< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2725 • 2335    DE PRIJS DER GERECHTIGHEID


Sinds haar eerste ruimtereis heeft de mensheid een spannende, bewogen geschiedenis meegemaakt: de Terranen – zoals de leden van het verenigde mensenras zich noemen - hebben al lang geleden verre sterreneilanden bereikt. Telkens weer stuiten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende beschavingen - en op het spoor van kosmische machten die de gebeurtenissen in het universum beïnvloeden. In het jaar 1514 nieuw galactische tijdrekening, dat volgens de oude kalender overeenkomt met het begin van het zesde millennium, behoort de Aarde tot de liga van vrije Terranen. Duizenden zonnestelsels, waar mensen zijn gevestigd, hebben zich samengevoegd tot deze sterrenstaat. Maar er heerst onrust in de galaxie: aan de ene kant dreigt er oorlog tussen de Tefroders en de Blues, aan de andere eist het omineuze Atopische tribunaal de wettelijke soevereiniteit over alle werelden van de Melkweg op. Zijn eerste representanten zijn de Onryonen, die de uitlevering van Perry Rhodan en imperator Bostich eisen.

De twee mannen worden beschouwd als de hoofdfractoren in de toekomstige wereldenbrand, die voorkomen moet worden. Na aanzienlijke slachtoffers worden Rhodan en Bostich door het tribunaal veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijfhonderd jaar. Elders in de Melkweg triomfeert intussen de heerser van het Tefrodische rijk: als wederdienst voor zijn hulp bij de arrestatie van Rhodan krijgt hij een celactiveerder. Hij beschouwt het als de prijs der gerechtigheid ...


Niet iedereen wil het Tefrodische rijk in handen van een onsterfelijke geven. Maar de middelen om dit te voorkomen, zijn beperkt - helemaal sinds de liaison van de Tamaron met de Onryonen. Ook in het volgende deel blijven we op de Tefrodische hoofdwereld en volgen Schechter's weg.


Oorspronkelijke titel: Preis der Gerechtigkeit

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Charlotte BakkerSamenvatting: de tamaron bereidt zijn overwinning voor - en het verzet plant een aanslag.


Locatie en tijdsruimte: Tefor – 15 september – 5 oktober 1514 NGT (5101 na Chr.)


Hoofdpersonen: Schechter – Voor de Tomopaat zijn leven en dood niet onbetekenend. Vetris-Molaud – De tamaron vindt het eeuwige leven verleidelijk. Gador-Athinas – De Tefroder verleidt een non. Achill Chonz Blumencron – Voor de Terraan is alles om het even.Gador-Athinas brengt Schechter naar Tefor. Daar verstoppen beide zich in het klooster Vraz dat door Tefroders wordt bewoond die in het verleden door Vetris-Molaud's technoschorpioenen zijn gefolterd. Dit niet zonder geestelijke of lichamelijke schade hebben overleefd en daarom met het verzet samenspannen. Gador-Athinas en Schechter worden door de jonkheer bezocht, de aanvoerder van de verzetsbeweging, zijn ware identiteit kent niemand. Gador-Athinas heeft Schechter, die voorheen als huurmoordenaar heeft gewerkt, reeds medegedeeld wat van hem wordt verwacht. Nu noemt Schechter de prijs voor de uitschakeling van Vetris-Molaud: de cellenactiveerder moet aan hem worden afgestaan. De jonkheer stemt toe, als het hem lukt om deze eigenhandig te pakken.

De aanslag moet op 12 oktober 1514 NGT plaatsvinden. Op deze dag wil Vetris-Molaud in het kader van een feestelijke plechtigheid de cellenactiveerder in het openbaar omdoen. Vetris-Molaud's chef van de geheime dienst Oc Shozdor heeft reeds meerdere potentiële bronnen van gevaar geïdentificeerd. Enkele staatsgreep voorbereidende officieren die zich hebben verenigd in de groep Norec. Het eeuwigdurende zusterschap en de republikeinse kring staan eveneens onder observatie. Oc Shozdor vermoedt niet dat al deze groeperingen slechts pionnen zijn van de jonkheer en voor een afleidingsmanoeuvre moeten zorgen. De ware aanslagpleger zal Schechter zijn. Daar hij bij geen enkele groepering hoort valt hij buiten het bewakingsspectrum.

De verschijningsvorm van de Tomopaat wordt door Caus-Iver, de chef-medicus van het tamaanse geneeskundehuis Amshor (tegelijkertijd vooraanstaande strateeg van het verzet) chirurgisch veranderd. Hij ontvangt twee normale armen en een gelaatsverandering. Bij een oude vriend zorgt hij zich bovendien voor een nieuw identiteitsbewijs. Hij maakt echter een fout: bij een zwerftocht door de stad doodt hij in een aanval van paniek de schilder Aacyr-Cugham, die hem op straat aansprak over zijn uiterlijk. Van deze moord hoort de agent Uvan-Kollemy en herkent daarin meteen iets ongewoons. Het zet hem op het spoor van Schechter.

Schechter verzoekt Gador-Athinas om hem een mentaal-dilatatiekap te bezorgen. De handelaar A. C. Blumencron heeft zelfs zo'n apparaat op voorraad. Daarmee simuleert Schechter op 5 oktober de aanslag. Het plan voorziet erin dat Schechter in de identiteit van een tamaanse miljonair de tamaron zal benaderen tijdens de plechtigheid. Blues, die als gasten zijn uitgenodigd voor de ceremonie, zullen met drugs tot razernij worden gebracht en voor chaos zorgen. In Schechter's kunstmatige armen verstopte bommen zullen Vetris-Molaud's beveiligingsenergiescherm laten instorten. Het plan mislukt in de simulatie catastrofaal. Schechter besluit om het te veranderen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende