< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2714 • 2324    HET ULTIMATUM VAN DE ONRYONEN


Sinds de mensheid de ruimte in is gegaan, heeft zij een spannende, bewogen geschiedenis meegemaakt: de Terranen - zoals de leden van het verenigde mensenras zichzelf noemen - hebben niet alleen millennia lang hun eigen melkwegstelsel verkend, maar zijn allang doorgedrongen tot verre sterreneilanden. Telkens weer stuiten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende beschavingen - en op het spoor van kosmische machten die de gebeurtenissen in het universum beïnvloeden.

In het jaar 1514 nieuw galactische tijdrekening, dat volgens de oude kalender overeenkomt met het begin van het zesde millennium, behoort de Aarde tot de liga van vrije Terranen. Duizenden zonnestelsels, waarop mensen zijn gevestigd, hebben zich tot deze sterrenstaat samengevoegd.

Maar een vreemde macht heef zijn intrek genomen op de aardse maan en heeft Luna in een mysterieuze techno-korst gehuld. De Onryonen eisen in de naam van het Atopische tribunaal de uitlevering van Perry Rhodan en imperator Bostich - ze moeten berecht worden voor talrijke misdaden. De ergste misdaad zou echter nog in de toekomst liggen en wordt beschreven als 'wereldenbrand'. Maar de Onryonen willen de hele Melkweg de gerechtigheid van de 'Atopische orde' brengen en richtten hun blik op crisisgebieden. Een daarvan ligt in de galactische Eastside. En daar komt het ook tot het ultimatum van de Onryonen ...


De macht van de Onryonen wordt - dat schijnen de gebeurtenissen rond WOCAUD aan te tonen - geenszins volledig erkend. Het zelfbewustzijn van de Tefroders en hun lef hebben de dienaren van de Atopische orde een gevoelige nederlaag bezorgd. Maar één slag beslist de oorlog niet en veel wijst erop dat het een pyrrusoverwinning kan zijn geweest ...


Oorspronkelijke titel: Das Ultimatum der Onryonen

Auteur: Uwe Anton

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz

Nederlandse vertaling: Rik RookSamenvatting: het conflict om ITHAFOR-5 escaleert – het Atoopse tribunaal grijpt in.


Locatie en tijdsruimte: Ghatamyz-stelsel, Quinto-Center – 28–31 juli 1514 NGT (5101 na Chr.)


Hoofdpersonen: Ronald Tekener – De 'Smiler' weet niet veel nieuws over Bostich te vertellen. Monkey – De lordadmiraal van de USO tast de situatie af. Famather Myhd – De Tefroodse hyperenergie-expert staat voor een oeroud raadsel. Kolonel Anna Patoman – De commandante van een observatieruimteschip is de wanhoop nabij dat zie niet mag ingrijpen. Ghonvar Toccepur – De Onryoonse representant verkondigt een ultimatum. Vetris-Molaud – De hoge tamrat strijkt met de eer.De verovering van het polypoortstation ITHAFOR-5 was meer een symbolische daad want de Tefroders kunnen dit transportsysteem niet gebruiken zolang zij alleen een A-controller hebben. Met hun hoge rang controllers verhinderen de voor het polypoortnet verantwoordelijke schaduw-Maahks iedere in- en uitgaande transfer. Daarvan zijn de Tefroders tot nu toe ook van uitgegaan, maar op 28 juli 1514 NGT activeren alle transferkokers zich zelfstandig. Chef-wetenschapper Famather Myhd observeert merkwaardige fenomenen bij het transportproces en vindt erna een versteende vinger in een weer inactieve transferkoker. Het vingerkootje kan bij geen enkel bekend wezen word ingedeeld. Commandant Gornen Kandrit houdt de vondst voor niets bijzonders, tot Myhd vaststelt dat de vinger 19,442 miljard jaar oud is en zodoende ouder is dan het universum. Deze moet echter uit het standaard universum komen want strangeness-waarde is nul. Projjid Tyx, de in het station gevangen gehouden voormalige Jülziish chef-wetenschapper, levert de enige logische verklaring voor deze paradox: de versteende vinger stamt waarschijnlijk uit een ver verwijderde toekomst!

Kolonel Anna Patoman haat passiviteit, moet echter inactief toekijken hoe opnieuw vloten van de Jülziish en de Tefroders zich op elkaar storten in het Ghatamyz-stelsel. De Jülziish lijden een nederlaag. Nog meer eenheden van het nieuwe tamanium verschijnen. Ditmaal zijn er troepentransportschepen bij want de Tefroders plannen een invasie op de planeet Ghatam. Patoman is op de hoogte, mag echter niet ingrijpen want het versplinterde galacticum kan nog niet beslissen over een handelwijze en eensgezind tot een besluit komen. De volgende ruimteslag schijnt onontkoombaar te zijn, maar dan verschijnen 450 ruimteschepen van de Onryonen. Ghonvar Toccepur meldt zich vanaf zijn vlaggenschip, de ruimtevader CHARILL, en verbiedt alle gevechtshandelingen. Prompt krijgen de Tefroders versterking van 700 gevechtsschepen. Ook Vetris-Molaud is erbij met de VOHRATA. De Tefroders vallen aan, waarbij ze overgangsaandrijving inzetten zodat ze voor de lineairruimtetorpedo's veilig zijn. Vetris-Molaud jaagt de Onryonen op de vlucht en bereikt daarmee precies dat wat de Terranen, de Arkonen en het galacticum door hun aarzelen niet bereikt hebben: hij bewijst dat de Onryonen niet onoverwinnelijk zijn. Maar Toccepur heeft nog een troef achter de hand. Hij beveelt de Tefroders om zich terug te trekken. Anders zal het Atoopse gerechtshof Luna worden verplaatst in een baan rond Tefor, dus in het centrum van het nieuwe tamanium. Toccepur kondigt tevens de desactivering aan van het polypoortnet.

Deze gebeurtenissen krijgt de nieuwe USO te horen. Ronald Tekener is zojuist met de ARGO teruggekeerd van een audiëntie bij Bostich I. De Arkoonse imperator houdt de aanklacht van het Atoopse tribunaal weliswaar voor absurd, heeft zich echter veiligheidshalve uit de openbaarheid teruggetrokken. De Cheborparner Uldormuhecze Foelybeczt (UFo) vervangt hem in het galacticum. Tekener en lordadmiraal Monkey hebben argwaan dat het opduiken van de Atopen en de machtsdemonstraties van de Tefroders niet toevallig zomaar op dezelfde tijd gebeurden. Monkey neemt aan dat Vetris-Molaud met de Onryonen samenspant. Hoewel de USO zich aan alle galactische volkeren heeft verplicht, besluit Monkey om te handelen zoals Atlan dat deed – hij wil de Terranen bijstaan. De verwijdering van Luna uit het Sol-stelsel zal in de huidige situatie zelfs een voordeel zijn voor de Terranen. Derhalve moet worden verhinderd dat de Tefroders ingaan op Toccepur's eisen. Een door Tekener geleidt actieteam zal via JERGALL naar ITHAFOR-5 doordringen en andere gevechtshandelingen uitlokken. De transfer wordt echter verstoord. De reeds bekend vertragingen treden op. Op het doel aangekomen, verkondigt Tekener's SERUN dat alle levensfuncties van de Terraan zijn uitgevallen en zijn hart onherstelbaar is beschadigd. Tekener stort neer.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende