< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2598 • 2112    DOOD VAN EEN SUPERINTELLIGENTIE


In de Melkweg schrijft men het jaar 1463 nieuwe galactische tijdrekening - wat overeenkomt met het jaar 5050 christelijke tijdrekening. Sinds enige tijd woedt de strijd om de polypoortstations, die meerdere galaxieën beslaat.

Die polypoortstations getuigen van lang vervlogen tijden; er kunnen gigantische afstanden mee worden overbrugd. Als de frequentie monarchie ontwaakt na duizenden jaren te hebben geslapen, maken de heersers, de Vatroxen, meteen aanspraak op de heerschappij over het transportsysteem en meerdere galaxieën

De Terranen en hun bondgenoten verdedigen zich hardnekkig - en verslaan de frequentie monarchie eerst in Andromeda en later ook in de verre galaxie Anthuresta: de machtscentra van de Vatroxen worden uitgeschakeld. De feitelijke overwinning wordt echter behaald door een geestelijke macht die van de Vatroxen afstamt, maar die nu hardnekkig tegen hen strijdt: VATROX-VAMU. Uiteindelijk draait alles om HET, de superintelligentie van Zwerver en mentor van de mensheid. HET heeft de psi-energie nodig van het PARALOX-ARSENAAL, anders dreigt de dood van een superintelligentie ...


Met dit resultaat van de confrontatie tussen de opkomende geestelijke macht VATROX-VAMU en de verzwakte superintelligentie HET had Perry Rhodan geen rekening gehouden. Zou VATROX-VAMU zijn aanbod gestand doen of zou hij de mensheid vernietigen? Voorbeelden van een vergelijkbare handelswijze waren er in de geschiedenis te over. Auteur Marc A. Herren besluit de huidige cyclus met de volgende aflevering.


Oorspronkelijke titel: Tod einer Superintelligenz

Auteur: Marc A. Herren

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: TinTaalSamenvatting: alles stevent af op een tragisch einde – Perry Rhodan en zijn bondgenoten moeten HET redden.


Locatie en tijdsruimte: TALIN ANTHURHETTA – 11 mei 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De Terraan krijgt een immoreel aanbod. HET – De mentor van de mensheid komt in een morele schemering. Betty Toufry – De oud-mutante volgt haar bevel op en verwerft de vrijheid. Lloyd/Tschubai – het concept moet aanzien hoe oude vrienden sterven. VATROX-VAMU – het geesteswezen nadert de vervulling van al zijn plannen.11 mei 1463 NGT. De psi-materie van het PARALOX-ARSENAAL moet naar HET worden gebracht, maar VATROX-VAMU en tienduizenden Jaranoc-gevechtsschepen zijn verschenen. De entiteit blijft gelukkig nog passief – het lijkt te vrezen om een tweede keer te falen bij het innen van het ARSENAAL. Plotseling materialiseert de planeet Markanu op Zwerver's voormalige standplaats in TALIN ANTHURHETTA. De schijfwereld van de superintelligentie verplaatst zich naar een door HET aangevreten gat in de Dyson-sfeer. Tegelijkertijd veroorzaken de in TZA'HANATH achtergeblevenen HET-mutanten met hun laatste krachten een scheur waarin TALIN ANTHURHETTA verschijnt. Het is de mutanten gelukt om het wonder van Anthuresta in de normaalruimte terug te brengen – maar ze betalen dit succes met hun leven. Zwerver beweegt langzaam naar het arsenaal, maar VATROX-VAMU schuift ertussen in.

De entiteit neemt een lichamelijke gedaante aan en verschijnt in de vorm van het frequentievolger Sinnafoch bij Perry Rhodan om hem een aanbod te doen. Rhodan moet VATROX-VAMU helpen om de psi-materie te innen. Als tegenprestatie zal de entiteit, die intussen alle bemanningsleden van de Terraanse schepen mentaal heeft onderworpen, vertrekken en de lokale groep daarna niet meer lastig vallen. Rhodan wordt in een schijnwereld verplaatst waarin hij moet kiezen tussen Sinnafoch en Lotho Keraete. Hij wijst het aanbod van de entiteit af. VATROX-VAMU wil toeslaan, maar verdwijnt plotseling want Betty Toufry en Eritrea Kush arriveren met drie krathvira-zielenvallen die kunnen worden ingezet tegen de entiteit. VATROX-VAMU wil zich nu zonder Rhodan's hulp laven aan het arsenaal en nadert deze, terwijl Zwerver daar vermoedelijk niet op tijd zal aankomen, hoewel HET wel een transit uit kan voeren. De Terranen krijgen eindelijk versterking uit Andromeda: de JULES VERNE en duizenden eenheden van de galactische vloot arriveren.

Betty Toufry roept Perry Rhodan bij zich, maar als hij met MIKRU-JON bij haar zilverbol arriveert herkent ze dat hij zonder zijn ridderaura niets kan uitrichten. Dan stuurt de mutante haar zilverbol direct in het arsenaal, zodat een soort kloof ontstaat – daarbij vindt ze de definitieve dood. VATROX-VAMU neemt het gestalte aan van een slaglichter en zet de aanval in op Zwerver. De schijfwereld wordt verwoest en lost op, nadat er een soort doodsschreeuw heeft geklonken van de superintelligentie.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende