< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2736 • 2346    DE GRIJZE HETRAN


Sinds de mensheid in het heelal doorgebroken is heeft ze een geschiedenis vol afwisseling achter zich: de Terranen - zoals de leden van de verenigde mensheid zich noemen – zijn allang naar verre sterreneilanden doorgestoten. Steeds weer stuiten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende civilisaties en op het spoor van kosmische machten die het gebeuren in het universum beïnvloeden. In het jaar 1516 nieuw galactische tijdrekening staat de Melkweg thans sinds twee jaar onder de invloed van het Atopische tribunaal, een nog steeds verregaand raadselachtige organisatie, die voorgeeft in het kader van de 'Atopische orde' voor vrede en veiligheid te zorgen. De Atopische orde geldt al sinds langere tijd in de galaxie Larhatoon - het vaderland van een volk dat in vroegere tijden groot onheil over de mensheid bracht.

Er is sprake van de Laren, die als leden van het concilie van de zeven galaxieën gedurende meer dan honderd jaar in de Melkweg heersten. Perry Rhodan en Bostich zoeken daar antwoorden op hun vragen met betrekking tot het tribunaal. Eén hoop is de grijze hetran ...


Blijkbaar neemt het omineuze vectorion inderdaad een belangrijke positie

in de Larische hiërarchie in. Perry Rhodan en Bostich hebben voor elkaar gekregen wat ze nog kortgeleden nauwelijks voor mogelijk hadden gehouden. Maar nu moeten ze te weten komen hoe het vectorion te gebruiken is ...


Oorspronkelijke titel: Der greise Hetran

Auteur: Hubert Haensel

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz/Horst Gotta

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: op de reis van het laatste bevel – een aan de dood gewijde ontmoet de vernietiger van alles.


Locatie en tijdsruimte: Axxallia-Annor – ?


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De Terraan vestigt zijn hoop op een detail van de contrafactse overlevering. Gaumarol da Bostich – De Arkonide heeft maar één doel voor ogen. Gesspyr Hocctosser en Voruder-Paac – De Onryoon en de Lare zoeken naar het oerthuis van de Laren. Kokkov – Een lijfwacht kies partij. Baudencerc – De Greiko is meer dan deze zich voordoet. Neacue – Rhodan's begeleider heeft eindelijk weer lol.Koonepher-Trest, de bejaarde heerser van Larhatoon, voelt zijn einde naderen. Derhalve begint de eerste hetran aan de reis van het laatste bevel om, op een door zijn volk bewoonde planeet, de laatste aanwijzingen te geven en een opvolger te bepalen. Er staan veel kandidaten in de rij voor het ambt, onder andere sub-hetranin Timis-Tiapha. Beide reizen dus naar het contrafactmuseum op Axxallia-Annor. Daar wil de eerste hetran zijn opvolger benoemen, bij het uitspreken van zijn naam zal hij een helm dragen – het designatum. Timis-Tiapha arriveert eerst op Axxallia-Annor en zorgt ervoor dat een nieuwe lijfwacht in dienst zal komen voor de eerste hetran. Na overeenstemmende tests valt de keus op Kokkov, uit het amfibieënvolk van de Praccic. Hij ontvangt een penning van patroniet die aantoont dat men een stafmedewerker is voor de eerste hetran.

Perry Rhodan en Bostich gebruiken ondertussen Gesspyr Hocctosser's invloed om een audiëntie te regelen bij Greiko Baudencerc, de hoofddirecteur van het contrafactmuseum. Rhodan hoopt informatie te krijgen over het vectorion en zodoende mogelijkerwijs een weg te vinden naar de oorsprongswereld van de Laren. Baudencerc bevestigt dat het vectorion bestaat en dat het een soort kompas is, dat in bezit is van de eerste hetran, dat de weg toont naar Larhat. Het gesprek wordt door het arriveren van Koonepher-Trest onderbroken. Gedurende Baudencerc's afwezigheid dringen Rhodan en Bostich heimelijk binnen in zijn verblijf want ze hadden de indruk dat ze – of beter gezegd hun cellenactiveerders – tijdens de audiëntie in een bepaald opzicht werden beïnvloed. De verklaring is net zo eenvoudig als verbluffend: in een beveiligde ruimte middenin het museum staat een fysiotron.

Bovendien vinden beide galactici een sarcofaag met Baudencerc's lijk. Maar kort daarna verschijnt een springlevende Baudencerc, waarbij hij mogelijk een fictiefoverbrenger gebruikt. De Greiko verklaart dat hij een tijdgetuige is van de toekomst en dat de fysiotron op hem persoonlijk is afgestemd. Ondanks het binnendringen in zijn privé-sfeer is hij bereid om te praten en verklaart hij zelfs aan zijn 'gasten' het gebruiksdoel van het object in zijn vertrek dat lijkt op een biechtstoel. Het is een Atoopse synaptor die contact mogelijk maakt met het thuis van de Atopen, wanneer deze niet beschadigd zou zijn.

Neacue, die zich enorm heeft verveeld, is blij als er eindelijk actie komt. Onbekenden (zogenaamd proto-hetosten) plegen een aanslag op de eerste hetran. Kokkov slaat de aanvallers terug, maar als hij dichtbij zijn beschermeling is explodeert zijn penning. Voordat de eerste hetran aan zijn zware verwondingen bezwijkt spreekt hij nog met Rhodan. Deze vertelt dat hij de hetork tesser is, waarop Koonepher-Trest reageert met een onverklaarbare tevredenheid. Hij overhandigt Rhodan het vectorion.

Hoewel de aanslag succesvol was heeft Timis-Tiapha haar doel niet helemaal bereikt. Koonepher-Trest had de naam van de nieuwe eerste hetran weliswaar niet uitgesproken, maar het designatum is nergens te vinden.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende