< vorige  |  volgende >  |  INDEX

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2595 • 2109    ZWERVER OP DE TWEESPRONG


In de Melkweg schrijft men het jaar 1463 nieuw galactische tijdrekening - dat komt overeen met het jaar 5050 christelijke tijdrekening. Sinds enige tijd woedt de strijd om de polypoortstations, die meerdere galaxieën omspant.

Met behulp van de zogenoemde polypoortstations laten zich gigantische afstanden overbruggen. De frequentie monarchie en hun heren, de Vatroxen, doen hun aanspraak gelden op het net, in welks bezit ze zich al eonen geleden hebben gebracht. Aangezien de Terranen het transportsysteem zouden willen gebruiken, worden ze de tegenstanders van de Vatroxen.

Na een lange strijd slagen de Terranen en hun bondgenoten erin beslissende slagen in de Melkweg zowel als in Andromeda te winnen. Daarna verplaatst de strijd zich echter naar een 'hoger niveau': met de Vatroxen staan twee rivaliserende geestelijke wezens, die veel gevaarlijker zijn, in verband.

Tegelijkertijd dreigt er een erger gevaar: de dood van HET, de superintelligentie waarmee Perry Rhodan en de mensheid op veelvoudige wijze verbonden zijn. Zo staat inmiddels de kunstplaneet Zwerver op de tweesprong ...


De superintelligentie HET strijdt om zijn toekomst, de uit de Vatroxen voortgekomen geestelijke wezens vechten tegen elkaar. Daartussen staan de mensen en hun bondgenoten, die zowel op de Aarde als ook in de verre galaxie Anthuresta voor hun overleven en hun toekomst strijden.


Oorspronkelijke titel: Wanderer am Scheideweg

Auteur: Michael Marcus Thurner

Omslag: © Alfred L. Kelsner

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Plantekening (Duits exclusief): Stardust-rotsnaald – controleconsole/centrale van de rotsnaald door Daniel Schwarz

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: de tryortan-afgrond wordt een probleem – en VATROX-VAMU verschijnt.


Locatie en tijdsruimte: Anthuresta – 11 mei 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Perry Rhodan – De Terraan wordt door een tegenstander aangesproken die hem een gevaarlijke verbond aanbiedt. Pral – De schaduw-Maahk wordt voor een ongewone beslissing gesteld. Piet Rawland – De voormalige revolverheld levert zijn bijdrage voor de redding van een superintelligentie. Timber F. Whistler – De bestuurder observeert een eigenaardige verandering. Mondra Diamond – de voormalige agente steunt haar levensgezel.Van doodsangst klampt HET zich vast aan elke strohalm. De superintelligentie lijkt te degenereren tot een wezen dat alleen nog maar aan zelfbehoud denkt en zich niet interesseert voor bijkomende schade. Eerst vernietigt HET de kopie van Ambur-Karbush in het centrum van TALIN ANTHURHETTA en absorbeert de daarbij vrijkomende energie. Pral observeert later hoe HET de versteende Anthurianen vernietigt om de daarin verborgen psi-materie-artefacten te kunnen opnemen voor zijn eigen aansterking. Dan stort HET zich op enkele schijfwerelden van TALIN ANTHURHETTA en het psi-materiële omhulsel van het wonder van Anthuresta, dat nu alleen nog door een wonder gered kan worden, en HET tapt APHANUR's corpus af zodat Markanu dreigt te worden vernietigd.

Pral ontvangt een bericht van Sichu Dorksteiger dat bevestigd wat hij zelf al wist: de netzwevers en de psi-materie-artefacten van de Anthurianen moeten op de een of andere manier aan elkaar verwant zijn. Ondertussen woedt er een heftige slag tussen de Jaranoc en de laatste strijdkrachten van de frequentie-monarchie bij TZA'HANATH. In het Stardust-stelsel informeert bestuurder Whistler zich over de nieuwste gebeurtenissen. Er wordt een verandering geregistreerd bij enkele cartouches in de hal van de 1000 opdrachten, maar hun betekenis is nog onduidelijk.

Het transport van het PARALOX-ARSENAAL ondervindt nog meer vertraging want de door Piet Rawland opgebouwde temporele zuigtunnel in het heelal is niet goed genoeg afgestemd op het arsenaal en verdwijnt weer. Duizenden ruimteschip van de Jaranoc vallen aan en ook verschijnt VATROX-VAMU. De zilverbollen zorgen dat de aandacht wordt afgeleid, terwijl een tweede tunnel wordt opgebouwd. De directe verplaatsing middenin TALIN ANTHURHETTA lukt alleen met behulp van een speciale schakeling die een groot risico geeft. Daar Perry Rhodan vindt dat hij onmisbaar is stuurt hij Betty Toufry en Eritrea Kush, op eigen verzoek, met twee zilverbollen door het polypoortnet, respectievelijk via Talanis, naar het Sol-stelsel dat door het vuuroog wordt bedreigd. Nog voor het arsenaal naar HET kan worden verplaatst verschijnt VATROX-VAMU.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende