< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2700 - 2799

38e cyclus – – HET ATOOPSE TRIBUNAAL

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2704 • 2314    DE TERUGKEER VAN DE JULES VERNE


Sinds de mensheid de ruimte in is gegaan, heeft zij een spannende, bewogen geschiedenis meegemaakt: de Terranen - zoals de leden van het verenigde mensenras zichzelf noemen - hebben niet alleen millennia lang hun eigen melkwegstelsel verkend, maar zijn allang doorgedrongen tot verre sterreneilanden. Telkens weer stuiten Perry Rhodan en zijn metgezellen op ruimtevarende beschavingen - en op het spoor van kosmische krachten die de gebeurtenissen in het universum beïnvloeden.

In het jaar 1514 nieuw galactische tijdrekening, dat volgens de oude kalender overeenkomt met het begin van het zesde millennium, behoort de Aarde tot de liga van vrije Terranen. Duizenden zonnestelsels, waarop mensen zijn gevestigd, hebben zich tot deze sterrenstaat samengevoegd.

Maar uitgerekend de Maan, het dichtstbijzijnde hemellichaam, is de Terranen vreemd geworden. Sinds enkele jaren is het in een afschrikwekkend veld gehuld, met een vreemd misvormd oppervlak. Wie daar wil binnendringen riskeert zijn leven. De Onryonen regeren daar en eisen in naam van het Atopische tribunaal de uitlevering van Perry Rhodan en imperator Bostich. De Aarde besluit hulp in te roepen en verlangt de terugkeer van de JULES VERNE ...


De JULES VERNE keerde weliswaar uit Andromeda terug, maar in plaats van hulp te kunnen bieden, hebben Reginald Bull en zijn bemanning nu waarschijnlijk snel ook hulp nodig. De Onryonen aarzelen niet om hun woorden ook met daden te benadrukken en hun beloning zal voor veel mensen aanlokkelijk zijn.


Oorspronkelijke titel: Die Rückkehr der JULES VERNE

Auteur: Michael Marcus Thurner

Omslag: © Arndt Drechsler

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Rik RookSamenvatting: Terra roept om hulp – het machtigste ruimteschip van de mensheid gaat op weg.


Locatie en tijdsruimte: KO-belangeloos, Sol-stelsel – 19–28 juni 1514 NGT (5101 na Chr.)


Hoofdpersonen: Reginald Bull – Perry Rhodan's oudste vriend gaat op weg naar huis. Sichu Dorksteiger – De chef-wetenschapster heeft een precair probleem. Ghiyas Khosrau – Een TLD-agent ondergaat een ongewoon polypoorttransport. Quick Silver – Een robot toont verbluffende vaardigheden. Jawna Togoya – De commandante van de JULES VERNE probeert menselijkheid te simuleren.Met goedkeuring van de solaire minister-presidente Cai Cheung stuurt de eerste Terraan Arun Joschannan 2500 LFT-BOXEN onder commando van kolonel Girma Teshale naar het Sol-stelsel, om de Onryonen te tonen met wie ze te doen hebben. Cheung verzoekt Teshale, voordat Perry Rhodan's uitlevering aan de Onryonen een denkbare optie wordt, om allereerst buiten het stelsel in wachtpositie te gaan. Nadat Cheung van Sichu Dorksteiger's nieuwste kennis verneemt en de zoektocht naar de zwarte-doos van de HILDEGARD VAN BINGEN heeft goedgekeurd, stuurt ze de licht socio-pathische TLD-agent Ghiyas Khosrau via het polypoortnet naar Andro-Delta. Hij zal daar contact maken met Reginald Bull. Bull is met de JULES VERNE, het machtigste ruimteschip van de Terranen, in Andromeda onderweg om de storingen te onderzoeken van enkele polypoortstations en distributiedepots. Het halterruimteschip heeft bij KO-belangeloos aangemeerd, een werfplatform van de Paddler, dat zich in het door de Leém bewoonde Apheé-stelsel bevindt bij polypoortstation DARWAG. Hun contactpersoon op het platform is de zonderlinge robot Quick Silver.

Khosrau's transport naar DARWAG verloopt niet storingsvrij en duurt ongewoon lang. Vergelijkbare problemen bij het gebruik van het polypoortnet treden sinds enige tijd vaker op. Khosrau's gedachten worden verward. Zijn minor-globe MORGIANA raakt beschadigd en dreigt boven de ijswereld Laúm neer te storten. Bull stuurt drie space-jets die de MORGIANA veiligstellen. Bull, die vanwege een onaangenaam voorval lang geleden nog een appeltje had te schillen met Khosrau, wordt door de agent geïnformeerd over de actuele situatie in het Sol-stelsel. Hij leidt onmiddellijk de terugkeer in van de JULES VERNE naar het Sol-stelsel – veiligheidshalve via zonnenoverbrengers. Kort voor vertrek wordt Jawna Togoya door Quick Silver bezocht en gewaarschuwd. De robot denkt dat de JULES VERNE in een val vliegt. Bovendien plaatst hij in een onopgemerkte moment iets in het halterruimteschip.

Intussen heeft Shekval Genneryc zich opnieuw bij Cheung gemeld en het verdere gebruik van het polypoortnet afgeraden. Sichu Dorksteiger onderzoekt de nog altijd niet helemaal dode resten van de balg en wordt door deze aangevallen. Het ding vervalt tot stof voordat het schade kan aanrichten. De JULES VERNE bereikt het Sol-stelsel op 28 juni 1514 NGT en wordt meteen door talrijke Onryonse schepen aangevallen. Bull test het vermogen uit van de vijandelijke wapensystemen. Drie ruimtevaders worden met de paratronwerpers van het halterruimteschip vernietigd. De Onryonen brengen de JULES VERNE echter zo in het nauw dat deze via trafitronvlucht uit het Sol-stelsel moet vluchten. Daar men niet in de lineairruimte vliegt zijn de lineairruimtetorpedo's ineffectief. Shekval Genneryc eist prompt de uitlevering van de JULES VERNE. Daar Cheung daar niet op ingaat breekt hij in bij het solaire berichtennetwerk en verklaart de JULES VERNE voor vogelvrij. Wie de beslissende aanwijzing levert voor het inrekenen van het schip zal als beloning een cellenactiveerder ontvangen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

©®nelis van den Ende