< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2713 • 2323    IN DE ZEE DER WOLKEN


Sinds de mensheid de ruimte in is gegaan, heeft zij een spannende, bewogen geschiedenis meegemaakt: de Terranen - zoals de leden van het verenigde mensenras zichzelf- noemen - hebben niet alleen millennia lang hun eigen melkwegstelsel verkend, maar zijn ook al lang gevorderd naar verre sterreneilanden. Maar uitgerekend de Maan, het dichtstbijzijnde hemellichaam, is voor de Terranen vreemd geworden. Steeds weer stuiten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende civilisaties - en op het spoor van kosmische machten die het gebeuren in het universum beïnvloeden. In het jaar 1514 nieuw galactische tijdrekening, dat volgens de oude tijdrekening met het begin van het zesde millennium overeenkomt, behoort de Aarde tot de liga van vrije Terranen. Duizenden zonnestelsels op werelden waar mensen wonen hebben zich bij dit sterrenrijk aangesloten. Maar op de maan van de Aarde heeft zich een vreemde macht genesteld en Luna in een geheimzinnige techno-korst gehuld. De Onryonen eisen in naam van het Atopische tribunaal de uitlevering van Perry Rhodan en imperator Bostich - ze moeten wegens talrijke misdaden berecht worden. De ergste misdaad zou echter in de toekomst liggen en wordt als 'wereldenbrand' omschreven. Terwijl Perry Rhodans vlucht van de maan slaagt, sluiten zijn begeleiders zich bij het lunaire verzet aan om de mysterieuze tegenstander te bespieden en indien mogelijk schade te berokkenen. Hun weg naar de nieuwe geheimen van de Maan eindigt in de zee der wolken ...


Alhoewel er slachtoffers te beklagen zijn: een van de geheimen van de Maan lijkt ontsluierd te zijn. Maar er ligt in de kennis tot nu toe geen middel hoe de Onryonen de baas te worden, laat staan hoe de lunaire bevolking te bevrijden is. De heersers van de maan zetten intussen vaart achter hun plannen.


Oorspronkelijke titel: Im Wolkenmeer

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Dirk Schulz

Illustratie intern (Duits exclusief): © Dirk Schulz

Nederlandse vertaling: Hans van der Schoor


OPMERKING: de voortzetting van dit thema staat in PR 2727.Samenvatting: het lunaire verzet wordt actief – doorstoot naar de Mare Nubium.


Locatie en tijdsruimte: Luna – 29 juli – 2 augustus 1514 NGT (5101 na Chr.)


Hoofdpersonen: Leza Vlyoth – De marshall van het Atoopse tribunaal probeert zijn reputatie als perfecte jager te redden. Shanda Sarmotte – De telepate tast de lunaire sector af. Fionn Kemeny – De wetenschapper onderzoekt het geheim van de technokorst. Pri Sipiera – De aanvoerster van het lunaire verzet moet leren om door te zetten. Angh Pegola – Een verzetsstrijder volgt een eigen doel.Angh Pegola werd door Leza Vlyoth geprepareerd. De jager kan daardoor de activiteiten van een groep van het lunaire verzet, waar Pegola bijhoort, altijd volgen. De Jaj wordt duidelijk dat de verzetsstrijders het op het synapsenprioraat in het Mare Nubium hebben gemunt. Met instemming van kanselier Fheyrbasd Hannacoy – die daarmee over Shekval Genneryc heenstapt – begint Vlyoth met de jacht op de groep. Pri Sipiera, Shanda Sarmotte, Toufec en Fionn Kemeny zijn er ook bij. De jager baant in het geheim een weg voor de verzetsstrijders naar het synapsenprioraat en bereidt daar een hinderlaag voor. Drie nietsvermoedende Onryonen worden als pionnen vooruit gestuurd. Ze vallen in handen van de Lunaren en verraden hen waar het bureau zich bevindt van hun superieur. Van deze verwachten Pri en haar begeleiders meer informatie. Ze handelen geheel volgens plan en Vlyoth wacht ze persoonlijk op in de gedaante van een leidinggevende Onryoon.

Pegola verwijdert zich stilzwijgend van de groep omdat hij zo veel mogelijk vernielingen wil aanrichten in het synapsenprioraat. Hij snelt toe als redder in nood wanneer zijn kameraden door gevechtsrobots en Onryonen worden aangevallen. Maar dat gebeurt niet zo verrassend als door Vlyoth was gepland want Shanda heeft op het laatste moment gedachten gelezen dat het om een val ging. De verzetsstrijders kunnen vluchten. Daarbij ontmoet Pegola de Tolocest met de naam 'Bij-het-Röntgenhuis'. Deze maakt hem opmerkzaam van een peilzender in zijn lichaam. De Lunair verwijdert het ding met een desintegrator, waarbij hij zichzelf zwaar verwondt. Zijn kameraden halen hem op en ontmoeten nu ook de Tolocest. Kemeny is gefascineerd van het merkwaardige wezen en komt waardevolle informatie te weten: het grootste deel van het techno-vlechtwerk dient als accumulatie van energie voor het transpositor-netwerk. De transpositoren (er zijn tienduizenden daarvan) zijn voor de opwekking van een structuurveld dat men nodig heeft om de Maan te verplaatsten. Het techno-vlechtwerk is dus niets anders als een gigantische overbrengerinstallatie! Het door de Tolocesten bediende synapsenprioraat dient als stuurcentrum. Het staat vast dat de Onryonen niet de scheppers zijn van dit alles. Door zijn vernielingswerk heeft Pegola de installatie, die blijkbaar binnenkort in gebruik zou worden genomen, blijvend belemmerd.

Vlyoth achtervolgt zijn slachtoffer ondanks de uitval van het peilsignaal en stelt vol woede vast dat zijn oorspronkelijke plan is mislukt. Angh weet dat hij nog maar weinig uren heeft te leven en offert zichzelf op, door alle bommen die hij bij zich heeft tegelijkertijd te ontsteken. De achtervolgers lijden zware verliezen, Vlyoth zelf raakt levensgevaarlijk gewond. De overlevende verzetsstrijders keren op 2 augustus 1514 NGT terug naar Luna-city. Vlyoth heeft opnieuw gefaald. Hij wil sterven uit schaamte, maar hij komt weer bij in een medostation – in zijn ware gedaante, dat nu geen geheim meer is voor Shekval Genneryc.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende