< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2732 • 2342    DE HETORK TESSER


Sinds haar eerste ruimtereis heeft de mensheid een spannende, bewogen geschiedenis meegemaakt: de Terranen

– zoals de leden van het verenigde mensenras zichzelf noemen – hebben al lang geleden verre sterreneilanden bereikt. Telkens weer stuiten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende beschavingen - en op het spoor van kosmische machten die de gebeurtenissen in het universum beïnvloeden.

In het jaar 1516 nieuw galactische tijdrekening is de Melkweg al twee jaar onder de invloed van het Atopische tribunaal, een nog altijd raadselachtige organisatie die van plan is voor vrede en veiligheid te zorgen in het kader van de 'Atopische orde'.

Ze hebben hun macht meerdere keren bewezen, onder andere door Perry Rhodan en imperator Bostich te veroordelen tot een gevangenisstraf van vijfhonderd jaar. Op een wereld waarvan de positie in het universum volkomen vreemd is voor de Terranen, moet Perry zich instellen op jarenlange boetedoening. Maar wie is de hetork tesser ..?


De boetecellen van Perry Rhodan en Bostich zijn dus leeg als de bemanning van de KRUSENSTER hen opspoort - de twee onsterfelijken zijn op de vlucht voor het Atopische tribunaal in een galaxie waar de Atopische orde ook heerst. Het volgende deel wordt opnieuw geschreven door een gastauteur, Michael Nagula, die schrijft over Perry Rhodan's reis.


Oorspronkelijke titel: Der Hetork Tesser

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Charlotte BakkerSamenvatting: hij is de vernietiger – gehaat door een hele galaxie.


Locatie en tijdsruimte: Bootasha – ?


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De onsterfelijke ontmoet een leeuw. Bostich – De Arkonide zit in een boetecel. Soroloyn Tevvcer – De Onryoon probeert om zijn toevertrouwden berouw te laten tonen. Avestry-Pasik – Een andere inzittende van de boetecellen. Neacue – Een langlevende amuseert zich.Perry Rhodan ontwaakt zonder enig tijdgevoel in een vreemde en toch vertrouwde omgeving – te vertrouwd want alles werkt alsof het direct uit zijn herinneringen werd ontnomen. Hij bevindt zich in een landhuis in de stijl van de jaren vijftig van de 20e eeuw van de oude tijdrekening. Van het fris gesteven beddengoed tot aan de Campbell-soepblikken in de voorraadkast is alles precies zo als Rhodan het kent uit zijn kindertijd en alles is absoluut echt. Dat geldt ook voor de leeuw in de tuin die hem, naast een stijgende zwaartekracht, verhindert om te vluchten.

Rhodan twijfelt er niet aan dat dit de plek is waar hij de vijfhonderdjarige hechtenis moet uitzitten die is opgelegd door het Atoopse tribunaal. Voor vermaak is ook gezorgd. Er is een fitnessruimte met zwembad, een bibliotheek en een zwart-wit televisie. In de bibliotheek zijn echter alleen maar romans te vinden tot aan het publicatiejaar 1971 en ook voor de televisie zijn alleen maar films en series beschikbaar die tot 1971 werden getoond. Dallas is voor Rhodan dus niet beschikbaar maar Star Trek kan hij wel bekijken. Zo verloopt de ene dag na de andere met dezelfde afloop. Rhodan houdt zich fit, kijkt tv en leest. Schone was en nieuwe voorraden verschijnen als door toverkunst, het afval verdwijnt vanzelf. Het is altijd zomer. Uurwerken zijn in het huis niet aanwezig. Alleen aan het wisselen van 'dag' en 'nacht' kan Rhodan ongeveer de duur inschatten van zijn oponthoud in deze merkwaardige omgeving.

Na enkele dagen rinkelt de ouderwetse draaischijf-telefoon. Soroloyn Tevvcer is aan de lijn, de voor Rhodan en Bostich bevoegde boetewachter. Een eerste ontmoeting vindt plaats op de bovenverdieping, waarvoor alleen bij dergelijke gelegenheden een deur verschijnt. Daar de in de planeetkorst ingebedde boetecel niet zo eenvoudig is te bereiken, spreekt Rhodan alleen maar via een holo-projectie met de Onryoon, in de door een energiescherm gehalveerde zaal die de gehele bovenverdieping inneemt. Tevvcer maakt Rhodan duidelijk dat de hechtenistijd niet eenvoudig zomaar uitgezeten kan worden maar dat Rhodan moet leren dat hij voor de expiratie van GA-yomaad verantwoordelijk is, die hij nu waarschijnlijk niet zal veroorzaken. Rhodan weigert mee te werken. In plaats daarvan probeert hij in de volgende weken meer over zijn gevangenbewaarder te ontdekken want van deze lijkt vervuld te zijn van een diep zittend verdriet. Tevvcer verwijst naar een dag dat hij bij een Kaydrin-voorval alles heeft verloren, trekt zich meteen terug als Rhodan hem hierover aanspreekt en meldt zich daarna lange tijd niet meer.

In plaats daarvan telefoneert een zekere Neacue, die beweert dat hij Rhodan met ontsnappen kan helpen. Neacue is één van de vele Benetahs die sinds enkele millennia met het ruimteschip PA NAEL zijn gestrand op Bootasha. De Benetahs bezitten enkele verbazingwekkende vaardigheden. Onder andere zijn ze telepaten, zijn in staat om de herinneringen van intelligente wezens te manipuleren en kunnen zich voortbewegen door de PEW-achtig metaaladers die de gehele planeet doorsnijden. Neacue bezoekt Rhodan ook persoonlijk. Hij arriveert in de gestalte van een draad uit de telefoonhoorn en neemt dan de vorm aan van een mensachtig hoofd. De Benetahs zijn verslaaft aan vermaak en met Rhodan verzekert Neacue zich beslist van bijzonder veel lol. Rhodan verneemt dat de Onryonen al sinds ongeveer 300 jaar actief zijn op Bootasha en dat er een gevangenen is die binnenkort zal ontsnappen.

Neacue brengt Rhodan per imago-contact samen met de andere gevangenen. Rhodan staat tot zijn verbazing tegenover een Lare genaamd Avestry-Pasik, die al twintig jaar op Bootasha vastzit vanwege een misdaad die hij nog helemaal niet heeft begaan. Zijn galaxie Larhatoon werd al een tijd geleden bezet door het Atoopse tribunaal. Daar is een verzetsbeweging (de proto-hetosten) en waarschijnlijk is Avestry-Pasik de aanvoerder. Een Laren-robotvloot is sinds jaren onderweg naar Bootasha, deze zal spoedig arriveren en met een aanval zorgen voor een afleidingsmanoeuvre. De Benetahs communiceren met de Lare en zullen Avestry-Pasik met behulp van een vae-overbrenger verplaatsen naar een Onryonenschip. Voor de Lare is Rhodan de gehate hetork tesser – de vernietiger van het concilie van zeven – desondanks moet hij met de Terraan samenwerken want Neacue wil het zo. Daarbij benut Rhodan zijn reputatie als booswicht om de Lare onder druk te zetten. Op Rhodan's wens wordt Bostich ook bij de planning betrokken. Neacue zal de vluchtelingen bovendien begeleiden. De Benetah verleiden Tevvcer tot samenwerking, als hij beloofd om bij de Onryoon de herinneringen te wissen aan het Kaydrin-voorval. Zo komt de Benetah in het bezit van tt-progenitoren waarmee cellenactiveerder-imitaties kunnen worden gefabriceerd, zodat de vlucht van de fractoren niet meteen zal opvallen. Neacue zorgt er bovendien voor dat Tevvcer niet zal vergeten om daarna met Rhodan, Bostich en Avestry-Pasik te praten.

Als de Laren aanvallen halen de Benetahs de drie vluchtelingen uit de boetecellen via de vae-capillairen. Eerst loopt alles volgens plan, maar door het neerstoten van een Laren-ruimteschip raken de vae-capillairen beschadigd. Enkele Benetahs sterven tijdens de passage en Bostich verliest zijn rechterarm. De vluchtelingen bevinden zich daarna in de Onryoonse ruimtevader GYUDOON. Rhodan moet zijn hoop op terugkeer in zijn galactische gebeuren vergeten omdat de GYUDOON onderweg is naar een wetenschappelijk onderzoeksplaneet van het Atoopse tribunaal, waar het vae-metaal wordt onderzocht. Deze planeet bevindt in Avestry-Pasik's thuisgalaxie Larhatoon, 20 miljoenen lichtjaar verwijderd, waar men niet is te spreken over de hetork tesser ...


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende