< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2735 • 2345    HET CONTRAFACTISCHE MUSEUM


Sinds haar eerste ruimtereis heeft de mensheid een spannende, bewogen geschiedenis meegemaakt: de Terranen - zoals de leden van het verenigde mensenras zichzelf noemen - hebben al lang geleden verre sterreneilanden bereikt. Telkens weer stuiten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende beschavingen

– en op het spoor van kosmische machten die de gebeurtenissen in het universum beïnvloeden.

In het jaar 1516 nieuw galactische tijdrekening is de Melkweg al twee jaar onder de invloed van het Atopische tribunaal, een nog altijd raadselachtige organisatie die van plan is voor vrede en veiligheid te zorgen in het kader van de 'Atopische orde'.

De Atopische orde geldt al langer in de galaxie Larhatoon, het thuis van een volk dat vroeger groot onheil over de mens heeft afgeroepen. We spreken over de Laren die als leden van het concilie van de zeven ruim honderd jaar heersten in de Melkweg. Perry Rhodan en Bostich komen tijdens hun vlucht voor de Atopen juist in die galaxie terecht, en in het contrafactische museum ...


Het contrafactische museum bracht Perry Rhodan en Bostich naar het verleden dat nooit gebeurde - en dat moest bewijzen hoe waardevol het werk van het Atopische tribunaal is. Toch houden de twee, die door de Atopen zijn veroordeeld, hun twijfels ...


Oorspronkelijke titel: Das Kontrafaktische Museum

Auteur: Leo Lukas

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Alfred L. Kelsner

Plantekening (Duits exclusief): KO-belangeloos door Andreas Weiß

Nederlandse vertaling: Charlotte BakkerSamenvatting: Rhodan en Bostich in de Laren-galaxie – en op de planeet van de vergane toekomst.


Locatie en tijdsruimte: Axxallia-Annor – ?


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De Terraan ontwikkelt onvermoed sympathie voor de Onryonen. Gaumarol da Bostich – De Arkonide bewijst dat hij een zeer speciale hand heeft. Amtyphar-Thae – De tijdgetuige vertelt over huiveringwekkende ontwikkelingen. Gesspyr Hocctosser en Voruder-Paac – De Onryoon en de Lare hebben een gemeenschappelijke passie voor wetenschappelijk onderzoek.Perry Rhodan en Bostich, nog steeds als Shetorners gecamoufleerd, maken de reis mee van de HOPTCHER-VOIC naar het contrafactmuseum op Axxallia-Annor. Iedere Lare onderneemt deze pelgrimsreis minstens een keer want bij elk bezoek aan het museum ontvangt man sociaalkredietpunten, zonder deze is het onmogelijk om hogere posities te bekleden. Beide galactici winnen definitief het vertrouwen van de commandant Voruder-Paac als ze hem waarschuwen voor een aanstaande aanslag van de proto-hetosten, waarover ze waren ingelicht door Neacue. Doel van de aanslag is de radiusinductor, een variant op het techno-vlechtwerk dat de hyperlichtconverter en andere technische installaties bedekt in ieder Lare ruimteschip. Het inductor-vlechtwerk zorgt ervoor dat het totaalbereik van de schepen wordt beperkt tot 10.000 lichtjaar en de lengte van een hyperlichtetappe tot 100 lichtjaar. Men beschrijft dit als de orde-radius. Bostich beëindigt de aanval van de terroristen wanneer hij de aanvoerster Krywen-Vaarden dood met zijn structuurverharde arm. Nu begint ook de meereizende Onryoonse historicus Gesspyr Hocctosser zich te interesseren voor de vermeende Shetorners.

Het contrafactmuseum bestaat uit meerdere gigantische complexen. Wie het wil betreden moet een neuro-duikpak aantrekken. Dit plompe pak laat zijn drager gebeurtenissen herbeleven van 500 jaar geleden over het tijdperk van de verduistering.

Men wordt min of meer Amtyphar-Thae, een Lare wetenschapster uit het team van de geniale hyperfysicus Bassaron-Taak die het lukte om een nieuw soort hyperlichtaandrijving te ontwikkelen: de Bassaron-trekker. Als eerbetoon aan de uitvinder vertoonden alle daarmee uitgeruste ruimteschepen sindsdien Bassaron-Taak's gelaat – de zogenoemde gelaatruimteschepen. De militairen namen Bassaron-Taak's onderzoeksresultaten over en ontwikkelden daaruit een wapen. Zo ontstond een gravocompressor met de naam Bassaron-katapult, die hyperenergieconcentraties in het middelpunt van een vijandelijk object kon slingeren, zodat hyperruimtescheuren werden gecreëerd die extreem sterke gravitatie-effecten veroorzaakten. Zo kon men niet alleen ruimteschepen in één klap vernietigen maar ook hele planeten en zelfs zonnen. De nieuwe projectleider Puyar-Keotost begon een verhouding met Amtyphar-Thae, liet haar echter vallen zodra de katapult klaar was en haar medewerking niet meer nodig was.

Om te verhinderen dat de Laren hun broedervolken met de katapult gingen onderdrukken, maakte Amtyphar-Thae de constructieplannen openbaar toegankelijk. Maar daardoor ontstonden tragisch genoeg verschrikkelijke oorlogen. Als eerste van vele planeten werd de paradijselijke waterwereld Laccbogon het slachtoffer van de gravocompressor. Vluchtlingenstromen overspoelden de buurgalaxies. Dan kwam er een toename van sterke hyperstormen – de verhoging de hyperimpedantie kondigde zich aan. Overal in Larhatoon veranderde zonnen zich onverklaarbaar in zwartgaten of pulsars. 1331 NGT, in het jaar van de hyperschok, werd een tryortan-afgrond beschoten met een superzware Bassaron-katapult om deze te vernietigen. Maar daardoor ontstond een nieuw fenomeen dat zonnen vernietigde en zich vermeerderde, terwijl het door de galaxie en door de tijd heen en weer sprong. Deze sterrenhamer was de ultieme hetork tesser. Larhatoon zou in minder dan een jaar een enkel zwartgat worden. Hetzelfde lot dreigde voor de buurgalaxies en eventueel het gehele universum.

Daarmee eindigt het verhaal. Dit wordt overal in het contrafactmuseum verkondigd en toont wat er zou zijn gebeurd met het universum zonder het ingrijpen van het Atoopse tribunaal. De rechteres Saeqaer was destijds in Larhatoon verschenen en had rust en vrede gebracht. Niets dat na Laccbogon's vernietiging had kunnen gebeuren, volgens de gebeurtenissen van het verhaal, is werkelijk ingetreden.

Geen enkele bezoeker van het museum kan zich aan de levendige indrukken onttrekken dat dit verhaal achterlaat, ook Perry Rhodan niet. Hij heeft bovendien belangrijk informatie ontvangen. In het verhaal werd iets vermeld dat voor de Laren blijkbaar zeer belangrijk is: het vectorion. Mogelijk is er een verband met de eerste hetran en Larhat, de oorsprongswereld van de Laren. Meer hierover weet vermoedelijke de hoofddirecteur van het museum, de Greiko Baudencerc.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende