< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2719 • 2329    ENTERCOMMANDO GOS'TUSSAN


Sinds de mensheid de ruimte in is gegaan, heeft zij een spannende, bewogen geschiedenis meegemaakt: de Terranen - zoals de leden van het verenigde mensenras zichzelf noemen - hebben niet alleen millennia lang hun eigen melkwegstelsel verkend, maar zijn allang doorgedrongen tot verre sterreneilanden. Telkens weer stuiten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende beschavingen - en op het spoor van kosmische machten die de gebeurtenissen in het universum beïnvloeden. In het jaar 1514 nieuw galactische tijdrekening, dat volgens de oude kalender overeenkomt met het begin van het zesde millennium, behoort de Aarde tot de liga van vrije Terranen'

Duizenden zonnestelsels, waar mensen zijn gevestigd, hebben zich tot deze sterrenstaat samengevoegd. Maar er is onrust over de galaxie gekomen: aan de ene kant dreigt er oorlog tussen de Tefroders en de Blues, aan de andere eist het omineuze Atopische tribunaal de wettelijke soevereiniteit over alle werelden van de Melkweg op. Haar eerste representanten zijn de Onryonen, die de uitlevering van Perry Rhodan en imperator Bostich eisen – ze moeten wegens talrijke misdaden berecht worden. Hun ergste misdaad zou echter in de toekomst liggen en wordt als 'wereldenbrand' omschreven.

Om Bostich te pakken te krijgen, bezet de Atopische rechter Chuv het Arkon-stelsel. Nu moet Bostich ingrijpen, als hij zijn goede naam wil redden. Dat leidt tot het entercommando GOS'TUSSAN …


De rechters zijn kennelijk vastbesloten om de Atopische orde in de Melkweg af te dwingen en zien dit als vredesopvoeding. Een dergelijke dwang van buitenaf is tot nu toe noch door de Terranen, noch door de Arkoniden bijzonder goed ontvangen. Een derde volk lijkt zich er ook fel tegen te verzetten: de Tefroders.


Oorspronkelijke titel: Enterkommando GOS' TUSSAN

Auteur: Verena Themsen

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Plantekening (Duits exclusief): paratronconverter door Johannes Fischer

Nederlandse vertaling: Rik Rook


OPMERKING 1: de voortzetting van dit thema Bostich staat in PR 2722.

OPMERKING 2: de voortzetting van dit thema Arkon staat in PR 2744.

OPMERKING 3: schrijffout op de Duitse omslag – in de titel van de roman staat een spatie teveel. Het moet GOS'TUSSAN zijn in plaats van GOS' TUSSAN.Samenvatting: in het vizier van het Atoopse tribunaal – en op de drijvende wereld.


Locatie en tijdsruimte: Arkon-stelsel – 28–29 augustus 1514 NGT (5101 na Chr.)


Hoofdpersonen: Bostich I – De voorzitter van het galacticum en imperator van Arkon wordt door de Atopen opgejaagd. Ronald Tekener – Als Bostich's lijfwacht moet de smiler alle registers opentrekken. Chuv – Een Atoop komt in de buurt van zijn doel. Tormanac da Hozarius – De viceimperator van Arkon draagt grote verantwoordelijkheid.Bostich is bereid om Vothantar Zhy op te offeren om te verhinderen dat het Arkon-stelsel de onneembare vesting wordt van het Atoopse tribunaal. Zijn aanval wordt echter afgeweerd en de GOS'TUSSAN II wordt door de CHUVANC buiten gevecht gesteld met een wapen dat vanwege haar werking de naam Babylonische verblinder krijgt. Deze onderbreekt door terugkoppelingseffecten met het paratronscherm de gehele interne scheepscommunicatie van het doel, wat tot uitval leidt van alle niet door HO-schermen beveiligde systemen. Onryoonse entercommando's dringen door in het weerloze dubbeltrechterruimteschip. Ze hebben de opdracht om Bostich gevangen te nemen. Deze vlucht samen met zijn lijfwacht Ronald Tekener in een geheime uitwijkcentrale.

Ondertussen heeft Tormanac da Hozarius een ontmoeting met Chuv om te onderhandelen op de planeet Naat. De rechter verkondigt dat de Atoopse orde gerespecteerd moet worden. Om deze reden moet het Baag-stelsel aan zijn ware kinderen, de Naats, worden teruggegeven. De Arkonen moeten het stelsel binnen een jaar ontruimen, anders dreigt voor hen de uitroeiing. De viceimperator zegt dat zo'n snelle evacuatie onmogelijk is, het lukt hem alleen maar te onderhandelen tot een uitstel van vijf jaar.

De Jaj Gemian Ocary benut opnieuw zijn Thala-gedaante om in de buurt van de imperator te komen. Bostich doorzien die misleiding en doodt de gedaantewisselaar. Even later worden ze door Onryonen in de tang genomen. Daarbij wordt Bostich doodgeschoten – een ongelukkige vergissing want hij moest levend gevangen worden genomen. Tekener begeeft zich alleen naar de ARGO, wordt echter in de buurt van zijn slagkruiser door een overmacht aangevallen. Plotseling verschijnen er Katsugo's die de Onryonen paralyseren. Een man in een gevechtspak met spiegelde helm voert de robots aan. Het is Bostich! In zijn plaats was een met organisch materiaal, uit Bostich's cellen gekweekt, overtrokken robotdubbelganger 'gestorven'. Tekener had tijdens zijn gehele voorafgaande oponthoud in de GOS'TUSSAN II uitsluitend met deze dubbelganger te maken. Deze werd door Bostich op afstand bestuurd via een mentaal-dilatatiekap, wat de door Tekener geobserveerde vertraagde reacties verklaart. Nog meer exemplaren van dit, uit de Vario-1000 verder ontwikkelde, model duiken intussen overal op in de GOS'TUSSAN II om voor verwarring te zorgen bij de Onryonen.

Bostich houdt de GOS'TUSSAN II voor verloren en geeft Has'athor Famai het bevel voor de capitulatie. Hijzelf en Tekener verlaten het ruimteschip met de ARGO, doorkruisen het kristalscherm via de nog steeds actieve paratunnel en vliegen naar het Sol-stelsel.

Hier had intussen ook Perry Rhodan toevlucht gevonden in het solaire huis. De Onryonen hebben het Sol-stelsel met Luna verlaten. Niemand weet waar de Maan zich bevindt, maar iedereen is blij over het verdwijnen van de vreemde indringers. Het Sol-stelsel wordt onmiddellijk door het TERRANOVA-scherm afgegrendeld.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende