< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2729 • 2339    IN EEN NIEUW TIJDPERK


Sinds de mensheid in het heelal is doorgebroken heeft ze een geschiedenis vol afwisseling achter zich: de Terranen - zoals de leden van de verenigde mensheid zich noemen - zijn allang naar verre sterreneilanden doorgestoten. Steeds weer stuiten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende civilisaties en op het spoor van kosmische machten die de gebeurtenissen in het universum beïnvloeden.

In het jaar 1514 nieuw galactische tijdrekening staat de Melkweg voor een zware beproeving: aan de ene kant dreigt er een interstellaire oorlog tussen Tefroders en Blues, aan de andere kant eist het atopische tribunaal de jurisdictie over de Melkweg op. De Atopen veroordelen Perry Rhodan en imperator Bostich tot een 500-jarige eenzame opsluiting en verordenen dat het Arkon-stelsel aan zijn eigenlijke oerbevolking, de Naats, teruggegeven moet worden.

Het eigengerechtigde optreden van de Atopen lokt aan de ene kant hielenlikkers en crisisprofiteurs aan, maar wekt aan de andere kant het verzet in de galaxie. In het galacticum en op vele werelden denken de politici en militairen erover na hoe het verder moet. Maar één ding is zeker: men komt in een nieuw tijdperk ..


Er lijkt een nieuw tijdperk te zijn aangebroken waartegen de oude heersers weinig in te brengen hebben. Dat is tenminste de boodschap van het atopisch tribunaal. Maar op Terra en vele andere werelden is deze boodschap nog lang geen waarheid geworden, maar wordt het door velen gezien als hol geklets. En dus laat de volgende actie van het galactische verzet niet lang op zich wachten...


Oorspronkelijke titel: In eine neue Ära

Auteur: Marc A. Herren

Omslag: © Arndt Drechsler

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Rik RookSamenvatting: een beslissende slag kondigt zich aan – Terranen zoeken Perry Rhodan.


Locatie en tijdsruimte: Zaltertepe, Kreit-stelsel, Neo-Ganymedes, Aurora, Hyperon-Gal-Zuid – 24 september 1514 – 1 januari 1515 NGT (5101-5102 na Chr.)


Hoofdpersonen: Gucky – maakt de muisbever zijn dreigement waar en wordt hij een moordenaar? Toio Zindher – Helpt de mutante om Rhodan's spoor te vinden? Anna Patoman – Vindt de commandante van de GALBRAITH DEIGHTON-V de broodkruimels? Arun Joschannan – Hoe gedraagt de resident zich in het Ertrus-conflict? Cai Cheung – Verleent de solaire premier de gevluchte Arkonen politiek asiel? UFo – In welke richting stuurt de nieuwe voorzitter het lot van het galacticum?Voor de volken van de Melkweg is sinds de veroordeling van Perry Rhodan en Bostich alsook de verkondiging van de Atoopse orde een nieuw tijdperk aangebroken, maar het is nog niet iedereen duidelijk wat de intocht van de Atopen en hun hulpvolken werkelijk zal betekenen. Na een kort bezoek bij de solaire minister-presidente Cai Cheung, met wie hij de actuele situatie bespreekt, reist Arun Joschannan naar de door Ertrusers en Siganesen gekoloniseerde planeet Zaltertepe. Op 4 oktober 1514 NGT arriveren daar Joschannan en zijn plaatsvervanger Otieno Portella en ook Monkey, lordadmiraal van de USO, met afgevaardigden van de bond vrij Ertrus. Paior Gasparan, president van de BVE, en zijn vlootchef Tont Kytubashe willen de aanwezigheid van de Onryonen in het thuisstelsel van de Ertrusers niet langer dulden. Voor het geplande offensief hebben ze ondersteuning nodig van de LVT en de USO. Deze wordt door Joschannan en Monkey verzekerd. Uldormuhecze Foelybeczt (UFo), de nieuwe voorzitter van het galacticum uit het volk van de Cheborparners, geeft naderhand zijn zegen aan Monkey's beslissing. Foscer Ghuttcuyr, de Onryoonse bevelhebber van de bij het Kreit-stelsel gestationeerde ruimteroedels, wordt gesommeerd om zich terug te trekken op 30 oktober. Het ultimatum wordt vooral door de Terranen bejubeld. Precies dat was de opzet van de Ertrusers. Ze hopen dat alle Melkweg-volken hun voorbeeld volgen en zich zullen verzetten tegen de bezetter.

Intussen heeft Cheung in de bouwwerf van Neo-Ganymedes een ontmoeting met Homer G. Adams. Hij heeft Cheung's toestemming nodig voor de bouw van een privaat gefinancierd ruimteschip met 'zeer bijzondere voorzieningen'. Hoofd-financierder is Viccor Bughassidow. Het 'zbv'-schip moet met een hypertrans-progressor worden uitgerust, zodat intergalactische vluchten mogelijk worden. Daar Fionn Kemeny met Luna is vermist zal Sichu Dorksteiger deelnemen aan het project. De solaire premier geeft hiervoor de goedkeuring en stelt Jawna Togoya voor als projectleidster. Sinds de vernietiging van de JULES VERNE vertoeft de Posbi-vrouw als gast in het solaire huis en wacht op een nieuwe uitdaging. Wat later verleent Cheung ca. 23.000 verbannen Arkonen asiel op Terra. Aangevoerd door Chorest da Ragnaari stichten ze een kolonie op het Azoren-eiland Terceira, dat wordt omgedoopt in Nieuw-Atlantis.

De zoektocht naar Perry Rhodan en Bostich begint al kort na het afvoeren van beide fractors. Met de uit het Ghatamyz-stelsel terug ontboden GALBRAITH DEIGHTON-V volgt kolonel Anna Patoman het 'broodkruimelspoor' dat door Bostich's gemanipuleerde cellenactiveerder wordt achtergelaten. Mee aan boord zijn Gucky en Orest Athapilly, de directeur van TIPI. Samen bewerken ze de Tefroodse mutante Toio Zindher, met haar paravaardigheid waarvan uitstralingen van cellenactiveerders werken als lichtbakens. Zij weigert om te helpen bij de zoektocht naar Rhodan en Bostich. Terwijl Gucky een harde lijn volgt, wint Athapilly langzaam Zindher's vertrouwen. Gucky herkent dat het er niet alleen aan ligt dat Athapilly zich aangetrokken voelt tot de mooie Tefroodse. Hij is waarschijnlijk een emoter, wat betekend dat hij gevoelens kan manipuleren van zijn opponent. Zo wordt het eind oktober. De DEIGHTON bevindt zich aan de rand van de Southside omdat er geen cellenactiveerder-impulsen meer worden opgevangen. Na een liefdesnacht tussen Athapilly en Zindher verraadt ze hem dat ze de cellenactiveerders kan waarnemen op maar 1,5 lichtjaar afstand, bemerkt dan echter dat Athapilly haar manipuleert. Ze valt hem aan en verwondt hem, voordat ze kan worden geparalyseerd. Athapilly is niet levensgevaarlijk gewond.

Als de DEIGHTON de bewuste plek nadert, in de buurt van de kosmische lichtbakens Hyperon-Gal-Zuid, wordt er een Onryoons schip geobserveerd dat plotseling verdwijnt, alsof het door een soort sluier is gevlogen. Deze hyperenergiesluier lijkt op een Paros-schaduwscherm en wordt als paratron-camouflage (pacam-sluier) beschreven. Het is duidelijk dat zich hier een schuilplaats bevindt van de Onryonen en dat de fractors erheen werden gebracht. De DEIGHTON doorkruist de sluier, wordt snel ontdekt en moet vluchten. In het binnenste van de schuilplaats bevinden zich meer dan 10.000, deels tot klusters aaneengesloten, Onryoonse ruimteschepen. Hoogstwaarschijnlijk is dit maar één van de vele bases van het Atoopse tribunaal. De zoektocht naar Rhodan en Bostich moet voorlopig worden afgebroken. De DEIGHTON keert terug naar het Sol-stelsel.

Ghuttcuyr laat het ultimatum van de Ertrusers verstrijken. Zo komt het op 30 en 31 oktober tot een ruimteslag om het Kreit-stelsel. De krap 4000 eenheden sterke BVE-vloot gaan Ghuttcuyr's ruimteroedel van niet meer dan 240 schepen tegemoet; de Onryonen krijgen al snel versterking van 2400 schepen. Derhalve grijpt Monkey in met het ultraslagschip TRAJAN en 311 andere USO-gevechtsschepen. De LVT-vloot, in vier eenheden van elk 5000 schepen opgedeeld, wacht voorlopig af. Ze zet zich pas in beweging als daarna 21.360 Onryonenschepen in vier golven materialiseren. Zelfs bij deze machtsverhouding is de uitkomst van de ruimteslag ongewis, maar plotseling verschijnen er 8000 Onryonenschepen direct in de vliegpad van de vier Terraanse formaties. Een debacle dient zich aan, bovendien dreigt Ghuttcuyr met de vernietiging van de planeet Ertrus als er maar één LVT-schip ingrijpt in de strijd. In deze noodlottige situatie biedt Gasparan de Onryonen de capitulatie aan van de BVE en beveelt de LVT-vloot om af te draaien. Kytubashe weigert de capitulatie e


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende