< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2596 • 2110    REQUIEM VOOR HET SOLSTELSEL


In de Melkweg schrijft men het jaar 1463 nieuwe galactische tijdrekening dat komt overeen met het jaar 5050 christelijke tijdrekening. Sinds enige tijd woedt de strijd om de polypoortstations, die meerdere galaxies omspant.

De zogenoemde polypoortstations zijn getuigenissen uit een lang vervlogen tijd, waarmee gigantische afstanden te overbruggen zijn. Wanneer de frequentie monarchie uit een millennia durende diepslaap ontwaakt, eisen hun heren, de Vatroxen, meteen heerschappij over het transportsysteem en verscheidene galaxies.

De Terranen en hun bondgenoten verweren zich verbitterd - en verslaan de frequentie monarchie eerst in Andromeda en later ook in Anthuresta: beide heersers van de Vatroxen, de geestelijke wezens VATROX-CUUR en VATROX-DAAG, worden vernietigd, de machtscentra van de Vatroxen uitgeschakeld. Maar uit de eigenlijke overwinning komt een derde geestenmacht voort, die ook van de Vatroxen afstamt en deze nu verbitterd bestrijdt: VATROX-VAMU.

Uiteindelijk draait alles om HET, de superintelligentie van Zwerver en mentor van de mensheid. HET schijnt met de dood te worden bedreigd als het niet de psi-energie van het PARALOX-ARSENAAL toegediend krijgt, maar dat is precies waar VATROX-VAMU ook achteraan zit. En zo komt het tot het requiem voor het Solstelsel ...


Het centrum van de LVT, de wieg van de mensheid, is in gevaar. Niets wat de Terranen tot nu toe hebben ondernomen tegen het vuuroog, kon ook maar iets uitrichten tegen het moorddadige geweld. Maar zo heet als de psi-materie kan branden, zozeer vriest HET zijn dood tegemoet.

Meer over de doodsstrijd van HET en de pogingen van de Terranen om toch nog een oplossing te vinden, vertelt Christian Montillon in de volgende aflevering.


Oorspronkelijke titel: Requiem für das Solsystem

Auteur: Christian Montillon

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Latoya MeurisSamenvatting: de vertwijfelde strijd van de globisten – alleen hun inzet kan de Aarde nog redden.


Locatie en tijdsruimte: Sol-stelsel – 9 tot 11 mei 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Gucky – de muisbever probeert te redden, was niet meer te redden valt. Reginald Bull – De verdedigingsminister smeedt plannen tegen het vuuroog. Kitai Ishibashi – De weer van een lichaam voorziene oud-mutant laat beelden zien van het geweeklaag. Professor Utaran Kook – De Siganese chef-wetenschapper hoopt op een doorbraak.Het vuuroog dat door het TERRANOVA-scherm was gedrongen wordt geactiveerd en blaast zichzelf op. De in het Sol-stelsel razende psi-storm wordt nog erger. Neo-globisten, HET-mutanten en Schohaaken proberen vertwijfeld om het effect te verminderen en het vuuroog tegen te houden, maar ze worden steeds zwakker en vele neo-globisten sterven door de krachtsinspanning. De Schohaaken tappen energie uit ARCHETIM's corpus en verplaatsen zichzelf naar het heelal in de buurt van het vuuroog. Het lukt hen om het object tot zijn oorspronkelijke grootte te verkleinen, waardoor het gevaar echter niet verminderd. Gucky reist met de ACHILLES door de nevelkoepel van Talanis naar Terra, waar hij Reginald Bull informeert over de laatste gebeurtenissen.

Ook LVT-wetenschappers onder leiding van professor Uturan Kook zoeken naar wegen om het vuuroog onschadelijk te maken. Met cv-embinium verrijkte salkriet-resonatoren worden ingezet tegen de psi-materie. Een onbemande korvet brengt honderd van zulke apparaten naar het doel, maar explodeert daar onverwachts. Het schijnt dat de Schohaaken daaraan hebben bijgedragen. Er kan wel worden vastgesteld dat het vuuroog door de explosie 26 gram psi-materie heeft verloren en dat kortstondig het tot nu toe ondoordringbare TERRANOVA-scherm werd geperforeerd. Om nu het, nog maar uit 774 gram psi-materie bestaande, vuuroog op deze manier te vernietigen zullen dus duizenden nieuwe salkriet-resonatoren en massa's cv-embinium nodig zijn – maar beide zijn in het Sol-stelsel niet meer beschikbaar.

Atlan en Gucky dringen via het polypoortnet en Zwerver door in het binnenste van een van de handelssterren van TZA'HANATH. Ze willen proberen om een controleapparaat te bemachtigen waarmee men vuurogen kan beïnvloeden. Zeven oud-mutanten geven hun lichaam op en versmelten met elkaar om Atlan en Gucky te beschermen en te versterken. Kennelijk wordt er elders in TZA'HANATH gevochten want Atlan en Gucky worden niet aangevallen. VATROX-VAMU's aanwezigheid hindert hun vooruitgang echter aanzienlijk – Son Okura vindt daarbij de definitieve dood. Vier bedieningsapparaten kunnen worden geborgen en naar Terra worden teruggebracht. De zes oud-mutanten blijven in TZA'HANATH achter om daar nog wat af te handelen. Gucky gebruikt een bedieningsapparaat op 11 mei 1463 NGT, maar het lijkt niet te functioneren. Plotseling verdwijnen honderd miljoen neo-globisten. Gucky gelooft dat HET ze heeft opgenomen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende