< vorige  | volgende > |  INDEX  |   🔍

Reeks 2500 - 2599

36e cyclus – – STARDUST

Maanbrein

Perry Rhodan – de grootste science-fiction avonturenreeks in Nederland en België


2590 • 2104    DE DODE EN DE STERVENDE


In de Melkweg schrijft men het jaar 1463 nieuw galactische tijdrekening - dat komt overeen met het jaar 5050 christelijke tijdrekening. Sinds enige tijd woedt de strijd om de polypoortstations, die meerdere galaxieën omspant.

De zogenoemde polypoortstations zijn getuigenissen van een lang vervlogen tijd, waarmee zich gigantische afstanden laten overbruggen. Wanneer de frequentie monarchie uit een duizenden jaren lange rustslaap ontwaakt, eisen hun heren, de Vatroxen, meteen de heerschappij over het transportsysteem en verscheidene galaxieën op. De Terranen en hun bondgenoten verdedigen zich heftig - en ze ontdekken de achilleshiel van de Vatroxen. Al snel slagen ze erin beslissende slagen in de Melkweg zowel als in Andromeda te winnen. Daarmee zijn echter niet alle gevaren uit de weg geruimd. Met de Vatroxen staan twee rivaliserende geestelijke wezens, die veel gevaarlijker voor de mensheid zijn, in verband.

Tegelijkertijd dreigt er een veel groter gevaar: de dood van HET, de superintelligentie waarmee Perry Rhodan en de mensheid op veelvoudige wijze verbonden zijn. Rhodan moet het PARALOX-ARSENAAL vinden om HET te kunnen helpen - hij wordt daarbij ondersteund door verscheidene van zijn metgezellen en door de man die hij ooit moest doden om toegang tot de onsterfelijkheid te krijgen. Deze man, Piet Rawland, is met HET verbonden en samen zijn beiden de dode en de stervende ...


In de 'corridor' van Anthuresta sluimeren veel geheimen, maar op deze vondst heeft Perry Rhodan niet gerekend. Alleen - zal dat hem verder helpen bij zijn zoektocht naar de tijdkorrels? In de volgende aflevering vertelt Michael Marcus Thurner over de achtergronden en problemen van de missie van Perry Rhodan. Want blijkbaar is deze niet de eerste die ermee werd belast het PARALOX-ARSENAAL te vinden.


Oorspronkelijke titel: Der Tote und der Sterbende

Auteur: Michael Marcus Thurner

Omslag: © Swen Papenbrock

Illustratie intern (Duits exclusief): © Swen Papenbrock

Nederlandse vertaling: Hans van der SchoorSamenvatting: in de corridor van Anthuresta – op zoek naar het PARALOX-ARSENAAL.


Locatie en tijdsruimte: Anthuresta – 10 mei 1463 NGT (5050 na Chr.)


Hoofdpersonen: Julian Tifflor – De onsterfelijke herinnert zich een waarschuwing. Piet Rawland – De revolverheld denkt aan de lessen van zijn grootmoeder Henrietta. Perry Rhodan – De Terraan wordt door een vondst aan iets herinnerd. Icho Tolot – De Haloeter waagt veel om zijn vrienden te helpen.De Sicatemo-alliantie heeft Markanu terugveroverd. Er wordt vastgesteld dat APHANUR's corpus reageert op onbekende externe invloeden. De corridor van Anthuresta, toneel van heftige gevechten tussen Vatrox en Jaranoc die net als de Terranen zoeken naar de tijdkorrels, wordt getroffen door flitsen van een enorme hyperbliksem. Hyperkristallen materialiseren langs het lichtjaren omvattende verspreidingsgebied. Een schijfwereld – mogelijkerwijs Zwerver – wordt tijdelijk zichtbar. Uit TALIN ANTHURHETTA wordt echter gemeld dat alle schijfwerelden nog aanwezig zijn. Na een tweede, zwakkere hyperbliksem stopt Julian Tifflor's cellenactiveerder met functioneren. Zodoende blijft er voor Tiff alleen nog maar 60 uren over voordat hij tot stof zal vervallen. Hij verdenkt dat HET de energie van de cellenactiveerders heeft opgenomen, maar Perry Rhodan's en Icho Tolot's apparaatjes functioneren nog steeds.

Tolot peilt een hyperstraling wiens pulseren de Terranen bekend voorkomt. Het schijnt verwant te zijn aan de uitstraling van de psiqs uit de kosmonucleotide DORIFER en lijkt treffend op de uitgezonden straling van het mini-zwartgat Anansar, waaraan de Nakken hun bijzondere vaardigheden danken. Rhodan neemt aan dat het hierbij gaat om een doelgericht spoor voor de Terranen. Als veroorzaker komt alleen Lotho Keraete in aanmerking, die bij de zoektocht naar de PARALOX-ARSENAAL om het leven is gekomen. Tolot kent de bron van de hyperstraling. Het is de maan waarop Kardo Tarba en Rekner Lurrio hebben geduelleerd. Daar bevinden zich intussen ook vloten van de Jaranoc en Vatrox. Zilverbollen starten en lokken de vijanden weg. Zo hebben de Terranen precies genoeg tijd om een brok gesteente te bergen dat dezelfde energiesignatuur heeft als een sextadimsluier.

Begeleidt door Tanio Ucuz desintegreert Rence Ebion het brokstuk met zijn paravaardigheid voorzichtig laag voor laag, tot een bol van vijf meter diameter te voorschijn komt. Het is een Oldtimer-zilverbol en deze wordt omhuld door een sextadimsluier. Als Perry Rhodan hem aanraakt lost deze op. De zilverbol krimpt tot enkele centimeter grootte en geeft een humanoide gedaante vrij: Lotho Keraete. De dood gewaande bode van HET opent zijn ogen en mond. Een wormachtig iets schiet uit zijn mond tevoorschijn en gaat direct af op Tifflor.

Ondertussen heeft Piet Rawland problemen met het eigen bewustzijn van de fragmentknop. Hij wilde de kunstmatige intelligentie tot meer zelfstandigheid stimuleren om een gesprekspartner te hebben. De fragmentknop wordt echter opstandig en weigert de samenwerking met de revolverman. Ze wil hem niet als bevoegde erkennen. In de kunstmatig geschapen omgeving van een western-stad komt het tot een duel tussen Rawland en de gepersonifieerde verzetsgeest van de fragmentknop, in de gedaante van Rawland's grootmoeder. De revolverman gebruikt smerige trucs, die oma Henri hem ooit zelf heeft bijgebracht, en overwint zijn tegenstander. De kunstmatige intelligentie geeft zich gewonnen.


Nederlandse vertaling hoofdpersonen en samenvatting:

© Cornelis van den Ende