< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2726 • 2336    DODENDANS


Sinds de mensheid in het heelal doorgebroken is heeft ze een geschiedenis vol afwisseling achter zich: de Terranen – zoals de leden van de verenigde mensheid zich noemen - zijn allang naar verre sterreneilanden doorgestoten. Steeds weer stuiten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende civilisaties en op het spoor van kosmische machten die de gebeurtenissen in het universum beïnvloeden.

In het jaar 1514 nieuw galactische tijdrekening, dat met het begin van het zesde millennium overeenkomt, behoort de Aarde tot de liga van vrije Terranen. Duizenden zonnestelsels met werelden waarop mensen wonen hebben zich bij dit sterrenrijk aangesloten.

Maar de galaxie is onrustig: aan de ene kant dreigt er een interstellaire oorlog, aan de andere is het Atopische tribunaal in de Melkweg actief- Zijn eerste representanten zijn de Onryonen die de uitlevering van Perry Rhodan en imperator Bostich eisen.

De beide mannen gelden als de hoofdfractors van een in de toekomst plaatsvindende wereldenbrand en juist dit moet verhinderd worden. Na aanzienlijke slachtoffers worden Rhodan en Bostich door het tribunaal tot een vijfhonderdjarige gevangenisstraf veroordeeld. Op een andere plek in de Melkweg krijgt de heerser van het Tefrodische rijk voor zijn hulp bij de gevangenzetting van Rhodan een celactiveerder. Maar niet alle Tefroders zijn het daarmee eens. Het komt tot een dodendans ...


De dramatische gebeurtenissen in het Tefrodische rijk hebben bewezen dat zelfs in dit centralistisch geleide regime het verzet bloeien kan. De aanslag op Vetris-Molaud heeft galaxiewijd bijna net zo'n enorm opzien gewekt als de veroordeling van Rhodan en Bostich. Maar ook op andere hemellichamen zijn er verzetsnesten ...

Michelle Stern houdt zich in de volgende aflevering bezig met het verzet op de aardse maan Luna, die zich allang niet meer in de orbit van de Aarde bevindt.


Oorspronkelijke titel: Totentanz

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: de strijd van het verzet – en de prijs van het succes.


Locatie en tijdsruimte: Apsuma – 5–13 oktober 1514 NGT (5101 na Chr.)


Hoofdpersonen: Schechter – De Tomopat is geen lijk. Vetris-Molaud – De tamaron moet een lijk worden. Oc Shozdor – De chef geheime dienst gaat desnoods over lijken. Achill Chonz Blumencron – De handelaars heeft een lijk in de kast. Uvan-Kollemy – De agent wil de lijkenstroom beëindigen.Als voorbereiding van de moordaanslag op Vetris-Molaud observeert Schechter de Tefroder Boocor Vazur, een bij de groep Norec aangesloten huurmoordenaar. Beide hebben hetzelfde doel. Schechter redt Boocor Vazur van een arrestatie door de beveiligingsagenten en laat hem voor zich werken. Hij vermoedt niet dat Uvan-Kollemy zijn spoor heeft opgepikt en steeds dichterbij komt. Als Uvan-Kollemy de Tefroders van het klooster ondervraagd, waarin Schechter en Gador-Athinas zich hadden verstopt, doorziet de abt zijn ware bedoeling. De abt blaast het klooster op, maar stuurt eerst de jonge non Khaika naar het tamaanse geneeskundehuis Amshor om de verzetsstrijders te waarschuwen. Maar Uvan-Kollemy overleefd de explosie en volgt Khaika's zwever.

Schechter neemt de plaats in van een oorlogsveteraan die is uitgenodigd bij de viering op 12 oktober 1514 NGT en zodoende dichtbij de tamaron is als Boocor Vazur toeslaat. De man handelt niet alleen: de tamaanse defensieminister Laolo Cewici is ook verwikkeld in de samenzwering. Zijn mensen hebben controle over één van de drie slagkruisers die het terrein beveiligen vanuit de hoogte. Het schip neemt Vetris-Molaud's beveiligingsenergiescherm onder vuur en werpt bommen af. Vetris-Molaud en zijn zwangere vriendin Amyon Kial, die bij hem de cellenactiveerder zou aanreiken, raken zwaargewond. Maar dan krijgen de beveiligingsagenten de overhand. Schechter had dat verwacht en gedraagt zich rustig. Hij is schijnbaar gewond en wordt met Vetris-Molaud naar het geneeskundehuis Amshor gebracht. Vetris-Molaud wordt daar door zijn lijfwachten, de technoschorpioenen, geopereerd.

Terwijl Schechter uithaalt voor de finale slag tegen Vetris-Molaud wordt duidelijk dat de minister van zorg en welzijn Ashya Thosso eveneens bij de samenzweerders hoort. Ze probeert de positie van de tamaron te verzwakken. Met de ondersteuning van de cellenactiveerder overleefd Vetris-Molaud zijn verwondingen. Amyon Kial kan eveneens worden gered, maar haar ongeboren kind is dood. Schechter nadert de tamaron, wordt echter door Uvan-Kollemy neergeschoten, die alles observeerde en de juiste conclusies had getrokken. Lan Meota teleporteert Vetris-Molaud in veiligheid. Satafar en de technoschorpioenen handelen de rest af. Gador-Athinas en Khaika zoeken toevlucht in A.C. Blumencron's schip FRANCESCO DATINI, nadat ze alle sporen die naar hen toe leiden hebben vernietigd.

Ondanks het verdriet om het dode kind komt Vetris-Molaud gesterkt uit deze situatie. Samenzweerders in de hoogste posities zijn ontmaskerd. Ze worden in het openbaar terechtgesteld. Oc Shozdor doet de tamaron de cellenactiveerder om. Het oude symbool van de meesters van de eilanden wordt als een gigantisch hologram boven hen geprojecteerd. Dan spreekt Oc Shozdor Vetris-Molaud aan met zijn nieuwe titel: maghan!


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende