tiapha laat haar mensen de beide onbekenden opsporen. Daarmee is de jacht op Perry Rhodan en Bostich geopend.

Rhodan heeft steeds moeite om Bostich te overtuigen. De ex-imperator wil zo spoedig mogelijk naar de Melkweg terugkeren om het gevecht te organiseren tegen het Atoopse tribunaal. Hij interesseert zich niet voor Rhodan's plannen om meer te ontdekken over het mogelijke verband tussen Larhatoon en de Melkweg. Bovendien stoort hij zich aan de samenwerking met Voruder-Paac en Gesspyr Hocctosser, waaraan Rhodan zelfs openbaart dat hij het vectorion bezit. Rhodan's idee om de Laren als leden te interesseren voor zijn project San, een voorgenomen intergalactische confederatie, vindt bij Bostich steeds meer antipathie en hij ziet in dat het onverstandig is om verwikkeld te raken in de aanstaande machtsstrijd. De reis kan niet met de HOPTCHER-VOIC worden voortgezet. Het zou te veel aandacht trekken; op het ogenblik worden alle Lare schepen in het stelsel vastgehouden. Rhodan heeft een beter idee. In een omloopbaan van de buurplaneet Patthaxa zweeft de OVPASHIR, een ruimteschip van de Lucbarni. Als gasten van dit volk, dat door de Laren verregaand wordt genegeerd, kunnen Rhodan, Bostich en hun beide begeleiders onopvallend verdwijnen.

De Lucbarni, bewoners van een eigen domein in Larhatoon, zijn een vriendelijk, tevreden volk. De niet menselijke wezens lijken op rechtopstaande schildpadden met een lange uitschuifbare nek, borstarmen en dunne knobbelbenen. Hitte is voor hen een levenselixer en vuur speelt een belangrijk rol in hun cultuur het dagelijkse leven. Gloedwerelden zoals Patthaxa zijn hun thuis. Rhodan neemt contact op met Osueo, de commandant van de OVPASHIR. Daarvoor zijn enkele trucs noodzakelijk. Gesspyr Hocctosser en Voruder-Paac spelen mee. Op het moment dat Bostich een robot in het onderzoeksstation op Patthaxa, waar de vier kameraden per overbrenger naartoe zijn verplaatst, met zijn Haloeterarm stukslaat, wordt het de Laren en de Onryonen duidelijk dat er met de Shetorners meer aan de hand is als men dacht. Nadat Rhodan de Lucbarni zo veel mogelijk informeert, met wat hij zich kan veroorloven, is Osueo graag bereid om hem en zijn begeleiders te helpen. Alle vier betrekken gastverblijven in de OVPASHIR.

De Lucbarni blijven nog even in het stelsel want uiteindelijk vindt de designatie toch nog plaats. In een openbare uitzending wordt getoond hoe Baudencerc het designatum activeert. Koonepher-Trest's stem klinkt. Aipanu-cel, de coördinatrice van de vier Laren sub-domeinen wordt benoemd tot de nieuwe eerste hetranin. Iemand moet toch het designatum hebben gemanipuleerd. Maar wie?

Nu vliegt de OVPASHIR weg. Als het schip overgaat in de hyperlichtsnelheid, stopt het in het vectorion zwevende vingerkootje zijn ronddolende bewegingen en wijst het in één bepaalde richting.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende