< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2721 • 2331    DE PARADIEF


Sinds de mensheid in het heelal doorgebroken is heeft ze een geschiedenis vol afwisseling achter zich: de Terranen – zoals de leden van de verenigde mensheid zich noemen - zijn allang naar verre sterreneilanden doorgestoten. Steeds weer stoten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende civilisaties en op het spoor van kosmische machten die het gebeuren in het universum beïnvloeden. In het jaar 1514 nieuw galactische tijdrekening, dat met het begin van het zesde millennium overeenkomt, behoort de Aarde tot de liga van vrije Terranen. Duizenden zonnestelsels waar op de werelden mensen wonen hebben zich bij dit sterrenrijk aangesloten.

Maar de galaxie is onrustig: aan de ene kant dreigt er een interstellaire oorlog, aan de andere kant is het Atopische tribunaal in de Melkweg actief. Zijn eerste representanten zijn de Onryonen die de uitlevering van Perry Rhodan en imperator Bostich eisen. De beide mannen moeten wegens zogenaamde misdaden berecht worden.

In de Startac-Schroeder-kliniek op Terra ligt intussen een van de belangrijkste helpers van Perry Rhodan sinds twee jaar in coma: de muisbever Gucky. Hem weer in het spel te brengen zou Rhodan een waardevolle joker verschaffen. Maar iemand staat dit plan in de weg: de paradief ...


Weer wordt de Aarde het toneel van een confrontatie tussen de onsterfelijken en hun tegenstanders. Gucky's ontwaken en de aankomst van andere celactiveerderdragers aan de ene kant zowel als de positionering van Tamaron Vetris-Molaud's machtige mutantengroep aan de andere kant doen het ergste vrezen.

Michael Marcus Thurner blijft met zijn volgende aflevering op de Aarde en beschrijft de jacht van het Atopische tribunaal en zijn bondgenoten.


Oorspronkelijke titel: Der Paradieb

Auteur: Leo Lukas

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: Gucky ontwaakt uit een diepe coma – een veranderde in een veranderde wereld.


Locatie en tijdsruimte: Sol-stelsel – Eind augustus – 4 september 1514 NGT (5101 na Chr.)


Hoofdpersonen: Severin Fock – De negentienjarige krijgt de kans om zijn idool te helpen. Andessou Bouring – De medicus behandelt sinds een jaar een heel bijzondere patiënt. Muaz Riocourt en Shadin Riocourt – De psi-begaafde broer en zus raken verwikkeld in tragische gebeurtenissen. Gucky – De Ilt ontwaakt en beseft iets huiveringwekkends. De vier veroveraars – Het Tefroodse mutantenkorps maakt jacht op een cellenactiveerderdrager.Toio Zindher, Satafar, Lan Meota en Trelast-Pevor bereiken het Sol-stelsel als blinde passagiers in vrachtcontainers. Ze nemen de identiteit aan van een familie die sinds enige tijd op precies dat moment de beschikking heeft over het exclusieve Cosmoledo-orbital. De reis gaat verder naar Terrania. De vier mutanten logeren in het luxueuze hotel Croesus Terrania, waar ze een explosie veroorzaken. Daarbij ruimen ze een hotelbediende uit de weg die hen te nabij was gekomen, bovendien ziet het er in het openbaar nu zo uit alsof deze vanzelf is gestorven. In werkelijkheid bereiden ze de aanval voor op hun persoonlijke doel: Perry Rhodan. Als vitaaltelepate kan Toio Zindher het vitaalenergiespoor van cellenactiveerderdragers 62 uren lang herkennen, tot op een afstand van twee miljard kilometer. Zo bemerkt ze Rhodan's landing op 26 augustus 1514 NGT. Ook Bostich's en Ronald Tekener's aankomst enkele dagen later blijft voor haar niet verborgen.

Prof. Andessou Bouring behandelt de comateuze muisbever Gucky in de Startac-Schroeder-kliniek. Daar bevindt zich ook Severin Fock, een mutant van de TIPI, na een sportongeval. Severin heeft geen ogen, is echter niet blind. Hij heeft de gave die hij als beeldvormen beschrijft en die hem mogelijk maakt om te zien via de ogen van alle personen in zijn omgeving. Een echte telepaat is hij dus niet, hij kan geen gedachten lezen. Bouring brengt Severin samen met zijn prominentste patiënt. De mutant dringt geleidelijk door tot Gucky. De muisbever ontwaakt op 1 september en is gezond, heeft echter al zijn paravaardigheden verloren, hoewel hij zijn psi-potentiaal eerder nog had versterkt. Als hij Severin aanraakt onttrekt Gucky onopzettelijk bij de jonge man alle vitaalenergie en zijn paravaardigheid.

Gucky ontvangt zware beschuldigingen vanwege Severin's dood en slaat op de vlucht. De situatie raakt buiten controle als broer en zus Shadin en Muaz Riocourt erbij komen, twee TIPI vrienden van Severin. Shadin Riocourt bezit de vaardigheid om euforische gevoelens in anderen personen op te roepen. Muaz is een zwakke telekineet en straalt bovendien negatieve gevoelens uit. Gucky wordt hierdoor beïnvloed. Hij botst per ongeluk tegen Muaz, absorbeert onopzettelijk zijn vitaalenergie en paravaardigheden en wil daarna zelfmoord plegen. Shadin zet haar krachten in om hem tegen te houden. Ze is ervan overtuigd dat Gucky zichzelf kan beheersen. Daadwerkelijk gebeurt er niets als hij toelaat dat ze hem aanraakt. Op 4 september spreekt Gucky voor de eerste keer weer met Rhodan. De muisbever lijdt nog onder de recente gebeurtenissen, maar Rhodan heeft Gucky's hulp nodig en wil hem laten ophalen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende